EPISODUL V. România la Cupa Mondială 2003: de la succese la un punct, două, la 30

Alinierea României și la cea de-a cincea ediție a Cupei Mondiale la rugby, desfășurată în anul 2003 doar în Australia, după declinul neo-zeelandezilor, pe niște considerente contractuale, a constat în menținerea parcursului ”Stejarilor” pe traiectoria cu o victorie și două înfrângeri, de la care se abătea doar în 1995, în Africa de Sud, de această dată survenind și cea mai categorică victorie a roș-galben-albaștrilor. Competiția din 2003 a programat cele mai multe meciuri de până atunci pe firul istoriei acestei întreceri, 48, în condițiile în care toate cele 20 de echipe naționale au avut parte măcar de 4 apariții în faza grupelor, față de trei până atunci, introducându-se totodată și punctul bonus suplimentar, pentru a stimula abordarea jocului ofensiv…

logo_frr_transform

 

Pentru participarea la Cupa Mondială 2003, disputată în perioada 10 octombrie – 22 noiembrie, au luptat 81 de selecționate, având la dispoziție 12 locuri, în condițiile în care sfert-finalistele ediției din 1999 au fost calificate din oficiu.

Românii, antrenați pe-atunci de francezul Bernard Charreyre, și-au asigurat prezența constantă la IRB World Cup, obținând și cea mai clară victorie a lor, la ieșirea din scenă, pe 30 octombrie, 37-7 cu Namibia, depășind astfel cu mult avantajul conturat în trecut, de unul-două puncte, contra celor din Zimbabwe, în 1987, Fiji (1991) și SUA (1999). Petrache, Sîrbu, Chiriac, Teodorescu și Săuan izbuteau atunci un număr record de eseuri pentru ”Stejari” la Cupa Mondială, Tofan adăugând 3 transformări și două lovituri de pedeapsă.

Totuși, cu o singură floare nu s-a făcut primăvară, românii părăsind din nou întrecerea după faza grupelor, tot cu un succes din 4 jocuri mergând acasă și Canada, SUA și Uruguay, pe când Georgia, Japonia, Namibia și Tonga n-au simțit deloc gustul victoriei.

România a intrat în arenă în ”Țara Cangurilor”, mai exact la Central Coast Gosford, pe 11 octombrie, contra Irlandei, în fața căreia a cedat cu 17-45, în ciuda unei posesii egale și a unei dominări teritoriale. Humphreys, de la insulari, îi distanța pe ”verzi” în minutele 5 și 11, 0-6, iar Horgan și căpitanul Wood adăugau primele lor eseuri, pe când, în contrast, ”Stejarii” aveau și ghinion, cu o bară din lovitură de pedeapsă.

Totuși, un balon de urmărire, împins apoi fotbalistic tot de inițiatorul acțiunii, Gabriel Brezoianu, împins finalmente de Humphreys, le-a adus ”tricolorilor” primul eseu, de penalizare. Cel de-al doilea avea să fie izbutit de Valentin Maftei, transformările aparținându-le lui Tofan, care mai adăuga și o lovitură de pedeapsă, și rezervei Iulian Andrei. Cele 5 eseuri ale insularilor aveau să fie însă decisive…

XV-le României la debutul la Cupa Mondială 2003 a fost Petru Bălan, Răzvan Mavrodin, Marcel Socaciu, Sorin Socol, Augustin Petrichei, George Chiriac, Ovidiu Tonița, Cristian Petre, Lucian Sîrbu, Ionuț Tofan, Gabriel Brezoianu, Romeo Gontineac, Valentin Maftei, Cristian Săuan și Dănuț Dumbravă.

A urmat cel mai drastic eșec de până atunci al românilor la turneele finale, coincizând cu egalarea victoriei record pentru învingători, gazdele australiene: 90-8. Doar eseul lui Toderăsc și reușita lui Tofan, din lovitură de pedeapsă, s-au regăsit și pe tabela de marcaj din ansamblul unei prestații totuși curajoasă a ”Stejarilor”, în fața a 49.000 de spectatori, la Brisbane. Amfitrionii au reușit 4 eseuri, asigurându-și punctul bonus, deja din prima jumătate de oră, și au adăugat alte 5 din totalul de 13 în perioada de eliminare începută pentru Maftei în minutul 57…

Acest meci consemna și înscrierea celui mai rapid eseu de până atunci la IRB World Cup, Elton Flatley culcând balonul oval în terenul de țintă al europenilor deja în… secunda 18. Satisfacție totuși și pentru români, la al treilea duel direct la Mondial cu australienii, și anume reușita unui prim eseu, în minutul 21, prin pilierul Petrișor Toderăsc, care, cu un ultim efort, a reușit plasarea balonului oval peste linie… Toderăsc era unul dintre cei 5 componenți în poziții noi față de meciul de debut, mai exact în tricoul cu numărul 1, Florea preluând numărul 3, Petre 5, Niculai 6 iar Chiriac 8.

Apoi, România a întâlnit tot în Grupa A și învinsa gazdei Australia în meciul de deschidere al turneului final, Argentina. ”Pumele”, depășite atunci la Sydney cu 24-8. Sud-americanii i-au învins pe ”Stejari” cu un clar 50-3 și 7 eseuri, unica replică venind la Sydney din bocancul lui Tofan.

În acest meci, ex-”universitarul” Timișoarei, medicul Mihai Vioreanu a început cu numărul 14, Marian Tudori cu 6 iar Ioan Teodorescu cu 11, în vreme ce argentinienii au operat 6 înlocuiri față de apariția precedentă, schimbând din nou și căpitanul, de această dată banderola fiind preluată de Phelan. Ajungea să fie deja 24-0 la pauză, și prin 4 eseuri, al cincilea venind la 21 de secunde după reluarea partidei.

A venit totuși și momentul unei detașate victorii, contra africanilor, România reușind câștigarea a 21 de grămezi și o superioritate în privința posesiei (61%) respectiv a dominării teritoriale (63%).

De notat că partida s-a jucat în Tasmania, insulă din sud-vestul continentului Australia, la Launceston, unde gazdele s-au dovedit a fi foarte primitoare, micuța arenă umplându-se ochi iar spectatorilor născuți în zile impare fiindu-le rezervat rolul de susținători ai ”Stejarilor”. Care au marcat un eseu deja în minutul 2, prin Petrichei, transformat de Tofan, alte două lovituri de pedeapsă urcând scorul la 13-0 la mijlocul primei părți. Eseul lui Sîrbu, din minutul 26, transformat de Tofan, și cel al lui Teodorescu, la intrarea la vestiare, au mărit și mai mult avantajul. Avea să se încheie 37-7 pentru România, Namibia pierzând la acel turneu final și cu scorul record al competiției: 142-0 Australia. Gazdele s-au calificat de pe primul loc al Grupei A, cu 18 puncte, urmate de Irlanda (15), Argentina (11), România (5) și Namibia (0).

În sferturi, Noua Zeelandă – Africa de Sud 29-9, Australia – Scoția 33-16, Franța – Irlanda 43-21 și Anglia – Țara Galilor 28-17, pe când în semifinale s-au jucat Australia – Noua Zeelandă 22-10 și Anglia – Franța 24-7. Paradoxal, deși în emisfera sudică, europenii aveau să cucerească în 2003 primul titlu mondial, Anglia dispunând în ultimul act de australieni, până atunci dubli campioni ai lumii. Iar victoria a survenit dintr-un drop gol tocmai la finele perioadei de prelungiri, Wilkinson urcând scorul la 20-17, după ce tot el puncta din 4 lovituri de pedeapsă iar Jason Robinson reușea un eseu. Pe locul 3, neo-zeelandezii, 40-13 contra Franței, în finala mică.

Am continuat așadar episoadele săptămânale pe firul prezențelor ”Stejarilor” României la turneele finale ale Cupei Mondiale la rugby, punctarea acestei traiectorii peste decenii a lotului de seniori reprezentând Federația Română de Rugby la principalul eveniment organizat de IRB la fiecare 4 ani fiind plasată în contextul în care ”Stejarii” se vor alinia în 2015 și la cea de-a opta ediție a turneelor finale ale Cupei Mondiale, ce va avea loc peste nici 8 luni, la începutul toamnei, în Anglia și la Cardiff, reper semnificativ în calendarul sportiv al noului an, interesul pe malurile Begăi fiind pe măsura așteptatei implicări a unor selecționabili ai puternicei deținătoare la zi a Cupei României, Timișoara Saracens RCM UVT, în lotul lui Lynn Howells.

Cu mențiunea că, pe moment, gruparea de pe Bega are doar 4 selecționabili în lotul compus din 29 de jucători deplasați încă de duminică în Portugalia, pentru debutul din 7 februarie 2015 al fostei ”Cupe Europene a Națiunilor”, dintre care singura noutate o reprezintă includerea lui Sabin Strătilă, ca fundaș, dar și revenirea veteranului Dănuț Dumbravă. O absență importantă este cea a celui mai prolific marcator de puncte al ”Stejarilor”, Florin Vlaicu, acesta accidentându-se în partida pe care Lupii București au disputat-o la Paris, cu Stade Francais, în European Rugby Challenge Cup.

Lotul la zi al României este: (pilieri) Horațiu Pungea (Lyon), Constantin Pristaviță (Știința Baia Mare), Mihăiță Lazăr (Castres), Petru Tamba (Farul Constanța), Alexandru Țăruș (RCM Timișoara), Paulică Ion (Perpignan); taloneri: Andrei Rădoi (Ealing Trailfinders), Otar Turashvili (Farul Constanța); linia a doua: Valentin Popârlan (Timișoara), Marius Sîrbe (Blagnac), Marius Antonescu (Tarbes); linia a treia: Mihai Macovei (Massy), Viorel Lucaci (CSA Steaua București), Stelian Burcea (RCM Timișoara), Valentin Ursache (Oyonnax), Vlad Nistor (Castres); mijlocași la grămadă: Florin Surugiu (CSM Olimpia București), Grigoraș Diaconescu (CSA Steaua București), Valentin Calafeteanu (RCM Timisoara); mijlocași la deschidere: Dănuț Dumbravă (CSA Steaua București), Dorin Manole (Orthez); centri: Csaba Gal (Universitatea Cluj), Robert Dascălu (CSA Steaua București); aripi: Adrian Apostol (Farul Constanța), Florin Ioniță (CSA Steaua Bucuresti), Ionuț Dumitru (CSA Steaua Bucuresti), Ionuț Botezatu (CSM Știința Baia Mare), fundași: Cătălin Fercu (Saracens), Sabin Strătilă (Farul Constanța).

*

Cu o noua denumire, Rugby Europe Championship, fosta Cupă Europeană a Națiunilor va porni la drum în luptă intrând cele mai valoroase echipe din al doilea eșalon valoric al bătrânului continent. Conform www.frr.ro, în 1936 a debutat practic aceasta competiție, care de-a lungul anilor s-a numit: Turneul FIRA, Cupa Europei FIRA, Cupa Natiunilor FIRA, Trofeul FIRA, perioadă dominată de Franța, România și Italia, singurele care au reusit să-și adjudece trofeul.

La sfarsitul secolului trecut, Franta a participat cu precadere utilizand echipa secunda, iar Italia a facut pasul in Six Nations, astfel s-a ajuns ca in anul 2000 competitia sa fie reorganizata, Cupa Europeana a Natiunilor adunand la start cele mai valoroase echipe din al doilea esalon valoric.

S-au disputat 12 editii, la care au participat 11 echipe:  Belgia, Cehia, Georgia, Germania, Maroc, Olanda, Portugalia, România, Rusia, Spania si Ucraina, dintre acestea Georgia, Portugalia si Romania reusind sa se incoroneze cu titlul de campioana.

Pe langa lupta pentru suprematie incepand cu editia 2005-2006 miza Cupei Europene a Natiunilor a fost si calificarea la Cupa Mondiala, primele doua clasate obtinand automat dreptul de a participa, iar ocupanta pozitiei a treia luand drumul recalificarilor.

Editia 2015-2016, prima sub titulatura de Rugby Europe Championship, datorita schimbarii denumirii forului organizator din FIRA-AER in Rugby Europe, va fi una care in prima parte, pe langa lupta pentru titlu, va pregati participarea la Cupa Mondiala a Georgiei si Romaniei, anul viitor principala miza fiind punctele acumulate si evitarea retrogradarii.

Sase natiuni vor porni la drum pe 7 februarie, cinci dintre acestea completand tabloul competitiei si anul trecut: Georgia, Portugalia, Romania, Rusia si Spania, carora li se va adauga Germania, cea care a luat locul retrogradatei Belgia.

Ca si in editiile precedente, lupta pentru suprematie se anunta a fi cea dintre Georgia si Romania, cele doua echipe care vor participa la Cupa Mondiala, gruzinii avand avantajul moral al celor patru titluri consecutive cucerite incepand din 2011 si a faptului ca in clasamentul mondial devanseaza cu doua pozitii pe Stejari.

Romania are de partea ei argumentul continuitatii pe banca tehnica a galezului Lynn Howells, a experientei acumulate de jucatorii participanti alaturi de Lupii Bucuresti in European Rugby Challenge Cup, cu doua partide jucate chiar in acest an, alaturi de cei care evolueaza in competitiile din Franta sau Anglia.

Portugalia, Rusia si Spania pornesc oarecum cu sanse egale, de multe ori doar forma de moment reusind sa faca ecartul dintre cele trei natiuni, ursii fiind momentan cea mai bine cotata in clasamentul World Rugby.

Portugalia si Rusia vor incepe competitia cu antrenori noi, astfel ca Joao Luis Pinto si Alexander Pervukhin isi vor face debutul in Rurgby Europe Championship.

Cu siguranta, in mod realist, Germania nu-si poate propune decat sa evite retrogradarea, avand un lot de jucatori compusi in majoritate din semi-profesionisti, dar condusi de un antrenor sud-african, Kobus Potgieter, ambitia acestora netrebuind neglijata.

Prima etapa a Rugby Europe Championship se va disputa pe 7 februarie, dupa programul:
Lisabona: Portugalia-Romania
Madrid: Spania-Rusia
Heusentamm: Germania-Georgia

Statistici ale competitiei:

– Palmares Cupa FIRA: 1936-Franta, 1937-Franta, 1938-Franta, 1952-Franta, 1954-Franta, 1965-66-Franta, 1966-67-Franta, 1967-68-Franta, 1968-69-Romania, 1969-70-Franta, 1970-71-Franta, 1971-72-Franta, 1972-73-Franta, 1973-74-Franta, 1974-75-Romania, 1975-76-Franta, 1976-77-Romania, 1977-78-Franta, 1978-79-Franta, 1979-80-Franta, 1980-81-Romania, 1981-82-Franta, 1982-83-Romania, 1983-84-Franta, 1984-85-Franta, 1985-87-Franta, 1987-89-Franta, 1989-90-Franta, 1990-92-Franta, 1992-94-Franta, 1995-97-Italia.

– Palmaresul CEN
2000-Romania, 2001-Georgia, 2001-2002-Romania, 2003-2004-Portugalia, 2005-2006-Romania, 2007-2008-Georgi, 2008-2009-Georgia, 2010-Romania, 2011-Georgia, 2012-Georgia, 2013-Georgia, 2014-Georgia.

– Din 2002 intre Georgia si Romania se disputa si Cupa Antim Ivireanul, care a fost castigata astfel:
Georgia: 2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014
Romania: 2002, 2003, 2004, 2006, 2010

– Clasament general CEN 2000-2014 (meciuri jucate, meciuri castigate, rezultate de egalitate, infrangeri, procentajul victoriilor) pentru echipele care vor participa la aceasta editie:
1. Georgia-75-59-4-12-83%
2. Romania-75-55-2-18-75%
3. Rusia-69-39-3-27-59%
4. Portugalia-75-34-3-38-47%
5. Spania-65-18-3-44-29%
6. Germania-10-0-0-10
– Cel mai prolific marcator de puncte in CEN: Merab Kvirikashvili (Georgia) – 343 de puncte
– Cel mai prolific marcator de eseuri in CEN: Mamuka Gorgodze (Georgia) – 23 la numar
– Cele mai multe partide disputate in CEN: Vasco Uva (Portugalia) – 55
– Pentru Romania in Cupa Europeana a Natiunilor cele mai multe puncte au fost marcate de Florin Vlaicu, 273, cele mai multe eseuri le-au reusit Gabriel Brezoianu si Catalin Fercu, cate 14, in timp ce Cristian Petre a fost prezent in cele mai multe partide, 45 in total.

– VA URMA –

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 3 = patru

 


Ultimele articole din categoria Rugby: