Primele oponente ale Timișoarei Saracens în aprilie în Superliga pornesc returul cu victorii

După nu mai puțin de 6 luni și două săptămâni de la un ultim balon jucat pe 11 septembrie 2016 în CS Dinamo București – CSM Știința Baia Mare 11-22 la căderea cortinei peste turul sezonului regulat în Superliga de rugby, în acest sfârșit de săptămână a debutat jumătatea a doua a aceleiași faze a întrecerii programată în premieră în sistem competițional toamnă – primăvară, una dintre partide fiind decisă la limită, vineri, într-un duel bucureștean, iar alta consemnând al treilea cel mai categoric scor al acestor primei opt etape. Însă în ambele cazuri s-au impus tocmai primele adversare din aprilie ale campioanei la zi Timișoara Saracens, și anume CSM București și CSA Steaua.

Clubul din Ronaț stă în această rundă de start a returului, dat fiind numărul impar de participante în Superliga, iar deplasarea din etapa viitoare la Baia Mare a fost amânată pe începutul lunii mai, Timișoara Saracens având în schimb în program în weekend-ul viitor ieșirea în Rusia din manșa I a barajului de calificare în grupele Challenge Cup, dar între disputa tur și revanșa internațională din 22/23 aprilie de pe ”Dan Păltinișanu” sunt intercalate și primele ei două apariții din jumătatea secundă a sezonului regulat, sâmbătă 8 aprilie de la ora 12 pe arena ”Gheorghe Rășcanu” cu CSM București respectiv vineri 14 aprilie la ora 14 cu CSA Steaua, în Ghencea.

Până la respectivele întâlniri, oponentele elevilor lui Grainger Heikell vor mai juca și alte meciuri în retur, CSM București acasă cu ieșenii, săptămâna viitoare, în etapa a noua, iar steliștii atât acasă cu Dinamo duminică 2 aprilie cât și în deplasare la aceiași moldoveni.

Până atunci, cu întăriri în efective, cluburile bucureștene au efectuat un prim pas cu dreptul în retur, CSA Steaua obținând și un punct bonus ofensiv în victoria de sâmbătă cu 38-3 de la Cluj, și prin 5 eseuri, toate transformate, dintre care unul de penalizare. A fost așadar al treilea cel mai clar succes al ediției în curs, după un CS U Cluj – Timișoara Saracens 11-51 și tocmai CSA Steaua – CS U Cluj 45-6 în tur, fiind totodată doar pentru a treia oară în actuala campanie ca un XV să semneze numai 3 puncte, cum era cazul lui Dinamo, depășită în Banat cu 31-0, respectiv al celor de sub Feleac, întrecuți cu 25-3 în tur la Iași.

Cristi Petre a optat în Ardeal pentru debutul steliștilor pe 2017 la fundașul Sabin-Florin Strătilă, Bencea, Dascălu, Vlaicu, Dumitru, Patelesio și Diaconescu respectiv pe înaintare la Florescu, Genebashvili, Vasiliu, Doroftei, Archuashvili, Moyake, căpitanul Lucaci și Vueti, în timp ce pe bancă au început returul Cornei, Nere, Bădălicescu, Surguladze, Damian Cristian Strătilă, Surugiu, Ionescu și Perju.

18 minute le-a luat roș-albaștrilor să deschidă scorul, Moyake finalizând un mol de margine, transformat de Vlaicu, care a mai adăugat până la pauză și o lovitură de pedeapsă fructificată: 0-10. Bucureștenii au înscris mai rapid în partea a doua, eseuri prin Dumitru și Ioniță în minutele 42 și 51, serviți de același Surugiu, iar pe când clujenii au rămas în 13 rugbiști și rezerva Perju a mai adăugat un eseu, altul fiind de penalizare, transformate fiind de Vlaicu respectiv Dascălu.

Net mai echilibrat a fost în schimb duelul bucureștean CS Dinamo – CSM, de pe ”Florea Dumitrache”, 3-3 la eseuri dar și 1-2 la lovituri de pedeapsă, una fructificată în plus decizând minima diferență, 24-25 în favoarea vizitatorilor, așa cum și întâlnirea tur, din 31 iulie, se încheia favorabil pentru oaspeți, 25-33.

CSM București are așadar o primă satisfacție în urma unei ierni în care a achiziționat nu doar un jucător din Ronaț, căutând în general să se întărească, așa încât contingentul sportivilor care au îmbrăcat cândva tricoul timișorenilor a crescut brusc la gruparea municipală a capitalei, care a început partida cu Lama, Cobden, Maliepo, Kinikinilau, Ispir, Faasen și Calafeteanu în liniile dinapoi respectiv Petucher, Tongia, Gorun, Neacșu, Sobota, Arvinte, căpitanul Ion și Carpo pe înaintare, iar cu Suluashvili, Popa, Macoveanu, Mitu, Dumitru, Sola și Mattoccia ca rezerve.

CSM avea să și deschidă scorul dintr-o lovitură de pedeapsă dar alb-roșii își treceau în cont primul eseu al stagiunii de primăvară, transformat, la care formația absorbind desantul bănățean în capitală a reacționat prin Faasen dintr-o lovitură de pedeapsă și eseul căpitanului Ion, transformat de același Faasen: 13-7.

La reluarea jocului, încă o răsturnare de scor, semnată în schimb de Dinamo, prin două eseuri transformate, însă CSM a avut din nou forța să revină, Maliepo înscriind un eseu iar englezul naturalizat ”Stejar” Jack Cobden încă unul în minutul 77, suficient pentru 25-24, înghețat la potou, când dinamoviștii au ratat de la doar 20 de metri perpendicular pe buturi o lovitură de pedeapsă.

De notat cu acest prim prilej și creșterea numărului de jucători de peste hotare la cele două învingătoare, într-o urmare a exemplului timișorenilor, una, CSM București, având parcă mai mulți ca alta, CSA Steaua, cu întrebări din start pe adresa tuturor: acesta să fie oare modelul? Încotro oare? Și cât de mulți? Iar cu copiii noștri ce și când facem cu adevărat ceva, cândva!? La care primii cu un răspuns ar trebui să se înfățișeze deschizătorii de pârtii pe acest făgaș, cei din Ronaț.

Care se pregătesc așadar pentru turul în deplasare de săptămâna viitoare cu Krasny Yar Krasnoyarsk, în Rusia, ca prim hop din două în perspectiva reintrării în faza grupelor din European Rugby Challenge Cup și în ediția 2017-2018.

* Rezultatele etapei a VIII-a, ce se încheie astăzi de la ora 14 pe ”Tepro” din Iași cu CS Politehnica – CSM Știința Baia Mare, precum și clasamentul la zi al sezonului regulat și programul rundei a IX-a, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: