Învingătoare a timișorenilor la baraj, Enisei-STM pierde la Krasnodar primele jocuri în ER Challenge Cup

Cu probleme organizatorice la fiecare participare în faza grupelor din ER Challenge Cup, pierzând la ”masa verde” câte un joc programat pe arena ”Dan Păltinișanu” în edițiile în care s-a calificat la acest nivel, contra unor grupări vizitatoare din Franța respectiv Anglia, Timișoara Saracens ar fi avut viață și mai grea în actuala ediție, dacă ar fi trecut în primăvară de barajul cu rușii, dat fiind începerea cu întârziere a sezonului 2019-2020 a cupelor europene la rugby, în urma Cupei Mondiale ce s-a încheiat acum o lună în Japonia.

Într-adevăr, campania în curs a întrecerii continentale inter-cluburi numărul 2 ER Challenge Cup a început cu o lună întârziere față de programul obișnuit, pe 15 noiembrie 2019, la circa două săptămâni după ultimul act al turneului final IRB World Cup, meciul inaugural având loc în Rusia, la Krasnodar, unde, în fața a nici 500 de spectatori, Enisei-STM a cedat în Grupa 1 cu 14-57 (0-31) englezilor de la Worcester Warriors, autori a 5 eseuri deja în prima parte, pentru punctul bonus ofensiv.

Ca o concesie de care timișorenii n-au avut parte la participările în grupele Challenge Cup, și anume de a găzdui toate meciurile programate pe teren propriu deja în turul fazei seriilor, cât nu se intra încă din plin în iarnă, clubul din Krasnoyarsk beneficiază în actuala ediție a competiției de disputarea în Rusia a tuturor partidelor din prima jumătate a calendarului grupei, două pierzându-le iar cea de-a treia bătând la ușă.

Conform calendarului tradițional, din ani fără turneul final al Cupei Mondiale în programul autumnal, primele două etape din faza grupelor Challenge Cup au loc în luna octombrie, iar următoarele două în prima jumătate din decembrie, ultimele două runde fiind lăsate după Anul Nou, în ianuarie. În respectivele ediții, timișorenii au întâmpinat dificultăți fără rezolvare în 14 ianuarie 2017, în penultima etapă a grupei, respectiv la finele toamnei trecute, pe 15 decembrie, în runda a patra din serii, așadar tot în retur.

De astă dată, primele 3 etape din tur au fost programate pe 15-16 și 22-23 noiembrie, respectiv săptămâna aceasta, pe 6-7 decembrie, ocazie cu care rușii din Krasnoyarsk își vor încheia aparițiile din Grupa 1 considerate pe teren propriu, fără a evolua însă pe arena din orașul de reședință, așadar peste Munții Urali, în Siberia, ci în Rusia continentală, la Krasnodar. Unde au mai pierdut luna trecută și cu galezii de la Dragons, vizitatori anul trecut și ai Timișoarei, scor 22-49 în defavoarea ”Mașinilor Grele Siberiene”, care vineri vor inaugura runda a III-a, ”acasă” cu Castres Olympique, urmând ca vineri 13 decembrie să joace și în deplasare la startul returului, în Franța.

Timișorenii pierdeau în primăvară în Siberia, la Krasnoyarsk, manșa a II-a a barajului de accedere în grupele Challenge Cup, și implicit calificarea în întrecerea în care pierdeau pe linie în sezonul trecut, barajul tur-retur constând într-una dintree semifinalele ”Continental Shield”, a treia competiție a cupelor europene, vestibul rezervat principalelor cluburi din națiuni de pe palierul valoric secund al rugby-ului continental, dar și câtorva grupări italiene exceptându-le pe exponentele de vârf ale peninsularilor.

Însă, ca o noutate, încă de la ediția anterioară s-a renunțat la finala Continental Shield, ce n-a mai avut loc și anul acesta, la finele campaniei 2018-2019, iar în actualul sezon s-a renunțat complet la desfășurarea grupelor din Continental Shield, nivel la care ar fi putut participa CSM Știința Baia Mare, în calitate de campioană a Superligii.

O ediție așadar fără cluburi românești în cupele europene de rugby dar și fără Continental Shield, atenția fiind oricum atrasă în special de Champions Cup, dar și de Challenge Cup. Întrecere numărul 2 în care formațiile insulare Bristol Bears, Leicester Tigers și cea galeză Dragons Rugby, precum și francezii de la RC Toulon s-au impus în primele două etape, în cazul ”Urșilor” și al celor din Newport chiar cu punctaj maxim grație bonusurilor ofensive, lider într-o altă serie fiind Edinburgh Rugby, cu câte un succes și o remiză, precum secund clasata Bordeaux-Begles.

Între alte formații care au trecut pe la Timișoara în edițiile precedente, Stade Francais se clasează a doua în umbra lui Bristol Bears iar Rugby Calvisano are cel mai modest bilanț dintre toate cele 20 de formații la start, cu două înfrângeri și punctajul 26-99.    

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + sapte =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: