Din amintiri: „O ascensiune”, EPISODUL III. RCM Timişoara stinge Farul în finala mică: locul 3 şi „bronzul” Superligii 2011!

Zilnic, până la ora finalei Superligii 2013, de sâmbătă seară (5 octombrie; ora 18,30), pe “Arcul de Triumf” din Bucureşti, răsfoind arhiva cotidianului Sporttim şi spicuind, rememorăm episoade semnificative ale ascensiunii din ultimii aproape 3 ani a grupării de rugby RCM mvt UV Timişoara spre momentul apărării titlului naţional, în ultimul act cu CSM Ştiinţa Baia Mare. Astăzi, despre locul 3 şi medaliile de bronz cucerite sâmbătă 26 noiembrie 2011, la Bucureşti, întocmai consemnării în date şi poze de la faţa locului.

* fotoreportaj de Maria-Vasilica Grecu

Valentin Calafeteanu, cel mai bun marcator al Superligii 2011, a reuşit sâmbătă după-amiază pe „Arcul de Triumf” din Bucureşti toate cele 15 puncte cu care RCM MVT UVT Timişoara şi-a adjudecat locul 3 în elita rugbyului românesc şi implicit medaliile de bronz ale campionatului naţional, graţie unui 15-11 (9-8) cu Farul Constanţa, triumf în finala mică răzbunând atât eşecul din etapa de debut, din urmă cu 8 luni fără o zi, 13-14 cu „marinarii” pe 27 martie, în Ronaţ, precum şi atât ratarea clasării pe locul 3 încă după cele 14 runde din sezon, în detrimentul dobrogenilor, cât şi eşecul strâns din urmă cu 20 de zile, 22-24 în semifinala de la Baia Mare, a cărei Ştiinţa a devenit pentru a treia oară la rând campioană a României, după 24-12 în finala de sâmbătă cu Steaua.

Clasarea pe podiumul elitei, în urma Ştiinţei şi Stelei, la finele unui sezon în care RCM Timişoara a trecut prin chinuirile unei înlocuiri pe banca tehnică, făcând totodată faţă diverselor indisponibilităţi din lot, ce au culminat cu suspendarea lui Cătălin Fercu, constituie o remarcabilă reuşită, cu care galben-albaştrii ajustează ierarhia la finele celor 14 etape, preluând poziţia Farului.

Valentin Calafeteanu a transformat în primul sfert de oră al finalei mici de sâmbătă trei lovituri de pedeapsă, în minutele 3, 8 şi 15, dând tonul unei dispute pe care finalmente avea să o tranşeze cu calm şi precizie. Farul a echilibrat însa disputa, revenind de la 9-0 prin reuşitele lui Titus Howard, care a transformat o penalitate în minutul 28, dar şi prin eseul aripii McGrath, în minutul 32. Acelaşi Howard a ratat două puncte suplimentare, trimiţând balonul în bară, astfel că după încă o ratare a lui Calafeteanu rezultatul pauzei a fost 9-8 pentru timişoreni.

Partea a doua i-a găsit în avantaj pe constănţeni, prin lovitura de pedeapsa transformată de Howard pentru 9-11 în minutul 44, acelaşi Calafeteanu replicând fericit prin două penalităţi transformate din apropierea liniei de 22 de metri, pentru 12-11 în minutul 57 şi finalmente 15-11 în minutul 60. A urmat un ultim sfert fără puncte al disputei, adjudecată just de ocupanta locului 4 la finele sezonului regulat.

RCM MVT UVT Timişoara: 15. Dumitru Victor, 14. Zaiba Raul, 13. Makapelu Lapana, 12. Kinikinilau Paula, 11. Roşu Valentin, 10. Fântânaru Florin, 9. Calafeteanu Valentin, 1. Bălan Petru, 2. Căpăţână Eugen, 3. Pungea Horaţiu, 4. Drenceanu Marian, 5. Lazăr Dorin, 6. Burcea Stelian, 7. Rus Vasile, 8. Pahulu Andrew. Rezerve: 16. Borzaş Paul, 17. Mariş Samuel, 18. Ţăruş Alexandru, 19. Preoţescu Lucian, 20. Tănase Laurenţiu, 21. Ciocea Dorian, 22. Bianu Cristian, 23. Bradu Bogdan.

Farul Constanţa: 15.Jantjies Eugen, 14.Apostol Adrian, 13.Gheară Constantin, 12.Ilie Andrei, 11. Van Wyk Mc Grath, 10.Howard Titus, 9.Ivan Valentin, 1. Zapan Petru, 2.Turashvili Otar, 3.Tudosă Dan, 4. Agiacai Onal, 5.Munteanu Cristian, 6.Mitu Alex, 7.Van Nell, 8.Petreanu Bogdan. Rezerve: 16. Cornei Cristian,17. Boar Romulus, 18. Sasu Florin, 19.Mototolea Vali, 20. Ilie Vlad, 21. Puişoru Ionuţ, 22. Pârvu Marian, 23. Vâlcu Alex.

*

Rugbyştii Timişoarei au revenit aseară în oraş cu medaliile de bronz ale elitei Superliga, la exact 8 luni după ce un debut cu eşec, 13-14 în Ronaţ, tocmai în faţa învinsei lor din finala mică de sâmbătă, Farul, ridica semne de întrebare în privinţa capacităţii de omogenizare pe parcursul a doar 14 etape a unui lot întărit în iarnă cu numeroşi internaţionali. Dar în ciuda numeroaselor indisponibilităţi înregistrate în week-end pe „Arcul de Triumf” din Bucureşti, galben-albaştrii, cu doar 7 titulari dintre cei care începeau acea primă rundă din 27 martie, şi anume Makapelu, Roşu, Calafeteanu, Căpăţână, Drenceanu, Lazăr şi Rus, au confirmat uriaşul salt efectuat din primăvară până în toamnă, cu toate dificultăţile date de accidentări, de necesitatea de a schimba banca tehnică şi de inerentele dezamăgiri ale unor eşecuri, doar 5 la număr în cursul sezonului regulat.

Câte s-au schimbat de la acel prim eşec din martie a remarcat sâmbătă la cald şi Stelian Burcea, care din păcate s-a accidentat înaintea finalei Cupei României, amintind tocmai de faptul că unele dintre piesele forte ale noii echipe a Timişoarei n-au putut evolua din plin încă din debutul sezonului, antrenorul Cosmin Cioriciu reuşind însă pe parcurs să asigure omogenitatea şi coeziunea unei formaţii tot mai tari, meci de meci.

Iar după succesul de sâmbătă după-amiază, 15-11 cu marinarii, repurtat fără Fercu, Lemnaru, Stamatin, Conache, Bradu, Tănase, Mariş şi Năcuţă dintre titularii de la acel prim joc din primăvară, Timişoara de bronz şi-ar putea doar imagina cât de aproape a fost de fapt de cucerirea Superligii, totul rezumându-se la acea semifinală pierdută la limită şi cu cântec în Maramureş, la început de noiembrie, într-o duminică în care una dintre noile bune achiziţii ale bănăţenilor, David Palu, lovit acum de o afecţiune medicală, împlinea 30 de ani.

Căci o finală RCM Timişoara – Steaua ar fi putut fi o dovadă elocventă a progresului făcut pe parcursul sezonului de galben-albaştri, care purcedeau în campionat şi prin a ceda în faţa bucureştenilor, revanşându-se însă apoi cu vârf şi îndesat în faţa roş-albaştrilor, atât în returul Superligii cât şi în cursul marşului spre finala Cupei României, ce bate la uşă.

Dar poate că Superliga abia încheiată a avut menirea a fi doar un sezon al consolidării şi pătrunderii în Final Four, unde, iată, Timişoara a săltat finalmente de pe 4 pe podium, întotdeauna existând un sezon viitor. RCM a readus în forţă Timişoara pe harta forţelor rugbyului carpatin, cu aplomb, zel şi un aer proaspăt, fără a mânia însă zeii. 2012 ar putea în consecinţă deveni anul grupării venind pe val, ca o urmare firească a unei ascensiuni evidente.

Pentru conformitate, spre comparaţie, iată XV-le aliniat în martie contra Farului de Alexandru Domocoş, cu 15. Fercu Cătălin, 14. Lemnaru Mădălin, 13. Makapelu Lapana, 12. Stamatin Bogdan, 11. Roşu Valentin, 10. Conache Gabriel, 9. Calafeteanu Valentin, 8. Rus Vasile, 7. Bradu Bogdan, 6. Tănase Laurenţiu, 5. Drenceanu Marian, 4. Lazăr Dorin, 32. Mariş Samuel, 2. Căpăţîna Eugen, 1. Năcuţă Claudiu (căpitan), rezerve fiind 16. Borzaş Paul, 17. Ţăruş Alexandru, 30. Pungea Horaţiu, 31. Preoţescu Lucian, 18. Miu Cristian, 24. Zaiba Raul, 23. Florin Fîntânaru, 21. Bizo Gheorghe.

Iar acum, fie şi cu o întreagă infirmerie, RCM Timişoara poate doar striga „să vină Baia Mare!”, anticipând o a patra încercare de a răpune încă formaţia acestei treceri între decenii, Ştiinţa. Finala Cupei României Gold Corporation, de sâmbătă (ora 13), de la Alba Iulia, este marea şansă a Banatului ca raportul medaliilor pe 2011 să fie egalat, unu la unu, în încercarea de anulare a dominaţiei manifestate în ultimele 3 sezoane de maramureşeni.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Din amintiri: „O ascensiune”, EPISODUL III. RCM Timişoara stinge Farul în finala mică: locul 3 şi „bronzul” Superligii 2011!

  1. Pingback: Din amintiri: “O ascensiune”, EPISODUL III. RCM Timişoara stinge Farul în finala mică: locul 3 şi “bronzul” Superligii 2011! — Arlechinii Bucuresti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 × = treizeci cinci

 


Ultimele articole din categoria Rugby: