Primă deplasare, prim eșec fără eseu în cont

Campioana Timișoara Saracens s-a aliniat în această după-amiază în capitală pentru prima oară după reușitele din mai din București, unde își păstra laurii naționali la finele ediției trecute a Superligii prin a dispune în jocuri unice în semifinală și ultimul act de a doua respectiv a patra în sezonul regular anterior, CSM București și CSM Știința Baia Mare, iar întâia deplasare din noua campanie i-a scos-o în față tocmai pe câștigătoarea preliminariilor stagiunii precedente, CSA Steaua, mereu un adversar cât se poate de redutabil în propriul fief.

Așadar un și mai elocvent test ca o completare la examenul trecut cu bine sâmbăta trecută în Ronaț cu băimărenii, barometru și în perspectiva debutului de luna viitoare din faza grupelor în European Rugby Challenge Cup, nou traseu continental înaintea căruia timișorenii vor mai fi solicitați și sâmbăta viitoare de sosirea liderului cu punctaj maxim din bonusuri ofensive CSM București.

Devenit prilej de reabilitare pentru bănățeni după înfrângerea în meciul televizat de astăzi de la ora 14:30, tranșat de steliști cu avantajul unui eseu transformat în prima parte, singurul al partidei ca unică diferență pe tabela de marcaj într-un duel în care bucureștenii au avut dispunerea defensivă necesară și capacitatea de a încorseta încă din fazele incipiente iureșul ofensiv al campioanei: CSA Steaua – Timișoara Saracens 16-9 (13-6).

Debordanți în prima parte a meciurilor găzduite pe ”Gheorghe Rășcanu” în primele două runde, elevii lui Sosene Anesi s-au lovit de astă dată de compactul XV stelist, pe care l-au presat dar nu l-au străpuns, mai mult, timișorenii greșind repetitiv în momente favorabile, irosite rând pe rând, ceea ce le-a oferit bucureștenilor prețioase clipe de respiro în care și-au găsit cadența pentru a iniția șarje ofensive, eficient valorificate.

În linii mari cu aceeași componență față de meciul câștigat sâmbăta trecută la o diferență similară acasă, 32-26 (21-19) cu CSM Știința Baia Mare, doar Militaru preluând ștafeta de la Halalilo în rolul de pilier iar Shennan revenind în liniile dinapoi, unde s-a mai apelat la mici permutări pe posturi, Manumua absentând în schimb din schemă, Timișoara Saracens a căutat și în capitală să-și impună din capul locului autoritatea, ceea ce a izbutit în plan ofensiv, însă fără finalitate, steliștii păstrând bine păzită cheia defensivă, într-o formulă cu doar 2 rugbiști de pe alte meleaguri, Moyake în linia a III-a și Vueti, și nici un altul între rezerve, semn că se poate și prin resurse proprii.

Tactică defensivă prin care au putut face față și au controlat strategic jocul, fără a se expune la mai mari riscuri, în așteptarea greșelii adversarului. Și au fost mai multe, exploatate de Ionel Melinte, rămas cu poftă de șut după rodajele de succes ale roșu-albaștrilor, la scor acasă în debutul contra clujenilor și tot cu punct bonus ofensiv și săptămâna trecută în Dobrogea.

Timișorenii au rămas în consecință cu posesia balonului și dominarea teritorială, steliștii văzându-și de treabă prin reușitele de la punct fix ale fundașului lor și eseul numărului 8 Eseria Vueti, transformat de același Melinte. Oaspeții n-au izbutit a concretiza în aceeași măsură, izbindu-se în preajma terenului de țintă advers de dârzenia campioanei sezonului regular anterior și replicând prin două lovituri de pedeapsă transformate de Luke Samoa într-o primă parte încheiată în inferioritate numerică după ce mijlocașul la grămadă Gabriel Conache era eliminat temporar.

Condusă la pauză cu 13-6 și rămasă ulterior din nou în 14 rugbiști, după ce și din pachetul de înaintare a avut un component, Vasile Rus, trimis pe banca suspinelor, Timișoara Saracens n-a mai etalat la reluare nici aplombul din prima parte, și nici clarviziunea necesară dejucării monolitului stelist, erodându-și în schimb tot mai mult forțele, fără rezultat. Diferența s-a păstrat intactă după ce aceiași Melinte și Samoa au mai punctat o dată din lovituri de penalizare, 16-9, un eseu transformat rămânând pentru vizitatori doar la stadiul de schiță exersată în antrenamente.

Campionii au fost foarte aproape de a-l marca, strădanii însă neîncununate de succes, dar și totuși ținuți la respect, merit al Stelei, pe al cărei teren Timișoara Saracens triumfa în mai 2017 în semifinala în joc unic, reamintind astfel că momentan se rulează strict pe puncte pentru obținerea unei cât mai bune poziții în perspectiva atacării fazelor finale eliminatorii, la ora cărora, s-a dovedit deja, cei din Ronaț își pot impune succesiv amprenta autoritară.

CSA Steaua: Melinte; Neagu, Bencea, Ioniță, Dumitru; Plai, Surugiu / Lungu, Butnariu, Bădălicescu; Doroftei, Grigore; Moyake, Lucaci – cpt., Vueti.

Rezerve la start: Pană, Florescu, Nere, Rusu, Damian-Cristian Strătilă, Diaconescu, Boldor-Boghiță, Sabin-Florin Strătilă.

Timișoara Saracens: Samoa; Zaharia, Fercu, Popa, Shennan; Rose – cpt., Conache / Militaru, Rădoi (41, Căpățînă), Pungea; Mureșan, Drenceanu; Morrison, Rus, Stewart.

Rezerve la start: Căpățînă, Halalilo, Doge, Iftimiciuc, Neculau, Rupanu, Lemnaru, Simionescu.

Rezultatele etapei a III-a în Superliga, clasamentul la zi și programul rundei a IV-a, pe coloana datelor tehnice.

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × = 36

 


Ultimele articole din categoria Rugby: