Puncte băimărene: ”Lupii” București se califică în Italia în prelungiri pentru European Rugby Challenge Cup

Cu ajutorul Zeiței Fortuna, balonul oval lovind bara și ricoșând fericit, Bucharest Wolves și-a asigurat sâmbătă seară în Italia, cu ocazia returului barajului de calificare în cea de-a doua competiție europeană intercluburi, European Rugby Challenge Cup, punctele necesare accederii în faza următoare a competiției, smulse în cel de-al doilea minut de prelungire printr-o lovitură de pedeapsă fructificată.

Se părea că italienii de la Cammi Calvisano Rugby tocmai reușiseră răsturnarea deficitului din tur, înregistrat cu o săptămână înainte la București, odată ce Ambrosio a egalat la eseuri în manșa retur, cu 5 minute înainte de final, iar Seymour a izbutit transformarea, ducând scorul la 13-7, însă același Luke Samoa, principal transformer al campioanei CSM Știința Baia Mare, a valorificat o lovitură de pedeapsă, în minutul 82, cu ajutorul barei: 13-10.

S-a repetat practic scenariul primei manșe, când campioana Italiei reducea din diferență tocmai în ultimul minut, prin eseul lui DiGiulio. Învingători săptămâna trecută pe ”Arcul de Triumf” cu 18-13, exclusiv prin punctele lui Vlaicu, acum eliminat deja în minutul 18, ”Lupii” București s-au calificat în grupele E. R. Challenge Cup cu un bilanț general de 28-26.

Galben-negrii de la Cammi Calvisano Rugby și-au conturat deja în prima jumătate a părții întâi avantajul necesar pentru a răsturna soarta calificării, 6-0, prin loviturile de pedeapsă ale lui Seymour, din minutele 10 și 18, însă selecționata divizionară a Superligii, condusă de Lynn Howells, a trecut în avantaj în minutul 46 prin eseul lui Sean Morrell, transformat de colegul său băimărean Luke Samoa: 6-7.

”Lupii” s-au calificat în alcătuirea Samoa, Ioniță (32’, Rațiu), Dascălu, Gal, Botezatu, Vlaicu, Surugiu, Ene, Morrell (62’, Mitu), Lucaci (64’ Dico), Van Heerden, Tatu, Bădălicescu (41’, Vasiliu), Turashvili, Pristaviță, pe bancă rămânând Oancea, Diaconescu, Lazăr și Neagu.

Lynn Howells a efectuat două modificări în XV-le de start pentru retur, Surugiu și Ene fiind titularizați în detrimentul lui Rațiu și Diaconescu.

În tot cazul, apropo de efectivul avut la dispoziție, ”Lupii București” a adunat selecționabili de la toate celelalte 6 formații din Superliga, mai puțin de la câștigătorii medaliilor de bronz, RCM UVT Timișoara, după ce Fercu, Țăruș, Calafeteanu, Popîrlan, Lazăr și Burcea, în calitate de căpitan, jucau de la bănățeni pentru ”Lupii București” în ultimul meci găzduit de aceștia cu Calvisano, 37-15 în ediția trecută, dar în grupele AMLIN Challenge Cup, competiție înlocuită din acest an cu European Rugby Challenge Cup.

O dublă manșă devenită extrem de controversată în România mai ales după ce ex-campioana RCM UVT Timișoara a refuzat cu 3 zile înaintea disputării semifinalei Superligii cu constănțenii să aprobe eliberarea celor 9 rugbyști convocați de ”Lupii București” la meciurile din întrecerea europeană.

Gruparea din Ronaț a argumentat inițial, pe parcursul sezonului, că ar merita să preia ștafeta de la Bucharest Wolves în ceea ce privește reprezentarea României în cupele europene, în baza titlurilor câștigate de galben-albaștri în 2012 și 2013, FRR mergând însă și în continuare pe mâna selecționatei prim-divizionare.

Se pune însă legitim întrebarea, apropo și de campioana Italiei, de ce forul de la București n-ar accepta ceea ce peninsularii văd ca firesc, și anume de a fi reprezentați în cupele europene de către clubul care și-a câștigat pe terenul competiției interne acest drept.

*

RCM UVT Timișoara va găzdui miercuri 1 octombrie, de la ora 17, cel de-al doilea său joc în grupa triunghiulară a Zonei Transilvania în Cupa României la rugby, împotriva lui CS Știința Petroșani, care a pierdut pe 20 septembrie medalia de bronz în întrecerea eșalonului secund, Divizia Națională de Seniori, în urma eșecului cu 20-18 în fața celor din Năvodari.

În primul meci, la mijlocul lunii iunie, timișorenii treceau cu 18-3, la pauză 15-3, de CSM Știința Baia Mare, ambele garnituri fiind însă lipsite de aportul selecționabililor convocați în IRB Nations Cup.

RC Bârlad a promovat în Superliga iar CS Poli Agro Iași va juca un baraj de promovare/retrogradare cu ultima clasată în elită, CSM Olimpia București.

*

Saracens, noua echipă a lui Cătălin Fercu, s-a impus și în runda a IV-a din AVIVA Premiership, 40-19 la pauză 30-7 cu Sale Sharks, în fața a peste 8.000 de spectatori, pe Allianz Arena. Londonezii, unici neînvinși dintre 12 competitori, sunt lideri cu 18 puncte, față de cele 16 ale lui Northampton Saints și 15 deținute de Bath Rugby, învinsă cu 31-24 de noua ocupantă a locului secund.

Saracens va juca în etapa a V-a, vineri 3 octombrie, de la 21:45 ora României, derby-ul de la Bath.

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− unu = 2

 


Ultimele articole din categoria Rugby: