Iftimiciuc cu eseu și Simionescu, din start la Atlantic în amicalul Portugalia – România 0-54

Fundașul Marius Simionescu și Marius Iftimiciuc în linia a II-a au fost reprezentanții Timișoarei Saracens în primul XV alcătuit strict din rugbiști ai primelor 4 clasate în Superliga și aliniat în această seară de ”Stejari” pe tărâm lusitan, în pregătirea debutului oficial de la finele săptămânii viitoare în Rugby Europe Championship 2019, pe Cluj Arena, cu Georgia.

Într-o formulă experimentală, România a jucat în această seară un meci de verificare început cu o întârziere de o jumătate de oră în Portugalia, antrenorul principal interimar Marius Tincu testând randamentul selecționabililor de la grupările ”careului de ași” din elita internă, în majoritatea lor din toamnă fără meciuri în picioare, ci doar în pregătiri în sală iar afară cel mult în condiții hibernale, cu excepția celor de la Timișoara Saracens, implicați în decembrie într-un joc din European Rugby Challenge Cup iar luna aceasta în două partide în Regatul Unit din aceeași competiție.

Acest prim joc de verificare al României din 2019 a constituit parte a stagiului de pregătire completat și în țara de la Oceanul Atlantic în perioada 27 ianuarie – 1 februarie, totul în perspectiva celor 5 apariții oficiale în actualul sezon din Rugby Europe Championship.

De această dată, în Portugalia, cei mai mulți în XV-le de start au fost exponenții lui CSM București, mai bine de jumătate, completând toată linia I, cu 5 jucători în pachetul de înaintare, 8 în total la începerea partidei de la ora 22:30 a României pe terenul A al CAR Rugby Jamor (Oeiras) din cadrul Complexului Sportiv Estadio Nacional. Concitadina CSA Steaua a avut 3 reprezentanți aliniați la start iar Timișoara Saracens și CSM Știința Baia Mare câte doi.

Pe parcurs au mai jucat încă 4 rugbiști de la Timișoara Saracens, și anume Căpățână, Lazăr, Popa și Zaharia, respectiv câte 3 de la celelalte trei cluburi de frunte ale Superligii, rezultând un triumf fără replică, la un scor zdrobitor, 0-54 grație a opt eseuri, printre care și cel al lui Marius Iftimiciuc, din primele minute ale întâlnirii.

România și Portugalia se întâlneau recent și într-un cadru oficial, pe 10 noiembrie 2018, la Baia Mare, într-un joc decisiv de baraj pentru locul în grupa secundă valorică a rugby-ului continental, Rugby Europe Championship, poziție pe care ”Stejarii” și-au apărat-o cu succes grație unui 36-6, Os Lobos urmând a continua tot pe palierul numărul trei, în Rugby Europe Trophy, în care vor da piept mai întâi Poloniei, pe 16 februarie. Lusitanii au convocat pentru amicalul acasă din această seară sportivi de la mai multe formații din campionatul intern, și anume câte 6 de la CF Belenenses, AEIS Agronomia, GDS Cascais precum și de la o fostă oponentă a timișorenilor, și anume localnica CDUL, respectiv câte 5 de la GD Direito și AEIS Tecnico, 3 de la CDUP, și câte unul de la RC Montemor și AA Coimbra.

Gazdele n-au ținut însă piept românilor, pentru care Marius Iftimiciuc, făcând pereche în linia a II-a cu fostul său coleg de club Marian Drenceanu, trecut la CSM București, a deschis scorul cu un eseu transformat de un alt fost component al celor din Ronaț, Valentin Calafeteanu, la rândul său autor de eseu, pe care l-a și transformat din nou, tot în primele 10 minute.

Ulterior, în primele 10 minute din partea secundă, au mai culcat balonul în terenul de țintă advers și Melinte respectiv Surugiu, transformările semnate de Vlaicu urcând scorul la 0-28.

Daniel Plai a înscris al cincilea eseu al ”Stejarilor”, transformat de același Vlaicu, iar apoi și Damian Strătilă a semnat lista marcatorilor de eseuri, 0-40. Scorul avea să ia și mai mari proporții, Gordaș finalizând o acțiune a molului iar Vasile Bălan înscriind la potou, eseu transformat de același Vlaicu… 0-54. 

Desigur, un succes tonifiant și dătător de speranțe, fără însă ca rezultatul să fie neapărat concludent în perspectiva disputei oficiale cu Georgia, un barometru mult mai real al raporturilor actuale de forțe, la ceea ce se anunță a fi un nou început, după încercările nereușite din toamna trecută pe ”varianta franceză”, cu selecționer din Hexagon.

În noul cadru a rămas implicat Danie de Villiers, antrenor pe treisferturi, și cu Lynn Howells în capacitate de consultant tehnic din partea World Rugby, sub îndrumarea lui Marius Tincu în rol interimar urmând a fi abordat sezonul oficial din 2019, tocmai prin cel mai dificil examen, contra gruzinilor, după care vor mai urma două încleștări găzduite de Botoșani dar și la Madrid respectiv Bruxelles.

Astfel, după jocul din 9 februarie de pe Cluj Arena, programat de la ora 14 și la care intrarea este liberă, ”Stejarii” se vor mai alinia oficial și sâmbătă 16 februarie la Botoșani, de la aceeași oră, contra Germaniei, pe 3 martie la Madrid cu Spania, în 9 martie din noul la Botoșani, cu Rusia, tot de la ora 14, iar pe 17 martie la Bruxelles cu Belgia.

Tot cam pe-atunci vor avea loc prin devansare și două meciuri de campionat ale laureatei Timișoara Saracens, restanța din etapa a VII-a cu CS U Cluj fiind reprogramată din 16 martie pe 9 martie, cu începere de la ora 11 pe terenul ”Gheorghe Rășcanu”, iar jocul din runda a VIII-a, la startul returului din sezonul regular în Superliga, cu nou-promovata SCM Gloria Buzău, pe 16 martie.

România a început la Lisabona cu 1. Alexandru Savin (CSM București), 2. Florin Bârdașu (CSM București), 3. Vasile Bălan (CSM București); 4. Marian Drenceanu (CSM București), 5. Marius Iftimiciuc (Timișoara Saracens); 6. Viorel Lucaci (CSA Steaua), 7. Adrian Ion – cpt. (CSM București), 8. Cristi Chirică (CSM Știința Baia Mare) / 9. Valentin Calafeteanu (CSM București), 10. Daniel Plai (CSA Steaua), 11. Nicolas Onutu (CSM București), 12. Alexandru Bucur (CSM Știința Baia Mare), 13. Eduard Bencea (CSA Steaua), 14. Cosmin Iliuță (CSM București), 15. Marius Simionescu (Timișoara Saracens).

Cu mențiunea că în stagiul lusitan n-a mai participat din motive medicale un alt tânăr al timișorenilor, Vlad Neculau, în această seară au mai jucat și Constantin Pristaviță și Ovidiu Cojocaru – ambii de la CSM Știința Baia Mare, Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), Alexandru Gordaș (CSM București), Dorin Lazăr (Timișoara Saracens), Damian Strătilă (CSA Steaua), Alexandru Țigla (CSM Știința Baia Mare), Florin Surugiu (CSA Steaua), Florin Vlaicu (CSM București), Lama Sioeli (CSM București), Vlăduț Popa și Vlăduț Zaharia – ambii de la Timișoara Saracens, respectiv Ionel Melinte (CSA Steaua).

Clasamentul la zi în Superliga, pe coloana datelor tehnice.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × = 8

 


Ultimele articole din categoria Rugby: