LIVE TEXT la revenirea rugby-ului după 4 decenii pe „Dan Păltinişanu”. RCM UVT Timişoara – RCJ Farul Constanţa 35-13, eseuri Moala, Kinikinilau, Shennan, Fercu 20, 26, 40, 80, Calafeteanu 14, 40, 60 l.p., 20, 27, 40 tr. / eseu Agiacai 49, Vlaicu 6, 34 l.p., 49 tr.

Aşadar triumf cu punct bonus ofensiv la ora frumoasei reveniri pe „Dan Păltinişanu”. Conache ratează de puţin transformarea, prin dreapta, dar victoria e a Timişoarei, meritată, cu 35-13, şi savurată din plin de cei circa 3.000 de spectatori. Memorabilă seară pentru cei care-au fost aici, păcat însă că n-au venit mai mulți…

Ba da! Prin Fercu, a cărui viteză e de sprinter, spintecând 22-ul advers în diagonală spre stânga: 35-13, minutul 80 plus…

Presiune constantă a galbenilor, de două trei minute, care preferă acum jocul la mână, în căutarea celui de-al patrulea eseu, iar publicul explodează în tensiunea apropierii de terenul de ţintă. Ecoul rezonând din acoperişul tribunei I se răsfrânge sonor în teren. Nu iese însă breşa decisivă.

Oarecare mici frecuşuri între Rus şi Jantjies, dar nimic semnificativ, doar febra jocului.

Farul găseşte totuşi tuşa, dintr-o poziţie delicată. Tot 30-13, şi 3-1 la eseuri.

Este vorba de cârcei, la final de meci. Grămadă cu introducere dobrogeană, iar Rose pur şi simplu îl dezbracă pe Mototolea, puţin contrariat. „Timişoara!” la scenă deschisă…

Rus şi Fercu duc balonul în 22-ul advers dar gazdele comit înainte, când le era lumea mai dragă. Un al patrulea eseu? „Marinar” din nou la pământ, pe spate…

Rose, cât pe ce în minutul 77 să scape de unul singur. Farul, totuşi atentă. Într-adevăr, nu mai este victima sigură din 2013, şi totuşi, diferenţa valorică şi de exprimare se menţine, în favoarea galben-albaştrilor.

Grămada cu introducere a Farului, la 10 metri de buturile Timişoarei, dar Fercu obţine posesia şi degajează. Vlaicu trimite în tuşă, înapoi la 10 metri de terenul de ţintă al gazdelor.

RCM UVT Timişoara demonstrează acum şi recunoscutele-i veleităţi defensive, apărându-se grupat în 22-ul advers. Aproape de a evada pe contraatac. Chiar şi cu o garnitură pe jumătate schimbată din mers, jocul se leagă, acum în apărare.

Ciorei şi Taupaki intră în locurile lui Căpăţână şi Militaru, în minutul 72. Iar Conache e în locul lui Moala şi Dumitru în cel al lui Calafeteanu. de Villiers a fost democratic în a le da ocazia tuturor convocaţilor să participe activ la debut. Toate cele 8 rezerve au intrat în cele din urmă…

O a doua accidentare la Farul. Rugbistul oaspeţilor se ridică, în aplauzele unei părţi a fanilor de la tribuna I. Distanţa pe tabela de marcaj a uşurat inimile şi fair-play-ul e acum disponibil în cantităţi sărbătoreşti, în spiritul pascal.

Minutul 68. Era nevoie de o împrospătare, XV-le părea puţin, puţin obosit.

Jody Rose, de puţin să găsească breşa pe stânga. Intră Carpo şi Burcea, ex-căpitani laolaltă, ies Drenceanu şi Morrison.

Timişoara, din nou în 22-ul advers. „Prin încurajările Dvs., spre al patrulea eseu!” rosteşte Adi Cireap la staţia de amplificare. Şi…

A reintrat între timp şi Vasile Rus, după eliminarea temporară, iar Burcea s-a retras înapoi pe bancă, după o înlocuire temporară.

Oricum, RCM continuă să-şi ţină oaspeţii în jumătatea acestora.

Vom reveni nu mult după încheierea meciului cu declaraţii la cald şi o galerie foto. 

Un spectator, cu un balon oval miniatural, îi pune pe fugă, în joacă, pe 2 micuţi spectatori. Mulţi copii la meci!

Excelentă cursă a lui Shennan, pe centru, în diagonală, dar n-a avut suportul imediat necesar. Şi totuşi, şansa a încă 3 puncte. Lumea este tot mai entuziastă, încurajânduţşi sportiv favoriţii. Se cântă, se scandează… Se aplaudă la scenă deschisă căci e 30-13, Calafeteanu l.p., minutul 60.

Minutul 57: grămezi cu introducere timişoreană.

Dublă superioritate numerică a Farului, care profită prompt: eseu în minutul 49, în stânga buturilor: Agiacai, 27-11. Vlaicu transformă, 27-13.

Margine constănţeană în 22-ul timişorean iar apărarea gazdelor gafează, „galben” Rus. Îşi dă casca jos şi merge agale „in the sin bin”, pentru 10 minute. Iar Morrison primeşte îngrijiri medicale la margine.

Minutul 43: Calafeteanu optează pentru o nouă tentativă la buturi, ratată însă de puţin, de la 33 de metri, dreapta. Te-ai fi aşteptat ca gazdele să joace la mână.

Rus recepţionează la perfecţie o margine. Iar Timişoara are prima pătrundere în jumătatea adversă. RCM UVT atacă în partea a doua „spre oraş”. 

Partea a doua reîncepe… În continuare cu Mariş, masiv, în locul căpitanului Ţăruş. Şi Rose îi lua în prima parte locul lui Tangimana.

Pauză fiind, excelentă opţiune muzicală la staţia de amplificare. Muse, „Resistance”.

 

Atmosferă destinsă, conferită şi de scorul destul de clar. Rezervele se încălzesc în jumătatea lor de teren, cu zâmbetul pe buze.

Rugbiştii campioni, ca şi acomodaţi şi în apele lor pe „Dan Păltinişanu”. Internaţionali cu sute de selecţii laolaltă, n-au avut vreo problemă în a se acomoda lucşilor instalaţiei de nocturnă.

Şi pauză: 27-6 (3-0 la eseuri) Timişoara. La un eseu distanţă de punctul bonus ofensiv. Calafeteanu a fost de-această dată precis în execuţiile sale.

Festival timişorean, deja 25-6, prin eseul la centru reuşit de vitezistul Stephen Shennan. Iar Calafeteanu transformă, 27-6. 

Margine frumos câştigată de gazde în propriul teren… Şi încă una, cu Căpăţână repunând şi Morrison, ultim echipier în şir, recepţionând perfect.

Kinikinilau, placat cu un ultim efort în 22-ul „marinarilor”, dar RCM UVT obţine o lovitură de pedeapsă din faţa buturilor: minutul 40, 20-6, prin cele mai facile 3 puncte pentru Calafeteanu.

De mult n-a mai fost amplasată presa la tribuna I, vechi loc de baştină al mass-media, strămutată apoi la a II-a.

Gazdele au fost cantonate în ziua meciului la Reghina Blue Hotel, în apropiere, peste drum de Casa Tineretului. Abia pe la ora 18 componenţi ai staff-ului au început să aducă încet, încet echipament şi cele necesare la autocar.

Timişorenii găsesctuşa în 22-ul advers… Final de primă parte iar noaptea se lasă încet, încet peste Banat. Oaspeţii noştri, sosiţi din partea cealaltă de ţară, în Joia Mare.

Minutul 34: 17-6, prin Vlaicu, din lovitură de pedeapsă de pe flancul opus, uşor dreapta.

Băimărenii au aşadar 3 victorii din 3 şi 99 de puncte marcate. Steaua a acumulat deja două înfrângeri. E a doua victorie cu punct bonus a maramureşenilor, semnificativ, în contextul în care a fost adjudecată în dauna steliştilor.

În celelalte meciuri ale rundei a patra, victorii cu punct bonus ofensiv pentru gazde dar şi oaspeţi: Baia Mare – Steaua 31-3 şi Dinamo – CSM Olimpia 16-27. Timişorenii vor merge duminica viitoare la „Olimpia”.

Meciul tocmai se încinsese înaintea celui de-al doilea eseu al gazdelor.

Calafeteanu transformă şi e 17-3, scor just după desfăşurarea partidei, în care Farul a deţinut posesia doar în primele 5 minute.

Minutul 26. Eseu Paula Kinikinilau, pe stânga, după cel mai laborios atac timişorean al meciului. Eseu salutat cu o petardă!

Al doilea balon la rând imprecis degajat, ce-i drept de puţin, de acelaşi Vlaicu. Poate nu e seara sa de şut.

Vlaicu caută dar nu prinde tuşa, Shennan fiind bine plasat. Posibilitate a unei noi şarje a galbenilor.

Eseu la momentul oportun, după nu cel mai concludent debut de meci.

Minutul 20, prim eseu al jocului, 8-3 prin Moala, precum expresul, la centru, excelent servit cu un balon de urmărire ideal… Iar Calafeteanu transformă dintr-o poziţie relativ facilă pentru expertiza sa: 10-3.

Înainte de meci, discuţie amicală ca între vorbitori de limba sârbă, dar în… română: Dragan Petricevic şi Duşan Filipaş, vicepreşedinte al campionilor balonului oval.

Handbalul e aşadar cu rugbiul. Poate fi şi invers?

Au mai tot venit spectatori în acest prim sfert de oră şi estimăm asistenţa la circa 2.500 de suflete, poate mai mult. În tribuna I sunt şi handbaliştii de la AS CH Politehnica Timişoara, cu staff-ul tehnic, dar şi cu profesorul Gelu Bota, inconfundabil la înălţimea sa… rugbistică.

Minutul 16: ratare Vlaicu. S-a huiduit din tribună, necaracteristic rugby-ului, şi ex-stelistul a trimis fără boltă, direct, prin stânga buturilor, de puţin. Tot 3-3…

Timişorenii comit paravan şi Vlaicu are ocazia repreluării avantajului. Distanţa, 28 de metri, lateral stânga.

Minutul 14, 3-3: Valentin Calafeteanu, dintr-o poziţie mai convenabilă, circa 35 de metri, şi mai centrală.

Înlocuire temporară, în minutul 13: Ţăruş, accidentat în propria suprafaţă de teren, înlocuit cu Samuel Mariş.

Minutul 12. Se aude un „Hai Poli!” rătăcit dar e rugby, cu o lovitură de pedeapsă executată de Calafeteanu din apropierea centrului terenului, uşor lateral stânga. Direcţia, perfectă. Puţin, puţin prea scurtă, sub bară, între buturi: ratare, tot 0-3.

Tocmai căpitanul Alexandru Ţăruş primeşte îngrijiri medicale pe teren, la 40 de metri de propriile buturi. Probleme la spate şi se pregăteşte o schimbare.

Apropo de componenţi, v-am rămas dator cu XV-le englezului Neil Kelly… Tamba, Turashvili, Bădălicescu, Agiacai, Petre, Ravulo, Mototolea, Vueti, Jantjies, Semple, Apostol, Sabbagh, Cazan, Neagu şi căpitanul Vlaicu. Pe bancă, Taljard, Nere, Sasu, Neacşu, Ion, Van Neel, Gheară şi Ilie.

Un grup al galeriei „viola” scandează din dreapta tribunei principale şi tribuna prinde brusc viaţă. Atmosfera e foarte plăcută, vântul de peste zi s-a potolit, nici vorbă de ploaie, ba parcă şi temperatura a devenit ceva mai primăvăratică.

Minutul 6: 0-3, Vlaicu, din lovitură de pedeapsă de la 40 de metri, uşor lateral stânga.

35 de spectatori şi la tribuna a II-a, plus alţi 17 la masa tradiţională a presei, de la ora jocurilor de fotbal. În această seară transmitem însă de la tribuna I.

Vreo 15 spectatori şi în Peluza Sud iar locurile sub copertinele din dreapta şi stânga tribunei principale sunt aproape pline. Estimăm la circa

Minutul 2. Primă grămadă cu introducere timişoreană, în 22-ul propriu.

Lovitura de start, avută de oaspeţii alb-albaştri, RCJ Farul…

Moment cu totul special pentru rugby-ul timişorean, în Joia Mare din 2014, campioana en-titre revenind după decenii bune pe principala arenă a oraşului, stadionul „Dan Păltinişanu”, „casă a fotbalului timişorean” dar potenţială viitoare arenă pentru o dorită uvertură galben-albastră a campionilor României în „Qualifiying Competition”, o a treia nouă competiţie continentală intercluburi rezervată tocmai grupărilor nivelului 1A în Cupa Europeană a Naţiunilor, dar nu numai. Până atunci însă, RCM UV Timişoara – Farul Constanţa, aici, din etapa a IV-a din Superliga 2014…

*

Iată şi componenţii convocaţi, cu două noutăţi între rezerve faţă de deplasarea în Ghencea, şi anume Mariş în locul lui Halalilo respectiv Rose pentru Lemnaru:

RCM UVT Timişoara (antrenor: Danie de Villiers; secund: Grainger Heikell): 1. Militaru, 2. Căpăţînă, 3. Ţăruş – cpt., 4. Drenceanu, 5. Popîrlan, 6. Morrison, 7. Lazăr, 8. Rus, 9. Calafeteanu, 10. Umaga, 11. Moala, 12. Kinikinilau, 13. Tangimana, 14. Shennan, 15. Fercu.

Pe bancă la start: 16. Cornei, 17. Mariş, 18. Taupaki, 19. Burcea, 20. Dumitru, 21. Conache, 22. Rose, 23. Carpo.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Rugby: