Fercu înscrie Georgiei un eseu deja în minutul 3 și ”Stejarii” detronează la potou liderul învins în premieră în 2017

A început luna trecută ediția 2017 în Rugby Europe Championship cu un duș rece în Germania, însă a încheiat-o prin a pricinui liderului Georgia întâiul eșec al sezonului, suficient pentru a urca la potou pe primul loc în întrecerea inter-țări a celor 6 naționale din eșalonul secund continental, România dobândind astfel după 7 ani Cupa Antim Ivireanul, decernată în disputele directe cu gruzinii. Iar la triumful repurtat începând de la ora 15 pe Arena Națională Arcul de Triumf în runda a V-a a ediției din acest an a contribuit fundașul Timișoarei Saracens, Cătălin Fercu, prin eseul semnat deja în minutul 3, deschizând calea unui succes la limită dar semnificativ: 8-7 (5-7).

Fercu: eseul 29 la "Stejarii" României - foto: frr.ro

Fercu: eseul 32 la „Stejarii” României – foto: frr.ro

Cu mari probleme defensive în partea secundă a debutului în ediția 2017 pierdut în urmă cu 5 săptămâni pe terenul nemților cu 41-38 de la 20-24 la pauză, ”Stejarii” au fost în schimb de neclintit după pauza duelului decisiv de astăzi cu liderul neînfrânt al întrecerii, la căderea cortinei, pe care au lăsat-o printr-o disciplinată și riguroasă partitură exemplar pusă în aplicare, ocupanții poziției a 16-a în ierarhia International Rugby Board dispunând astfel de deținătorii biletelor pentru turneul final mondial nipon din 2019, actualmente pe locul 12 în același clasament.

Se anunța un weekend atractiv în sportul cu balonul oval de pe bătrânul continent, dat fiind și runda finală din principala întrecere inter-țări din Europa, în urma căreia Anglia a câștigat ediția din acest an a Turneului celor 6 Națiuni, cu 4 victorii și un eșec consemnat sâmbătă, în runda finală, în care s-au înregistrat rezultatele Irlanda – Anglia 13-9, Franța – Țara Galilor 20-18 și Scoția – Italia 29-0, și iată că România l-a completat prin a-și reafirma ferm intențiile de a-și apropia cât mai mult și din timp calificarea la IRB Rugby World Cup 2019, de-acum o foarte mare posibilitate. Dacă în ierarhia Turneului celor 6 Națiuni, în urma celor din Albion, triumfători cu 19 puncte în clasament, s-au clasat Irlanda, Franța și Scoția – fiecare cu câte 14 puncte, Țara Galilor, cu 10 puncte, și Italia, fără nici un punct, în schimb în 2017 Rugby Europe Championship șefia a fost preluată la egalitate de puncte de ”Stejarii” României, cu 19 în cont și 122-78, cu 16 eseuri înscrise, Georgia având pe poziția a doua 129-36 și 19 eseuri. În celelalte două jocuri din runda finală pe 2017 în Rugby Europe Championship, Rusia – Germania 52-25 și Spania – Belgia 30-0, victorii prin care Spania s-a clasat pe locul 3, cu 13 puncte, iar Rusia a urcat pe poziția a patra, cu 8 puncte, precum Germania, urmată de Belgia, cu două. Iar cele 6 naționale se vor întâlni din nou în revanșele ”retur” de la încheierea iernii viitoare…

Duelul decisiv de la București a fost abordat de români și cu 3 titulari din rândul campioanei naționale Timișoara Saracens, și anume Jack Umaga, Stephen Shennan și Cătălin Fercu, selecționerul Lynn Howells și staff-ul tehnic național apelând la start la 6 rugbiști evoluând în campionatul francez, 4 de la CSA Steaua, 3 de la bănățeni și 2 de la CSM Știința Baia Mare, o treime dintre aceștia fiind naturalizați, pe când neo-zeelandezul Milton Haig s-a axat pe 7 jucători evoluând la grupări din Franța, 2 în Anglia, unul în Rusia iar restul în întrecerea internă, Big10. În plus, cinci dintre cele 8 rezerve convocate ale gazdelor au fost tot din efectivul celor din Ronaț.

Însă chiar și Timișoara Saracens a fost în acest weekend în București, cu lotul fără internaționali, pentru a juca unicul meci de pregătire al iernii înaintea dublei manșe cu rușii din barajul pentru intrarea în European Rugby Challenge Cup 2017-2018 dar și a returului sezonului regulat în Superliga, propunând 6 apariții.

Sezon de primăvară ce va începe deja vineri, Dinamo – CSM București urmând a inaugura returul Superligii în 24 martie de la ora 14, pe ”Florea Dumitrache” din București, joc difuzat de Dolce Sport, iar etapa a opta va fi completată sâmbătă și duminică prin partidele CS U Cluj – CSA Steaua, pe 25 martie, și CSM Poli Iași – CSM Știința Baia Mare (26 martie).

Timișorenii nu vor apărea nici chiar în cea de-a doua rundă din retur, din jurul datei de 1 aprilie, când vor juca în Rusia manșa I play-off cu Krasny Yar, urmând a debuta în partea secundă a sezonului regulat abia sâmbătă 8 aprilie de la ora 12, pe ”Gheorghe Rășcanu”, cu CSM București, tot înaintea returului cu cei din Krasnoyarsk urmând a mai evolua în întrecerea internă și vineri 14 aprilie de la ora 14, în Ghencea, cu steliștii.

Pe care campioana României i-a întâlnit într-un meci amical sâmbătă în capitală, așadar în condițiile de deplasare pe care le vor întâmpina la prima strigare în Rusia dar și peste 4 săptămâni în fief-ul roșu-albaștrilor, CSA Steaua impunându-se însă cu 24-5 (5-0), în absența a patru jucători convocați la ”Stejari” de Lynn Howells. Fără cei opt selecționabili, aflați la lotul național, timișorenii au replicat o singură dată, nou sositul Stefano Hunt contribuind după o pătrundere la singurul eseu al bănățenilor, marcat de Gabriel Conache, care reducea din handicap, 17-5.

Marea bucurie a fost adusă în schimb de Cătălin Fercu duminică în tricoul României, reușind cel de-al 32-lea său eseu pentru ”Stejari”, deja în minutul 3 al disputei pentru locul 1, după ce Florin Surugiu a inițiat o pătrundere prin defensiva oaspeților și a trimis un balon de urmărire pe care tot el l-a recuperat: 5-0, fără transformarea lui Vlaicu, care a ochit bara.

Au mai urmat până la pauză și alte ratări, două din lovituri de pedeapsă, tot în contul lui Vlaicu, respectiv una a vizitatorilor, dar și un eseu al Georgiei, în minutul 36, marcat de Merab Sharikadze și transformat de Merab Kvirikashvili: 5-7.

Același Florin Vlaicu a marcat singurele puncte ale părții a doua, 8-7 din lovitura de pedeapsă din minutul 51, obținută în urma unei șarje inițiate de Jack Umaga, iar România a conservat apoi imbatabil minimul avantaj, ce-i drept și Kvirikashvili ratând două lovituri de pedeapsă, în minutele 68 și 72, la ultima balonul oval lovind bara laterală.

România a câștigat în XV-le de start 1. Ionuț Badiu (Carcassonne), 2. Otar Turashvili (Colomiers), 3. Alexandru Țăruș (Beziers), 4. Johan Van Heerden (Știința Baia Mare), 5. Marius Antonescu (Tarbes), 6. Viorel Lucaci (CSA Steaua), 7. Andrei Gorcioaia (Massy), 8. Mihai Macovei – cpt. (Colomiers), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 11. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 12. Sione Fakaosilea (Știința Baia Mare), 13. Jack Umaga (Timișoara Saracens), 14. Stephen Shennan (Timișoara Saracens), 15. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens).

Rezerve la start au fost 16. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 17. Constantin Pristaviță (Știința Baia Mare), 18. Alexandru Gordaș (CSA Steaua), 19. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 20. Dorin Lazăr (Timișoara Saracens), 21. Valentin Calafeteanu (CSM București), 22. Jody Rose (Timișoara Saracens), 23. Mădălin Lemnaru (Timișoara Saracens).

Georgia s-a înclinat prin 1. Nariashvili (născut în 1990 / 40, Montpellier), 2. Bregvadze (1987 / 42, Worcester), 3. Bekoshvili (1993 / 4, Brive), 4. Nemsadze (1984 / 69, Bristol), 5. Mikautadze (1991 / 47, Montpellier), 6. Tkhiliaishvili (1991 / 36, Batumi), 7. Gorgodze – cpt. (1984 / 70, Toulon), 8. Gorgadze (1996 / 10, Mont de Marsan), 9. Lobzhanidze (1996 / 20, Brive), 10. Khmaladze (1988 / 52, Lelo Saracens Tbilisi), 11. Todua (1987 / 64, Lelo Saracens Tbilisi), 12. Sharikadze 91993 / 50, Aurillac), 13. Katcharava (1985 / 98, Enisey), 14. Svanidze (1996 / 2, Jiki Gori), 15. Kvirikashvili (1983 / 102, Lelo Saracens).

Clasamentul la zi în Superliga, ultimele rezultate din tur și programul rundei a 8-a, prima din 2017, pe coloana dreaptă.

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: