În aşteptarea lui Saracens Storm, RCM UVT Timişoara câştigă Zona Transilvania dar Baia Mare tot rămâne un pod prea îndepărtat, fie şi în Cupă. Doar o finală câştigată ar alina cât de cât oful bănăţean

Nici la a noua încercare! De-acum fără fundaşul Fercu, în pregătiri deja cu londoneza Saracens, şi care se accidenta anul acesta la Baia Mare, fără “principalul” Heikell, abia suspendat grosier de FRR după ce tocmai îl înlocuise pe de Villiers, demis după eşecul din august în Maramureş, şi cu finanţatorul Dinu tot mai în colţi cu Federaţia, RCM UVT Timişoara nu i-a răpus pe „Zimbrii” campioni nici la a noua confruntare directă pe „Lascăr Ghineţ”, fie măcar în Cupă, din contră, Gal şi trupa prezentând după victoria cu 29-25 trofeul Superligii.

Consolarea ar veni dinspre Londra, la gândul că garnitura secundă a lui Saracens va descinde sâmbăta viitoare pe “Dan Păltinişanu”, pentru un amical internaţional din cadrul parteneriatului dintre roş-negri şi galben-albaştri, sau că internaţionalul Fercu, după 4 sezoane aproape pline pe Bega, a fost cedat de cei din Ronaţ ca unic român implicat actualmente în AVIVA Premiership, însă realitatea e că orgoliul lui RCM UVT Timişoara e tot mai zgândărit de insatisfacţiile ultimelor luni.

Capac la toate, deşi şi-au menţinut locul I în Zona Transilvania în ciuda înfrângerii din Maramureş, „Leii din Banat” au cedat avantajul cu 4 minute înaintea finishului pe mâna fostului lor jucător, Bidzina Samkharadze, autor al celui de-al patrulea eseu pentru băimărenii jucând cu gândul la clipele prezentării trofeului Superligii în faţa propriilor fani.

S-a încheiat 29-25 pentru CSM Ştiinţa Baia Mare, la pauză 7-10, după un nou duel pe muchie al marilor rivale, în care timişorenii au condus şi cu 10 puncte avans în prima parte şi au trecut în faţă şi la reluare, cu 8 puncte în plus, totalizând 3 eseuri, dar au înghiţit în sec la fluierul final. Avantajele au fost risipite în inferioritate numerică, atunci când gazdele au smuls eseuri, în ambele părţi, pe fondul absenţei din teren a lui Ţăruş, din minutul 31, la 0-10, respectiv Conache, din minutul 66, la 12-20.

Eşec demonstrând cât de înşelătoare şi neconcludente pot fi victorii fie şi cu 110-0 sau chiar 116-0. Greu de îndurat pentru învinşi, mai apoi gazda „Ştiinţa” a prezentat localnicilor trofeul celui de-al cincilea titlu naţional. Deşi n-au fost implicaţi în cele 80 de minute ale revanşei de astăzi din Cupa României, accidentaţi fiind, Morrel, Vaiomo’unga, Wiringi, Suciu, Bărdaşu, Dănilă, Cătună sau Phillips au ridicat din nou trofeul Superligii deasupra capului.

Timişorenilor nu le rămâne altceva de făcut decât să avanseze ca prin brânză în sferturile de finală cu CS Poli Agro Iaşi, într-un unic joc pe teren neutru, şi apoi să spere că vor ajunge să dea din nou ochii cu „Zimbrii”, dar abia în finală, ocazie cu care să reediteze performanţa din 2011, când le suflau trofeul Cupei maramureşenilor, proaspăt campioni.

Şi să nădăjduiască apoi la un an 2015 mult mai fructuos, care să le aducă o mai mare deschidere internaţională prin parteneriatul cu Saracens, deşi posibilitatea alinierii pe speze proprii în calificările European Rugby Challenge Cup s-a diminuat în urma pierderii titlului Superligii, de unde că totul s-ar putea rezuma din nou la alte şi alte discuţii pe ruta Ronaţ – selecţionata divizionară Bucharest Wolves, chiar dacă Dan Dinu a dat joi asigurări că „de fiecare dată vom răspunde pozitiv pentru eliberarea jucătorilor, însă numai în ferestrele IRB”.

Mai important ar fi ca gruparea din Ronaţ să găsească un înlocuitor cât de cât pe măsură, pentru pierderea unei piese de calibrul lui Cătălin Fercu. Iar de-acum, depăşiţi fiind din nou de „Zimbrii” băimăreni, care erau cam descompuşi de absenţe, cei de pe malurile Begăi îşi pot comuta atenţia pe înflorirea relaţiilor internaţionale cu Saracens, oaspete de vază sâmbăta viitoare pe „Dan Păltinişanu”, ca un prim pas pe un drum dătător de speranţe. Însă, cât mai e mult până departe, se poate nota mai ales faptul că Fercu a început antrenamentele cu vicecampioana Angliei și a Europei, ca aripă în echipa a doua, în vreme ce Saracens joacă astăzi cu Gloucester Rugby, în runda a șasea a Aviva Premiership, iar sâmbăta următoare, pe Allianz Park, în European Rugby Cup, debutează împotriva lui Clermont Auvergne.

Altfel, ar mai fi doar fiorii reci ai următorului semn federal dinspre Bucureşti, într-un război al declaraţiilor cu săgeţi care de care mai ascuţite, riposta timişoreană de joi, prin glasul lui Dan Dinu, care, pregătindu-se de Biroul Federal de ieri, a admis că „nu mai vrea nimeni din Federaţie să discute cu mine”, menţinând vâlvătaia înteţită odată cu sâmbăta de pomină contra Farului: „Explicaţia pe care am văzut-o e de-a dreptul penibilă. În România anului 2014, văd că e interzisă libertatea de exprimare. Nimeni nu poate dovedi că Grainger a vorbit despre un act de corupţie, care totuşi e un act de corupţie, iar acum poate mă vor suspenda şi pe mine. Dânşii s-au simţit lezaţi. Înseamnă că unii dintre ei au ceva de ascuns. Îmi pare rău că FRR nu înțelege că noi nu am adus niciodată acuze Federaţiei pentru distrugerea legitimaţiilor. Primii vinovaţi suntem noi, am mai spus acest lucru. Noi am acuzat doar că ei stau cu mâinile în sân, iar unii de acolo tratează FRR ca pe propria lor familie”.

Problemele din afara terenului au atras mai toate privirile, trecând jocul în sine în plan secundar, iar realitatea e că disensiunile interne din clubul galben-albastru precum şi cele pe relaţia cu FRR s-au răsfrânt pe undeva şi în mentalul colectiv al sportivilor, regăsindu-se ca finalitate în rezultatele dintre buturi: şi un al cincilea eşec timişorean în 2014.

Dar totuşi pe locul I în Grupa Transilvania a Cupei României, cu 15 puncte, dintre care 3 bonus (269-32), faţă de cele 14 ale băimărenilor, dintre care două bonus (184-55).

*

CSM Ştiinţa Baia Mare – RCM Timişoara 29-25 (7-10)
Cupa României, meci din etapa a V-a, Grupa Transilvania; stadionul “Lascăr Ghineţ” Baia Mare:

0-3, minutul 6: Calafeteanu l.p.;

0-10, minutul 17: Lazăr, eseu; transformat de Calafeteanu;

7-10, minutul 40: eseu de penalizare; transformat de Samoa;

7-10, scor la pauză;

12-10: minutul 55, Oancea, eseu; transformare ratată;

12-13, minutul 61, Calafeteanu, l.p.;

12-20, minutul 63: Shennan, eseu; transformat de Calafeteanu;

19-20: minutul 71, Botezatu, eseu; transformat de Samoa;

26-20: minutul 76, Samkharadze, eseu; transformat de Samoa;

29-20: minutul 79, Samoa, l.p.

29-25: minutul 80, Kinikinilau, eseu; transformare ratată;

Calafeteanu rata în minutul 29 o lovitură de pedeapsă, tot Calafeteanu ratând de la mare distanţă o lovitură de pedeapsă şi în debutul părţii a doua, când gazdele se mai întremau în minutul 49 prin introducerea lui Dico în locul lui Pristaviţă.

Cartonaşe galbene: Spring (79) – Ţăruş (31), Conache (66).

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × = 3

 


Ultimele articole din categoria Rugby: