GALERIE FOTO 70+. Timișoara Saracens preia conducerea și a treia oară, decisiv, debutând cu bine în Continental Shield: 29-25 (16-19) și 2-1 la eseuri cu Petrarca Padova

Deși n-a convins în ultima lună și jumătate în turul sezonului regular din Superliga internă, Timișoara Saracens și-a păstrat totuși invincibilitatea acasă în jocurile cheie din noua campanie, adăugând victoriei cu băimărenii și remizei cu CSA Steaua un triumf strâns dar meritat la startul grupelor preliminare din Continental Shield, după ce a deschis scorul și a preluat din nou conducerea și cu primele puncte ale părții secunde, un eseu în inferioritate numerică, având și ultimul cuvânt prin a trece din nou în frunte cu un sfert de oră înainte de final: 29-25 (16-19) și 2-1 la eseuri cu Petrarca Rugby.

Nesigură pe fondul lipsei omogenității dar și a indisponibilităților în tripla fără victorie contra bucureștenelor la mijlocul lunii trecute, campioana României și-a mai ridicat totuși calitatea prestației la un nivel oarecum ceva mai apropiat propriilor așteptări cu ocazia debutului în faza grupelor din Continental Shield, întrecere de calificare spre grupele Challenge Cup ale ediției viitoare, 2018-2019, fiind răsplătită printr-un succes pentru care a tras din greu, dar cu ceva mai multe realizări, 29-25 contra vizitatorilor din Padova.

”Negrii” lui Matt Williams, cu câteva noutăți în XV-le de start față de ultimul examen semnificativ pe ”Dan Păltinișanu”, remizat acum o lună, pe 15 septembrie contra steliștilor, și anume Badiu și Morrison în pachetul de înaintare în locul lui Taupaki și Rus, respectiv Hunt, Tangimana, Umaga și Samoa în liniile dinapoi, în care jocul de campionat era abordat cu Rose, Lemnaru, Popa și Conache, au fost nevoiți să preia de 3 ori conducerea pentru a înfrânge rezistanța ”albilor” din peninsulă, manifestată sub formă de puncte strict prin reușitele principalului marcator al partidei de la ora 15, decarul Andrea Menniti-Ippolito, și din lovituri de pedeapsă, și din drop-goluri, și prin unicul eseu al oaspeților, și acesta transformat.

Timișorenii numai cu rugbiști români în liniile I și II dar în rest și cu zece sportivi de peste hotare la start au deschis scorul însă au încheiat în dezavantaj o primă parte în care doar mai egalau pe parcurs după eseul lui Helu din minutul 31, înscriind însă și primele puncte după pauză prin al doilea lor eseu, semnificativ, în inferioritate numerică, transformat pentru 23-19 în minutul 48.

Avantaj care avea să fie consemnat și la final, 29-25 (16-19), drept cel mai strâns succes al campioanei României din cele 8 victorii repurtate în 14 întâlniri oficiale internaționale în ultimii nici 2 ani în cupele europene, ceea ce le-a lăsat un punct bonus defensiv și oaspeților italieni, nu concurenți direcți în ierarhii, ci implicați în clasamentul celeilalte serii patrulater, conform sistemului aparte de desfășurare al acestor calificări.

Avantaj minim și la eseuri, aripa de treisferturi dreapta Helu finalizând înaintea pauzei o acțiune a pachetului de înaintare iar mijlocașul la grămadă Seniloli, trecut prin rugby-ul italian pe la Benetton Treviso, preluând iarăși conducerea la tot atâtea minute după pauză, reușite în urma eseului mijlocașului la deschidere italian Andrea Menniti-Ippolito la capătul primului sfert de oră. Și totodată avantaj și pe plan disciplinar, doar Fonovai Tangimana lăsându-i pe timișoreni în inferioritate numerică, înaintea pauzei, după ce Acosta vedea galben pe când vizitatorii dețineau cel mai mare avantaj din meci, de un eseu transformat, 7 puncte la mijlocul părții I, Petrarca Rugby rămânând însă în 14 tocmai după ce ceda pentru ultima oară conducerea, spre final, când Cannone a fost expediat în sin-bin.

Italienii din Padova, câștigători detașați în deplasările din această fază a sezonului anterior, au preluat conducerea la rândul lor tot de 3 ori pe ”Dan Păltinișanu”, însă o ratare a aceluiași decar Menniti-Ippolito dintr-o lovitură de pedeapsă la 26-25 pentru bănățeni a fost suficientă pentru a înclina de puțin balanța într-un echilibrat duel, atractiv prin combativitate dar derulat aproape în anonimat, în prezența a puțin peste o mie de suflete în tribuna timișoreană.

În condițiile în care rugby-ul italian se aliniază în această toamnă cu o grupare în grupele competiției numărul 1, Benetton Treviso în Champions Cup, iar alta în grupele Challenge Cup, Zebre, nu mai puțin de patru, jumătate dintre protagoniste, fiind tot din ”Cizmă” și în aceste grupe din Continental Shield, faptul că exponenta Superligii a câștigat greu acasă în calitate de campioană a României împotriva uneia din acest careu, Petrarca Rugby Padova, sugerează handicapul valoric al Ovaliei carpatine față de jocul în 15 din peninsulă, ceea ce nu știrbește însă deloc din triumful Timișoarei Saracens, din contră, merituoasă la re-debut.

Și în continuare în absența unor piese care ar putea face diferența, gazdele au punctat rapid în primele minute prin Samoa, din lovituri de pedeapsă, Menniti-Ippolito însă ripostând printr-un dropgol în minutul 12, scor 6-3. Iar același Andrea Menniti-Ippolito a semnat apoi și întâiul eseu al partidei, pe care l-a și transformat în minutul 17: 6-10.

Cu poftă de joc și profitând de larghețea defensivei gazdă, Menniti-Ippolito a mai lansat cu succes un alt drop-gol și la mijlocul primei părți, după care Samoa a redus din handicap în minutul 24 la 9-13 dar mijlocașul la deschidere al vizitatorilor a fructificat la rândul său o lovitură de pedeapsă în minutul 27: 9-16.

Disputa a continuat să abunde în erori iar Acosta a fost trimis temporar pe margine, Timișoara Saracens egalând la eseuri dar și pe tabela de marcaj după tăvălugul pachetului de înaintare și finalizarea lui Helu în minutul 31 sub buturi, transformată: 16-16.

Oscilantă, trupa din Ronaț s-a găsit apoi pe picior greșit iar Fonovai Tangimana a ajuns la rândul său în sin-bin, prilej pentru Petrarca de a încheia primele 40 de minute în avantaj, 16-19 din bocancul lui Menniti-Ippolito.

Paradoxal, deși în inferioritate numerică, Timișoara Saracens a izbutit și al doilea eseu, înscriind așadar și primele puncte ale părții secunde, prin ex-”italianul” Seniloli, iar cu tot cu transformarea a urcat în minutul 48 la 23-19.

Bucuria n-avea să dureze mult deoarece alte greșeli au fost taxate de la punct fix de același Menniti-Ippolito, în minutele 52 și 60, lovituri de pedeapsă din care Petrarca Rugby trecea din nou la cârmă, 23-25. După care a mai ieșit însă la rampă doar fundașul timișorenilor, nu cu totalul de 25 de puncte al italianului, dar totuși cu 19, preluând din nou conducerea dintr-o lovitură de pedeapsă executată nu departe de mijlocul terenului, 26-25, și îmbujorând minimul avantaj cu 7 minute înainte de final, 29-25 în 73.

Sfert de oră în care oaspeții s-au străduit dar plusul de reziliență al bănățenilor și ratarea lui Menniti-Ippolito respectiv eliminarea temporară a lui Cannone au contat în economia finală a jocului. O victorie nu la fel de concludentă precum cele din aceeași fază disputată acum două toamne, însă suficientă totuși pentru primele 4 puncte și un suflu nou în perspectiva ieșirii de sâmbăta viitoare la Lisabona…

*

Evoluția scorului: 6-0 / 6-13 / 16-16 / 16-19 – pauză / 23-19 / 23-25 / 29-25.

6-0 (3′ și 8′) Samoa l.p. / 6-3 (12′) Menniti-Ippolito dropgol; 6-10 (17′) eseu Menniti-Ippolito + transformare Menniti-Ippolito; 6-13 (21′) Menniti-Ippolito dropgol / 9-13 (25′) Samoa l.p. / 9-16 (27′) Menniti-Ippolito l.p. / 16-16 (31′) eseu Helu + transformare Samoa / 16-19 (40′) Menniti-Ippolito l.p. – pauză / (în partea a doua) 23-19 (48′) eseu Seniloli + transformare Samoa / 23-25 (52′ și 60′) Menniti-Ippolito l.p. / 29-25 (63′ și 73′) Samoa l.p.

Timișoara Saracens: 15. Samoa; Helu, Manumua, Umaga, Tangimana; Hunt, Seniloli / 1. Badiu, Rădoi, Pungea; Popârlan – cpt., Drenceanu; Doyle, Morrison; Stewart.

Rezerve la start: Sabău, Doge, Mariș, Mureșan, Rus, Rupanu, Popa și Simionescu.

Petrarca Rugby: 15. Fadalti; Capraro, Bettin, Bacchin, Rossi; Menniti-Ippolito, Francescato / Michieletto, Nostran, Conforti; Saccardo – cpt., Gerosa; Vannozzi, Santamaria, Acosta.

Rezerve la start: Borean, Delfino, Rossetto, Cannone, Salvetti, Cortellazzo, Favaro, Bernini.

Cele peste 70 de fotografii realizate de Leczki Jozsi…

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: