F.R.R., îţi baţi joc de rugby?

Federaţia Română de Rugby a dat publicităţii programul următoarelor 4 etape de campionat din elita Superliga, şi anume rundele 10-13 din totalul celor 14 ale primei faze a sezonului, iar datele şi orele de disputare ale derby-urilor găzduite de RCM mvt UVT Timişoara cu Farul respectiv campioana CSM Ştiinţa Baia Mare fac un deserviciu sportului cu balonul oval ca eveniment demn de urmărit pe viu, punînd astfel capac la o dăunătoare discontinuitate a competiţiei, care demarează miercurea viitoare pentru bănăţeni după 53 de zile de pauză, ceea ce nu i-a împiedicat însă pe federali să programeze amintitele 4 etape într-un răstimp de doar 15 zile…

Mai exact, galben-albaştrii vor găzdui jocul din runda a X-a, cu RCJ Farul, miercuri 25 iulie la ora 10,30, meci transmis în direct de www.rugbytv.ro, iar cel din etapa a XI-a, cu retrogradata reinstalată CS Universitatea Cluj, peste numai alte 4 zile, duminică 29 iulie (ora 10), graba federală trimiţîndu-i apoi vineri 3 august (ora 18,30; GSP TV) la Bucureşti, pentru partida cu Steaua, finalistă perdantă a Superligii 2011, şi readucîndu-i pe arena „Gheorghe Răşcanu” din Ronaţ într-o altă zi de miercuri, pe 8 august, la ora 10, a marii încleştări cu campioana CSM Ştiinţa Baia Mare.

Timişorenii cedau dramatic Farului, 13-14 în 27 martie 2011, la chiar debutul în precedenta ediţie a Superligii. Deşi dobrogenii încheiau după 14 runde pe 3, iar RCM pe 4, revanşa galben-albaştrilor avea să fie în finala mică, de bronz, la Bucureşti. Pe 25 iulie va fi prima vizită a "marinarilor" de la acea duminică ploioasă în Ronaţ...

Cum miercuri dimineaţa este în mod normal repartizată programului uzual de lucru, se poate anticipa că unii timişoreni doritori să asiste la revanşa elevilor lui Chester Williams pentru eşecul cu 19-7 din tur, în Maramureş, ar putea rata acest prilej, datorită unei păguboase programări, în detrimentul rugby-ului ca spectacol sportiv. Respectivul derby va fi difuzat în direct de www.rugbytv.ro.

Dacă Superliga este într-atît de constrînsă ca ore de disputare de grila unor parteneri media şi atît de dependentă de popularizarea pe micul ecran, cum de nu poate totuşi convinge difuzorul de atractivitatea unor derby-uri de genul locurilor 2 cu 3 respectiv 2 cu 1 oricînd altcîndva decît miercurea la 10!?

Echipa timişoreană va primi aşadar în Ronaţ în următoarele 3 săptămîni celelalte două ocupante ale podiumului Superligii după primele 9 etape din 2012, şi anume RCJ Farul respectiv CSM Ştiinţa Baia Mare, dar de fiecare dată miercuri dimineaţa, ceea ce n-ar fi unicul neajuns în defavoarea repopularizării rugby-ului în Banat.

Oare ce părere are Chester Williams, venit dintr-un cadru competitiv croit pe alte coordonate, de faptul că următoarele 4 etape se vor succeda într-un interval de numai 15 zile, în plină perioadă caniculară, dar mai ales după o întrerupere de nu mai puţin decît… 52 de zile!? Iar pauza n-a venit nicidecum între turul şi returul primei părţi a sezonului sau între cele două faze ale sale, ci pentru a încorpora în calendar alte competiţii, inclusiv de rugby în 7.

Dacă primele 9 runde au curs relativ normal, cu o singură etapă strămutată în cursul competiţiei din week-end pe miercuri, însă în rest cu reîntîlniri constante la final de săptămînă, în schimb ceea ce urmează este o adevărată aberaţie.

Federalii ar trebui să se gîndească serios atît la eficienţa uzitatului sistem competiţional primăvară-toamnă, care, s-a văzut de exemplu anul trecut, a căscat un uriaş gol în aşteptarea fazelor finale ale Superligii 2011, venită după Cupa Mondială din Noua Zeelandă, cît şi la atractivitatea sistemului de întrecere adoptat din actuala ediţie, cu acest preambul de 14 etape la fazele play-off şi play-out. Nu de alta dar era previzibil şi de anticipat ca primele 4 clasate în 2011 să domine fazele incipiente şi în acest an, băimărenii, RCM mvt UVT, RCJ Farul şi Steaua, în această ordine, fiind deja distanţaţi cu minim 6 puncte de ocupantele locurilor 5-8, deja cu cinci runde înaintea defalcării valorice pe 1-4 şi play-out.

Cît de atractivă mai poate rămîne aşadar o competiţie şi aşa grav dezechilibrată valoric căreia i se programează următoarele 3 derby-uri între ocupantele podiumului în dimineţi de miercuri şi vineri!?

Să sperăm doar că turneul play-off, de 6 runde, ce va demara în 18 august, după ce timişorenii vor fi bifat o ultimă etapă a primei faze cu o săptămînă înainte, la nou-promovata din Iaşi, va oferi un nivel calitativ în crescendo spre fazele semifinalei şi finalei Superligii, la finele căreia RCM mvt UVT se doreşte încoronată drept campioană a României.

Timişorenii, care au pierdut ultimele lor două deplasări, primind de fiecare dată 19 puncte, la Baia Mare respectiv Bucureşti, cu Dinamo, vor găzdui şi mai întăriţi numeric şi valoric primul meci după aproape două luni, de la un nu foarte convingător 24-13 cu CSM Bucureşti, de această dată oaspete fiind RCJ Farul Constanţa, de care dispunea în finala mică a ediţiei trecute, şi care are tot 7 succese şi două eşecuri pînă la această oră.

Repetăm, păcat că este din nou într-o miercuri, şi mai ales dimineaţa, cum s-a mai întîmplat la unul dintre primele 4 jocuri găzduite de bănăţeni în actuala ediţie, dar poate că federalii au rămas fideli meciurilor la orele dimineţii ori amiezii de la vremea mondialului din emisfera sudică, cauzate de diferenţa de fus orar, competiţie globală în care, nu-i aşa?, „Stejarii” cedau şi-n faţa Georgiei. Efect ca întreg cauzat de suma unor mici neajunsuri de genul anumitor detalii printre care şi unele mai sus-amintite.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la F.R.R., îţi baţi joc de rugby?

  1. Pingback: FRR si meciurile Superligii la rugby « Nebuloasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× noua = 63

 


Ultimele articole din categoria Rugby: