Fără eseu, România cedează după pauză Georgiei cu 2 debutanți: 9-18 (6-3)

”Stejarii” s-au înclinat la cea mai puternică adiere din noua campanie în Rugby Europe Championship, la debutul oficial în 2019 acasă cu Georgia, vizitatorii calificați la Cupa Mondială de la toamnă răsturnând scorul în partea a doua a jocului de la ora 14 de la Cluj, 9-18 (6-3).

România a avut parte încă din startul sezonului cu 5 meciuri în Rugby Europe Championship de cel mai dificil adversar, Georgia, care și-a impus superioritatea, deși într-o formulă de testare, cu doi titulari debutanți și încă trei cu una-două selecții, nu mai puțin de 7 fiind numărul gruzinilor din primul XV aparținând categoriei de vârstă sub 23 de ani.

Selecționerul neo-zeelandez Milton Haig, care și-a sărbătorit săptămâna aceasta ziua de naștere, asistat fiind de dată recentă ca antrenor pe înaintare de fostul internațional englez Graham Rowntree, a folosit prilejul celui mai dificil joc al Georgiei din noua campanie, în deplasare la principala rivală din Rugby Europe Championship, pentru a pregăti terenul participării la IRB Rugby World Cup 2019, în Japonia.

De fapt, una dintre noutățile absolute de astăzi în XV-le gruzinilor provine tocmai din Superliga, jucătorul în vârstă de 24 de ani Davit Gigauri, de la CSM București, făcând pereche în linia a II-a cu experimentatul Giorgi Nemsadze, cu 85 de selecții, component în vârstă de 34 de ani al galezei Ospreys. Iar tot în pachetul de înaintare, în linia a III-a, Haig i-a mai oferit debutul și lui Beka Saghinadze, în vârstă de 20 de ani, provenind de la Aurillac, în eșalonul doi francez, cu mențiunea că și oaspeții au avut la start tot 7 rugbiști care joacă în Hexagon, dintre care 4 în Top14.

Cei șapte ”francezi” ai ”Stejarilor”, strict în pachetul de înaintare, în dificultate în jocul de grămadă, atuul României constând în partitura defensivă, o ieșire cu fața curată în fața dominației gruzinilor, fără însă ca tricolorii să smulgă și punctul bonus defensiv.

Nici Georgia nu l-a obținut însă pe cel ofensiv, după ce a fost condusă la pauză de ”Stejari” dar a marcat două eseuri în partea secundă, primul, de penalizare și transformat, la care Calafeteanu era eliminat temporar la selecția cu numărul 100: scor 6-10.

Cel de-al doilea, survenit pe fondul revenirii în joc în urma unei noi perioade bune a ”Stejarilor”, numărul 8 în vârstă de 22 de ani al lui Bordeaux finalizând la colț în minutul 67, 6-15 prin Beka Gorgadze.

Speranțe reînnoite odată ce Florin Vlaicu, autor al desprinderii inițiale la 6-0, a redus din handicap prin fructificarea altei lovituri de pedeapsă, însă ultimul cuvânt l-a avut precum în prima parte același Tedo Abzhandadze, și tot de la punct fix, 9-18.

O prestație a ”Stejarilor” superioară celor din toamnă, în control în prima treime a întâlnirii la debutul lui Marius Tincu în interimatul pe banca tehnică, dar și în așteptarea unei limpeziri a jocului respectiv a unor confirmări.

Urmează sâmbăta viitoare primirea Germaniei la Botoșani, nemți care în pregătirea deplasării de astăzi în Belgia, tot în cadrul rundei inaugurale din ediția 2019 în REC, au avut parte zilele trecute în cantonament de găzduirea trofeului mondial Webb Ellis, purtat în tur pe mapamond, în anticiparea turneului final nipon.

Iar astăzi s-a jucat și în Turneul celor 6 Națiuni, Scoția – Irlanda 13-22.

*

România: 1. Mihăiță Lazăr (Grenoble), 2. Otar Turashvili (Colomiers), 3. Andrei Ursache (Carcassonne); 4. Johan Van Heerden (Perpignan), 5. Marius Antonescu (Colomiers); 6. Mihai Macovei – cpt. (Colomiers), 7. Adrian Ion (CSM București), 8. Andre Gorin (Massy) / 9. Valentin Calafeteanu (CSM București), 10. Daniel Plai (Steaua București); 11. Nicolas Onuțu (CSM București), 12. Florin Vlaicu (CSM București), 13. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens), 14. Vlăduț Zaharia (Timișoara Saracens); 15. Ionel Melinte (Steaua București).

Rezerve: 16. Ionel Badiu (Valence Romans), 17. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 18. Alexandru Gordaș (CSM București), 19. Dorin Lazăr (Timișoara Saracens), 20. Viorel Lucaci (Steaua București), 21. Florin Surugiu (Steaua București), 22. Alexandru Bucur (Știința Baia Mare) și 23. Vlăduț Popa (Timișoara Saracens).

Georgia: 1. Guram Gogichashvili (Racing 92), 2. Shalva Mamukashvili (Yenisey), 3. Beka Gigashvili (Grenoble); 4. Davit Gigauri (CSM București), 5. Giorgi Nemsadze (Ospreys); 6. Beka Saghinadze (Aurillac), 7. Giorgi Tsutskiridze (Aurillac), 8. Beka Gorgadze (Bordeaux) / 9. Vasil Lobzhanidze (Brive), 10. Tedo Abzhandadze (AIA Kutaisi); 11. Zurab Dzneladze (Lokomitivi Tblisi), 12. Giorgi Kveseladze (Armazi), 13. Merab Sharikadze (Aurillac), 14. Sandro Todua (Batumi); 15. Lasha Khmaladze (Batumi).

Rezerve: 16. Vano Karkadze (Aurillac), 17. Tornike Mataradze (Nevers), 18. Levan Chilachava (Montpellier), 19. Nodar Tcheishvili (Cornish Pirates), 20. Giorgi Tkhilaishvili (Batumi), 21. Gela Aprasidze (Montpellier), 22. Mirian Modebadze (AIA Kutaisi), 23. Giorgi Aptsiauri (Lokomotivi Tbilisi).

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 8 = unu

 


Ultimele articole din categoria Rugby: