FOTO. Timișoara Saracens răstoarnă scorul după pauză: 20-18 (0-18) cu Yenisey-STM

În recul după pauză în recentele deplasări la Buzău și București, în campionatul Superligii respectiv în finala Cupei României, Timișoara Saracens a izbutit în schimb o a doua parte perfectă când avea mai mult nevoie, ca ideal răspuns la desprinderea rușilor de la Yenisey-STM în primele 40 de minute ale manșei I în barajul pentru grupele Challenge Cup de la toamnă, răsturnând scorul prin trei eseuri de la 0-18 la 20-18, victorie ce o va duce cu sine peste 3 săptămâni în returul de la Krasnoyarsk. 

Statistic vorbind, campioana României a făcut un pas în față de la precedentul duel pe ”Dan Păltinișanu” cu o formație din Krasnoyarsk în aceeași fază a competiției, concitadina lui Yenisey-STM, și anume Krasny Yar, câștigând în urmă cu 2 ani manșa a II-a din Banat în semifinalele Continental Shield, suficient pentru a continua parcursul. 

De astă dată, într-o însorită și chiar călduroasă după-amiază a ultimei sâmbete din martie, negru-roșii din Ronaț au găsit după pauză resursele să răspundă perechii eseurilor și loviturilor de penalizare punctate de vizitatorii ruși în prima parte, luându-le fața la potou printr-o revenire completă, egalare a lui Randall Morrison cu cel de-al treilea eseu al timișorenilor, transformat de Luke Samoa, care a adus victoria: 20-18.

Anul trecut era tocmai invers în această fază a întrecerii din Continental Shield, timișorenii desprinzându-se inițial confortabil de Heidelberger RK, care a tot revenit însă încet, încet spre finele manșei I de pe ”Dan Păltinișanu”, suficient pentru a comprima un handicap anihilat ulterior și chiar depășit în returul din Germania. Acum, bănățenii și-au conturat un ascendent moral prin revirimentul împotriva rușilor, surprinși la reluarea meciului de la ora 15 de eseurile tinerei aripi Marius Simionescu, care au readus-o pe Timișoara Saracens în joc.

Elevii lui Sosene Anesi, cu o nouă pereche de mijlocași, n-au găsit antidot în prima parte depășirii masivului XV al participantei în grupele Challenge Cup, care a greșit o singură dată, fără însă ca Luke Samoa să profite de la punct fix, erorile gazdelor fiind în schimb ceva mai numeroase, taxate de Churasov din lovituri de pedeapsă. Iar cu cât s-au apropiat de pauză, ”Utilajele Grele Siberiene” au erodat mai mult garnitura celor din Ronaț, depășită de două ori în ultimele 5 minute, din linia a II-a, prin balticul Saulite, respectiv de Pronenko, cel de-al doilea eseu fiind și transformat.

Deficit împovărător după 40 de minute, 0-18.

Dar și o altă față a bănățenilor la reluarea manșei I, părți diametral opuse, amfitrionii preluând hățurile și prinzând curaj odată ce Marius Simionescu și-a etalat aplombul incisiv pe aripă și a punctat la colț, primă reușită a campioanei României, care i-a dat aripi. Bine organizată dar și vulnerabilă pe ruperile de ritm, gruparea siberiană a fost surprinsă din nou de viteza tânărului ”Stejar” al Timișoarei, care a semnat ”dubla”, balon de oxigen după atâtea corecții internaționale de dată recentă pentru încercații rugbiști din Ronaț.

Le mai venea inima la loc iar impactul psihologic se arăta a fi semnificativ, rezervele intrând bine în jocul bănățenilor și sângele proaspăt insuflând cu atât mai multă energie, pe fondul scăderii treptate a turației celor de la 5 ore depărtare ca fus orar, cărora parcă nici căldura primăvăratică de pe ”Dan Păltinișanu” nu le-a priit.

Ajungând la rândul lor să greșească, fără ca Luke Samoa să mai rateze momentul, chestie de moral, 13-18 din lovitură de pedeapsă, reducând din handicap la diferența unui eseu netransformat.

Eseu care avea să fie conturat în ultima fază pe forța grămezii timișorenilor, mai proaspeți și pe val, venind din urmă. O egalare care a survenit normal și meritat, deși la final, pe fondul pasului prematur înapoi al ”Utilajelor Grele Siberiene”, 3-2 la eseuri, cu semnătura lui Randall Morrison, din linia a III-a. Completarea, oferită de Luke Samoa, transformare pentru preluarea în premieră a conducerii.

Și o rară victorie internațională, după un an de zile, reconfortantă însă, deși de puțin: 20-18. Calificarea se joacă, importante fiind pe măsură și confruntările interne dinaintea descinderii peste Urali, și anume la Baia Mare sâmbăta viitoare și cu CSA Steaua aici peste două săptămâni, mai ales că rivalele din cvartetul Superligii au demarat astăzi returul fără a sta pe gânduri, prin triumfuri cu punct bonus ofensiv, ceea ce a comprimat ierarhia la vârf, CSM București preluând din nou șefia: ACS Tomițanii Constanța – CSM Știința Baia Mare 5-49 și 1-7 la eseuri, CS Universitatea Cluj – CSA Steaua 19-36 și 3-6 la eseuri și CS Dinamo – CSM București 22-50 și 3-8 la eseuri.

Pe plan extern dar la nivel mai înalt, primul sfert de finală în Challenge Cup a fost tranșat de gazdele din Albion, Sale Sharks – Connacht Rugby 20-10 (20-3), în Champions Cup jucându-se astăzi primele două sferturi, Edinburgh Rugby – Munster Rugby 13-17 și Saracens – Glasgow Warriors 56-27.

Timișoara Saracens a început manșa I cu Halalilo, Căpățână – cpt., Pungea; Popârlan, Iftimiciuc; Morrison, Rus, Lazăr / Rupanu, Umaga; Simionescu, Manumua, Popa, Shennan; Samoa, rezerve la start fiind: Sabău, Boshoff, Doge, Mureșan, Neculau, Stewart, Tătăruș și Zaharia.

Clasamentul Superligii și programul următoarelor două runde, a IX-a și a X-a, primele din aprilie, pe coloana dreaptă.

Fotografii realizate de Leczki Jozsi

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Rugby: