Timişoara recucereşte titlul Superligii! LIVE TEXT. CSM Știința Baia Mare – Timișoara Saracens RCM UVT 15-18 (10-10): Dănilă 26 eseu, Maravunawasawasa 34 drop gol, Van Heerden 68 eseu / Shennan 8 eseu, Calafeteanu 40, 51 l.p., Tangimana eseu 46. 2-2 la eseuri în finala Superligii 2015, în Maramureş. Rezistenţă, deşi cu o accidentare şi 4 eliminări

Timişoara Saracens RCM UVT rezistă însă pe final, în ciuda dublei inferiorităţi numerice, triumfând şi câştigând al treilea trofeu în 2015: 15-18 (10-10). Campioana din 2012 şi 2013 o deposedează de trofeu pe campioana din 2014, şi tocmai la Baia Mare. Al treilea titlu naţional în Superliga în 3 ani, smuls astăzi prin eseurile lui Shennan şi Tangimana pe început de reprize. Deşi cu fundaşul Conache ieşit accidentat şi cu 4 cartonaşe galbene, Timişoara ia titlul pe arena Zimbrilor, completând desăvârşit cei 5 ani de relansare a rugby-ului de pe Bega.

Rugbystii de la Timisoara Saracens se bucura alaturi de trofeul acordat echipei campioane

Timişoara Saracens RCM UVT: tricouri de campioni

Grămadă cu introducere a gazdelor, de puţin în 22-ul Timişoarei. Finish incandescent, adânc în prelungiri.

Prelungiri: contra-şarjă băimăreană, cu intrare în 22-ul Timişoarei, însă placaj de ultim moment izbutit de Lemnaru asupra lui Botezatu. Ca între „Stejari”…

Timişoara Saracens scapă însă cu faţa curată, CSM Ştiinţa comiţând ofsaid pe acest ultim atac. Posesie bănăţeană, cu posibilitatea de conservare a avantajului, deşi în dublă inferioritate numerică. Calafeteanu, lovitură de pedeapsă în căutarea tuşei, aproape de mijlocul terenului.

80. Grămadă cu introducerea lui Shamkharadze, aproape de terenul de ţintă.

Baia Mare forţează în 22-ul advers. Apărându-se cu disperare, Mariş greşeşte: loveşte cu pumnul, fără minge. Altă eliminare temporară, a patra la timişoreni. În 13, contra 15. Finish tensionat. Pentru a avea suficienţi componenţi în linia I, timişorenii îl introduc pe Ţăruş.

78. Militaru, cartonaş galben, după o şarjă a lui Botezatu. Eliminare temporară şi Timişoara în 13. Revine totuşi după eliminare Tangimana. Deci 14 contra 15.

76. Drenceanu mai câştigă însă o margine! Lovitură de pedeapsă pentru oaspeţi, de puţin în avantaj dar în inferioritate numerică.

74. Calafeteanu introduce în grămadă însă greşesc: lovitură de pedeapsă. De la 35 de metri, central, uşor lateral stânga, gazdele optând pentru o tentativă la beţe. Samoa ocheşte din nou bara, tot în această parte. Acum e atins stâlpul din dreapta. Tot 15-18.

73. Accidentare suferită de Gabi Conache. Îngrijiri medicale. Nu mai poate continua, fiind pus pe targă, cu gâtul imobilizat după o lovitură primită în zona feţei. Lemnaru îi ia locul fundaşului.

70. Drenceanu mai câştigă o margine inexactă a băimărenilor.

Samoa ratează transformarea şi survin mai multe înlocuiri, Popârlan lăsându-i locul lui Morrison. Intră în linia I şi Andrei Rădoi, ex-băimăreanul… Ultime minute de la 15-18 şi în raportul de forţe 14 la… XV.

68. „Saracens” nu eliberează însă zona placajului, fiind penalizată, iar căpitanul Ene profită, ţâşnind spre terenul de ţintă. Continuă Leiataua, Fakaosilea iar Van Heerden, rezerva, finalizează: 2-2 la eseuri. În plus, Fonovai Tangimana e eliminat temporar: cartonaş galben şi inferioritate numerică pentru cei din Ronaţ până spre finele jocului. 

66. Continuă atacul băimărean, cu tentative pe linia de treisferturi, însă la limita 22-ului advers. Timişoara Saracens se apără foarte bine…

65. Grămadă cu introducere timişoreană, în propriul 22. Morrison se pregăteşte să intre în joc… CSM Ştiinţa a împins puternic dar Burcea a ţâşnit decis din grămadă, îndepărtând momentan pericolul.

62. Atac băimărean în 22-ul advers. Nu departe de terenul de ţintă. Se preferă marginea, pentru molul de margine. Dar Shamkharadze, ex-rugbist al Timişoarei, scapă balonul, sub presiunea căpitanului Burcea. A doua oportunitate irosită de gazde în ultimele minute.

57. Eroare timişoreană, iar în plus şi oarecare „scântei”: Rus îl ia de… piept pe căpitanul Ene. Lovitură de pedeapsă pentru CSM Ştiinţa: din poziţie centrală, de la 44 de metri. Dar şi Samoa trimite tot în bară, în stâlpul stâng. Rămâne 10-18…

56. Ies Rusu şi Moyake din pachetul de înaintare al gazdelor. Intră Waisea Nailago şi internaţionalul Van Heerden. Iar la timişoreni Kinikinilau în locul lui Rose. 

54. Maravunawasawasa iese la mână din propriul 22. Posesie a balonului readjudecată de bănăţeni. Şi se pregătesc schimbări în taberele finalistelor…

53. Timişorenii câştigă o altă margine inexactă a gazdelor, din jumătatea de teren a galben-albaştrilor.

51. Lovitură de pedeapsă tot de pe dreapta, dar din poziţie mai bună. Calafeteanu transformă, 10-18. De la 30 de metri.

48. Adrian Apostol, înlocuit la gazde cu Alexandru Bucur.

Din unghi închis, de pe dreapta, Calafeteanu ocheşte bara. Transformare de puţin ratată.

46: eseu al Timişoarei, precum la începutul primei părţi. Fonovai Tangimana rezistă la colţ placajului lui Botezatu şi… 10-15, pe dreapta, după un prelungit atac al celor din Ronaţ.

43. Timişorenii câştigă posesia şi Conache caută marginea. Galben-albaştrii, în continuare în atac, intrând în 22-ul maramureşenilor.

42. Lovitură de pedeapsă pentru CSM Ştiinţa, cu trimitere în tuşă. Margine, Bîrdaşu.

41. Molul creat de Burcea, prăbuşit la 22 de metri. Grămadă cu introducere a campioanei.

Timişorenii încep partea a doua, la 14:06. Margine bănăţeană de la 25 de metri. Căpăţână de pe dreapta.

În prelungirile primei părţi, 10-10: Calafeteanu transformă. Pauză.

Oaspeţii, şarjă ofensivă în ultima fază a primei părţi, cu greu stopată de CSM Ştiinţa, prin Fakaosilea asupra lui Umaga, dar pe parcurs Zimbrii se apărau neregulamentar: Morrell, placaj cu umărul. Lovitură de pedeapsă din 22-ul gazdelor, prin Calafeteanu. Aşadar ultimă atingere de balon în prima parte a finalei. Va egala?

Ultime secunde ale părţii I, cu Sefanaia reuşind ieşirea din propriul 22. Presiune diminuată pentru Timişoara Saracens.

În prelungirile părţii I, Samoa mai ratează o lovitură de pedeapsă, de la 30 de metri lateral dreapta, după mai multe atacuri ale gazdelor.

Jumătatea secundă a părţii I, cu băimărenii vioară întâi. CSM Ştiinţa încheie în atac prima parte.

34. Ratu Taniela Rawaqua Maravunawasawasa reuşeşte un drop gol. 10-7. Frumoasă tentativă…

32. Timişorenii greşesc în grămadă, pe propria introducere, iar CSM Ştiinţa caută din nou tuşa, la 28 metri lateral stânga. Margine executată lung. Iar în continuarea fazei, surpriză…

Din nou egalitate pe tabela de marcaj dar şi numerică.

Minutul 27, 7-7: egalitate restabilită. Samoa transformă, tocmai la finele perioadei de eliminare temporară a lui Drenceanu. Care revine în teren.

Arbitrul Iordăchescu solicită însă arbitrajul video, în privinţa unei eventuale brutalităţi asupra lui Sandu Stelian Burcea în derularea fazei molului de margine. Se acordă totuşi eseul iar Samoa încearcă transformarea.

26. Eseu al campioanei, după un mol de margine, graţie pachetului de înaintare. 5-7, Marius Dănilă. Pe flancul stâng. Şi 1-1 la eseuri.

25. Margine exactă a negrilor, cu mol de margine în 22-ul timişorean. Oaspeţii, cel mai periclitaţi în această primă repriză.

24. Primă şarjă mai decisă a gazdelor, prin Leiataua, dar Timişoara Saracens îi împinge pe băimăreni înapoi, iar Burcea plachează excelent. Totuşi, CSM Ştiinţa găseşte tuşa. Margine.

23. Margine băimăreană pe stânga, la mijlocul terenului advers. Căpitanul Constantin Ene revine pe teren, după îngrijiri medicale, sângerarea la cap fiind stopată. Continuă cu un bandaj.

22. Grămadă timişoreană şi mol rulant, însă nereuşit. Nouă grămadă, de astă dată cu introducerea lui Shamkharadze. Zimbrii nu reuşesc însă a trece spre mijlocul terenului.

21. Samoa reia jocul din 22-ul advers. Oaspeţii preiau posesia balonului, reuşind o excelentă încrucişare în zonă centrală, în terenul advers.

20. Calafeteanu trimite din nou în tuşă. Iar Timişoara Saracens, deşi în 14 jucători, atacă în continuare. Bună oportunitate creând premizele pentru un al doilea eseu.

16. Iar Samoa încearcă transformarea loviturii de pedeapsă, de la circa 35 de metri, foarte puţin lateral stânga. Ratare, puţin prin stânga buturilor: scorul, tot 0-7.

15. Placaj fără balon comis de Drenceanu. Altă lovitură de pedeapsă pentru gazde. Iordăchescu îi acordă cartonaşul galben lui Marian Drenceanu. Timişoara Saracens, în inferioritate numerică pentru 10 minute. Drenceanu, eliminat temporar. 

14. Bîrdaşu, margine de pe dreapta, de puţin în interiorul terenului Timişoarei.

13. Morrell iese cu balonul la mână din propriul 22.

XV-le vizitator controlează jocul în primul său sfert de oră.

Minutul 9: 0-7. Transformare a lui Calafeteanu, de pe stânga.

Timişorenii, eseu prin Shennan în minutul 8, după un atac prelungit al liderului în urma grămezii. Calafeteanu pentru Umaga iar apoi la Conache, cu o trimitere lungă şi înaltă spre stânga, pentru Shennan: 0-5.

7. Grămadă prăbuşită la introducerea lui Calafeteanu şi se reface. Oaspeţii desfac pe treisferturi, căutând breşa. După câteva tentative, schimbă direcţia de atac spre stânga, decisiv, în favoarea finalizării cu eseu. Va şi fi?

6. Alte margine defectuoasă a gazdelor, timişorenii beneficiind astfel de o grămadă în preajma terenului de ţintă advers, pe stânga. Excelentă poziţie.

4. Margine băimăreană, urmată de degajare, dar Conache are priză bună şi desfăşoară jocul pe treisferturi, Calafeteanu prinzând apoi tuşa în 22-ul advers, dar pe flancul opus, cel stâng.

3. Primă grămadă, cu introducere timişoreană, în propria jumătate de teren. Galben- albaştrii împing excelent şi scot pe partea închsiă, Tangimana sprintând pe tuşă până spre mijlocul terenului advers. Unde e scos în margine.

2. Botezatu, placat neregulamentar de Conache, în preajma mijlocului terenului. Lovitură de pedeapsă, întâia a finalei, gazdele căutând marginea, pe flancul stâng.

Minutul 1. Primă margine, prin Bîrdaşu.

Băimărenii, în negru, încep atacând spre dreapta. Timişorenii, încurajaţi din tribune de peste o sută de spectatori, în echipament galben-albastru.

XV de start… Timişoara Saracens RCM UVT: 15. Gabriel Conache, 14. Shennan, 13. Tangimana, 23. Sefanaia, 11. Umaga, 10. Rose, 9. Calafeteanu / 1. Militaru, 2. Căpățână, 3. Țăruș, 4. Popârlan, 5. Drenceanu, 6. Ianuș, 7. Rus, 8. Burcea – cpt.

Rezerve: Rădoi, Mariş, Taupaki, Morrison, Kinikinilau, Zaharia și Lemnaru.

CSM Ştiinţa Baia Mare: 15. Samoa, 14. Apostol, 13. Fakaosilea, 12. Leiataua, 11. Botezatu, 10. Maravunawasawasa, 9. Shamkharadze / 1. Pristaviță-Mardare, 2. Bîrdașu, 3. Rusu, 4. Dănilă, 5. Mtya, 6. Moyake, 7. Morrell, 8. Ene – cpt.

Rezerve: Gorun, Dico, Nailago, Ailenei, Pălii, Wiringi, Diniș Vârtic, Van Heerden.

*

Câștigători deja a celorlalte două întreceri interne disputate în 2015, inclusiv într-o finală cu ”Zimbrii” maramureșeni, rugbiștii de la Timișoara Saracens RCM UVT au ocazia sâmbătă după prânz să realizeze o triplă istorică și prin recucerirea titlului național în campionatul Superligii, adjudecat în 2012 și 2013. În față le stau și de astă dată tot cei de la CSM Știința Baia Mare, campioni ai țării la zi, finala actualei ediții având un caracter aparte prin organizarea sa tocmai în fief-ul celor din nord, Arena Zimbrilor. Aici, sâmbătă de la ora 13, în transmisiune în direct LIVE TEXT, pe firul tentativei grupării din Ronaț de a câștiga și cea de-a șasea finală din tot atâtea disputate contra celor din Baia Mare din decembrie 2011 încoace…

timisoara-saracens

 

Într-adevăr, clubul din vestul Timișoarei i-a deposedat deja de trofee pe maramureșeni în finalele din 2011 și 2012 ale Cupei României și Superligii, la Alba Iulia și București, după care i-au mai învins în ultimul act tot în campionat, în 2013 la București, iar apoi din nou în Cupa României, în noiembrie 2014 pe Cluj Arena, și în ediția inaugurală a Cupei Regelui, în seara de 12 septembrie, pe Stadionul Național ”Arcul de Triumf”, cu 24-22.

Premiera constă în cazul finalei celei de-a 99-a ediții a Campionatului Național FRR în găzduirea duelului Baia Mare – Timișoara tocmai în Maramureș, așadar nu pe teren neutru, gruparea bănățeană sperând totuși să-și manifeste superioritatea chiar și în acest condiții, mai ales după ce, în cadrul victoriilor tur-retur din sezonul regular, a izbutit în aprilie 2015 performanța de a deveni întâia învingătoare a ”Zimbrilor” în fief-ul acestora după 7 ani.

A șaptea este și prezența băimărenilor în cele tot atâtea ultime finale ale primei ligi de rugby din România, cele din 2009 și 2011 fiind adjudecate la două respectiv 12 puncte în dauna Stelei iar cea de anul trecut, cu 25-19 (10-6) în compania Farului Constanța. Pentru clubul timișorean, prim campion național din afara Bucureștiului în îndepărtatul iunie 1972, atunci sub însemnele Universității, este cea de-a treia finală în ultimii tot atâția ani, cele din 2012 și 2013 fiind câștigate pe malurile Dâmboviței cu 16-6 respectiv 25-19, scor care s-a repetat așadar în fiecare din ultimele două acte ale competiției.

La ora finalei și cu Valentin Popârlan în efectiv, timișorenii se prezintă în Maramureș atât în calitate de deținători la zi ai trofeelor competițiilor knock-out cât și ca învingători în sezonul regular tur-retur, dar și reunind cei mai mulți selecționabili oferiți reprezentativei României pentru participarea ”Stejarilor” la Cupa Mondială 2015. Survenind așadar și după un turneu final global, căderea de cortină peste întrecerea internă are încărcătura unui întreg sezon 2015 mai plin ca niciodată pentru principalele protagoniste ale întrecerilor interne, fără ca nici gazdele să nu rămână datoare la capitolul jucători oferiți lotului național, în persoana lui Ionuț Botezatu, Adrian Apostol și a naturalizaților Michael Wiringi și Johannes Van Heerden, cu antrenorul Eugen Apjok inclus în staff-ul tehnic.

Paradoxal însă, deși suntem deja în prima decadă din decembrie, stagiunea nu este nici pe departe gata în cazul elevilor neo-zeelandezilor Grainger Heikell și Sosene Anesi, de presupus a fi mai conectați la febra competițională în perspectiva meciurilor acasă din 12 și 19 ale acestei luni, pe arena ”Gheorghe Rășcanu”, în fața unor vizitatori italieni din faza de calificare pentru European Rugby Challenge Cup 2016/7, cu mențiunea că cei din Ronaț vor mai avea parte și de o ultimă descindere la Heidelberg, pe începutul anului viitor.

Cabinetul cu trofee al celor din Ronaț, lărgit deja în 2015 cu Cupa României și Cupa Regelui (www.rugby-timisoara.ro)

Cabinetul cu trofee al celor din Ronaț, lărgit deja în 2015 cu Cupa României și Cupa Regelui (www.rugby-timisoara.ro)

 

Iar apropo de configurarea sezoanelor, finala de sâmbătă se anunță a fi și ultima a Campionatului Național FRR de rugby Superliga CECBank până în 2017, dat fiind că din ediția următoare se va trece la sistemul de desfășurare toamnă – primăvară, cu finalitate așadar peste circa un an și jumătate.

Până atunci însă, inaugurarea Arenei Zimbrilor cu ocazia unei finale punându-i față în față și pe principalii marcatori ai Superligii 2015, Valentin Calafeteanu, cu 111 puncte, și fundașul gazdelor Luke Samoa, cu 101, nefiind exclus ca pe un fond de echilibru al jocului rolul executanților de lovituri de pedeapsă să devină decisiv. În general, încleștările Baia Mare – Timișoara de pe ”Lascăr Ghineț” au fost încărcate de suspans, pe lângă sus amintitul 24-19 prin care bănățenii au spart gheața în Maramureș în acest an mai fiind de dată recentă, în a doua jumătate a lui 2014, un rezultat de egalitate în returul fazei regulare a campionatului și un 29-25 pentru gazde în Zona Transilvania a grupelor Cupei României, pe 11 octombrie, cu garnituri suferind semnificative modificări de cele două părți.

Totodată, nu poate fi uitat decisivul joc eliminatoriu din semifinalele ediției inaugurale a Superligii, câștigat de puțin și cu mare cântec de CSM Știința, în noiembrie 2011, când își adjudeca avantajul terenului propriu cu un 24-22 conturat sub privirile președintelui federal de la vremea respectivă, Alin Petrache, și spre deznădejdea celor din Ronaț, contestând vehement maniera de arbitraj prin vocea antrenorului Cioriciu, care declara că ”Știința știa că n-are nici o șansă cu noi într-o finală la București”, și a delegatului Borzaș. Acela avea să fie de fapt ultimul mare meci cheie cu impact la titlu disputat la Baia Mare între ”Zimbri” și cei din Timișoara, pentru conformitate acesta fiind lotul cu care abordau bănățenii întâia lor apariție din actualul deceniu în ”careul cu ași” al campionatului: 15. Fântânaru Florin, 11. Roşu Valentin, 12. Kinikinilau Paula, 31. Makapelu Lapana, 13. Stamatin Bogdan, 10. Palu Tevita, 9. Calafeteanu Valentin, / 1. Bălan Petru, 32. Căpăţână Marian, 17. Pungea Horaţiu, 4. Lazăr Dorin, 5. Drenceanu Marian, 6. Burcea Stelian (cpt), 34. Pahulu Andrew, 8. Rus Vasile. Rezerve au fost în acea sâmbătă: 16 Borzaş Paul, 1. Ţăruş Alexandru, 36. Mariş Samuel, 33. Bianu Cristian, 14. Zaiba Raul, 24. Dumitru Victor, 30. Preuţescu Lucian, 3. Tănase Laurenţiu. Așadar, și după 4 ani, încă 9 componenți încă în colectiv, cu un link spre consemnarea de la vremea respectivă, aici.

Finala arbitrată la centru de Vlad Iordăchescu va fi transmisă în direct de TVR2 iar în caz de egalitate la finele celor 80 de minute regulamentare se va purcede la prelungiri, modalitate prin care timișorenii au cucerit pe 4 octombrie 2015 Cupa României, cu 17-14 (11-5, 14-14) în dauna Stelei, la Iași.

Apropo de steliști, aceștia au disputat tot acasă, vineri de la ora 13, în Ghencea, finala mică a Superligii, cu CSM Olimpia București, elevii lui Danie de Villiers câştigând cu 21-8, pentru locul 3 în campionat.

Conform garniturilor afișate pe www.super-liga.ro, timișorenii vor începe finala de la Baia Mare cu 15. Gabriel Conache, 14. Shennan, 13. Tangimana, 12. Kinikinilau, 11. Lemnaru, 10. Umaga, 9. Calafeteanu / 1. Militaru, 2. Căpățână, 3. Țăruș, 4. Popârlan, 5. Drenceanu, 6. Ianuș, 7. Rus, 8. Burcea – cpt., ca rezerve fiind anunțați: Rădoi, Mariș, Taupaki, Morrison, Sefanaia, Zaharia și Rose.

De cealaltă parte, CSM Știința îi anunță pe 15. Samoa, 14. Bucur, 13. Fakaosilea, 12. Leiataua, 11. Botezatu, 10. Maravunawasawasa, 9. Shamkharadze / 1. Pristaviță-Mardare, 2. Bîrdașu, 3. Rusu, 4. Dănilă, 5. Mtya, 6. Moyake, 7. Morrell, 8. Ene – cpt., rezerve ale XV-lui cu Vasile Lucaci antrenor secund fiind Gorun, Dico, Nailago, Ailenei, Pălii, Wiringi, Diniș Vârtic și Van Heerden.

Oficialii finalei mai sunt, ca asistenți, Ionuț Bodea (Galați) și fostul rugbist al timișorenilor Mădălin Gârbău (București), precum și, ca arbitru numărul 4, Dragoș Preda (Baia Mare), arbitru video Emanuel Gorodea (Iași) iar observator: George Bărgăunaș (București).

Până la ora finalei, vă lăsăm în compania celor consemnate în avancronica jocului de la ora 13…

http://sporttim.ro/rugby/va-conta-mult-forma-de-moment-si-cine-va-face-mai-putine-greseli-timisoara-pregatita-sa-i-deposedeze-de-titlu-pe-zimbri-si-la-baia-mare

http://sporttim.ro/rugby/ingenuncherea-zimbrilor-si-intr-o-finala-la-baia-mare-cireasa-pe-tort

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: