RCM mvt UV Timişoara, medaliaţi cu bronz în 2012 la U16, în pregătiri pentru turneul final de la Bucureşti, la U17

Un an i-a mai înzdrăvenit iar ocupanţii locului 3 în 2012 se vor alinia la finele săptămînii viitoare în turneul final al Campionatului Naţional de rugby pentru juniori sub 17 ani, ce va avea loc între 27 mai şi 2 iunie la Bucureşti, în Ghencea, speranţa coordonatorului pepinierei campioanei naţionale RCM mvt UV Timişoara fiind ca elevii săi măcar să egaleze clasarea precedentă. Doar că, aşa după cum a explicat Marian Marin, totodată selecţioner naţional juvenil, cooptînd şi 4 tineri ai Timişoarei sub „tricolor”, sunt şi oarecare probleme…

Juniorii RCM mvt UVT Timişoara U16, bronz pe 2012 la Campionatul Naţional. Acum, elevii lui Marian Marin se pregătesc de turneul final la sub 17 ani

 

Partea bună a lucrurilor este că juniorii timişoreni vor avea ocazia în Bucureşti să-şi măsoare forţele cu toată crema naţională la acest nivel, şi anume CSŞ CSA Steaua, Flamingo Bucureşti, CFR Constanţa, respectiv grupările moldave din Tecuci, Galaţi şi Paşcani, plus Arieşul Mihai Viteazu (judeţul Cluj), de care au fost secondaţi în calificările fazei pe regiune, încleştările de la turneul final urmînd a reprezenta un real barometru al progresului lor stagional. 26 dintre cei peste 30 de jucători din grupă vor fi convocaţi pentru participarea la întrecerea de 8 echipe.

Partea mai puţin plăcută ţine de faptul că pepinierele juvenile din partea noastră de ţară sunt foarte rare, ceea ce a implicat o întrecere diluată atît numeric cît şi valoric, detrimentală necesităţilor tinerilor de a „gîdila” balonul oval în cît mai multe partide oficiale. La start s-au aliniat 5 echipe iar sistemul competiţional tur-retur a prevăzut 8 jocuri, dar galben-albaştrii Timişoarei s-au calificat la finale de pe primul loc fără a fi testaţi în toate disputele, ultima, cea din 28 aprilie, cu Lions Arad, nemaiavînd loc, prin neprezentarea celor de pe Mureş la ora de start, 11, ci cîndva după prînz. Mai mult, UAV Arad s-a retras pe parcurs din competiţie, aşa încît singurele dueluri cu adevărat atractive s-au iscat doar cu „Arieşul”, depăşită tur-retur.

„Din toamnă am mai disputat doar două meciuri, în acest retur, ceea ce este o problemă. Juniorilor le lipseşte competiţia, de care au mare nevoie la acest nivel. Neavînd meciuri cu miză, nu pot dobîndi experienţă, şi de exemplu în zona Muntenia – Dobrogea au ceva mai multe meciuri cu miză, competiţia fiind mult mai puternică la ei faţă de zona noastră”, a explicat Marian Marin. Capac la toate, chiar şi un centru de tradiţie ca Baia Mare a optat să-şi retragă echipa la această categorie de vîrstă, în schimb Timişoara bucurîndu-se de participarea a două reprezentante, şi cu CSŞ Bega la start.

Totuşi, vîrfurile generaţiei au avut parte de cîteva partide tip test, fiind convocate de selecţionerul Marian Marin într-un stagiu de10 zile la reprezentativa juvenilă a ţării, în vederea a 4 meciuri, disputate luna trecută, două cu belgienii, la Braşov şi Bucureşti, şi alte două cu echipe ale aceluiaşi club din Franţa, care a deplasat tot la Braşov şi Bucureşti nu mai puţin decît 40 de jucători, ca reprezentanţi ai categoriei de vîrstă sub 17 ani a respectivei grupări de liga a V-a în întrecerile de seniori din Hexagon. Pilierul Oscar Ecsedi, mijlocaşul la gramăda Alexandru Ştefan, mijlocaşul la deschidere Darius Râmbulea şi fundaşul Alexandru Istok au avut parte de această bună experienţă, notabil fiind că partenerii lor francezi veneau dintr-o competiţie reunind 72 de echipe juvenile aparţinînd unei aceleiaşi regiuni.

* În DNJ U19, tinerii Timişoarei pe locul 8, într-o companie selectă

Ceva mai dificil este pentru juniorii mai mari ai clubului timişorean, cei din generaţiile 1994-1995, care au fost căliţi în acest sezon prin alinierea lor în Divizia Naţională de Juniori U19, practic întrecerea juniorilor mari din ţară, reunind formaţiile tuturor cluburilor din play-off-ul Superligii şi nu numai, dar şi centre de tradiţie din Moldova, iar handicapul vîrstei a fost resimţit de bănăţeni, penultimii şi cu numai 9 puncte după 13 meciuri jucate, în care au acumulat două victorii, 22-10 cu CTMRTF, a noua şi ultima clasată, în tur, respectiv 31-10 cu LPS Focşani, în această primăvară.

Lăudabil este că „RCM UV” a făcut acest pas de a-şi lansa o echipă şi în întrecerea juniorilor „mari”, după ce în sezoanele precedente n-a avut această posibilitate, datorită vîrstei mai scăzute a generaţiilor de care dispunea. Regenerarea de dată recentă începe însă a da încet-încet roade şi în această privinţă, cu dorinţa fermă de a se perpetua o continuitate, cu cît mai multe grupe de vîrstă implicate în competiţii.

Timişorenii, care au început luna mai pierzînd prin neprezentare la Steaua datorită alinierii a doar 18 componenţi, 5-0, iar apoi cu 0-45 cu liderul neînvins CSŞ Gura Humorului, cu 11 victorii în 12 jocuri, mai au 3 meciuri de disputat.

„La juniorii republicani am utilizat generaţiile 1994-1995, cu puţin mai mult de jumătate dintre cei de ´94, din peste 30 de juniori în lot. O problemă la nivel naţional în acest moment al competiţiei este apropierea Bacalaureatului, tinerii fiind concentraţi pe pregătire şi învăţătură şi din cîte am înţeles cei de la Constanţa chiar au vrut să-şi retragă echipa, văzînd că jucătorii lor nu mai au timp de antrenamente. Este o generaţie a Timişoarei care în proporţie de 90% poate ajunge să joace rugby divizionar, numai că ei trebuie să muncească de 3 ori mai mult pentru a putea ajunge să prindă echipa mare. Au dobîndit experienţă, mulţi jucînd de mici, de la 12 ani, aşa încît pot deveni buni seniori, iar aşa după cum le-a explicat şi conducerea clubului, dacă ei vin la pregătiri şi se antrenează, muncesc serios, vor avea şansa lor”, a explicat Marian Marin în privinţa celor „mari”, de 1994-´95.

Pentru conformitate, iată ierarhia DNJ U19: 1. CSŞ Gura Humorului 54 puncte, 2. CSŞ3 CSA Steaua 53p, 3. CSŞ2 SIROMEX Baia Mare 41p, 4. RCJ Farul 36p, 5. CS Olimpia 34p, 6. CSŞ Bîrlad 22p, 7. LPS Focşani 17p, 8. RCM UV Timişoara 9p (13 2 0 11 111-465 7p plus 2p bonus), 9. CTMRTF Bucureşti 4p.

Ca parte a staff-ului tehnic al pepinierei mai sunt Paul Borzaş, implicat la categoriile 17 şi 19 ani, şi Ciprian Borzaş, conturînd grupe de sub 14 respectiv 16 ani, care vor urma să fie înscrise în primele lor competiţii, reunind vreo 60 de adolescenţi în cele două grupe, printre care şi selecţionaţi din ultima perioadă de iarnă. „Avem spre 100 de jucători în întreaga pepinieră dar vrem să creştem la 200-300 de juniori, de ce nu chiar şi fete…”, a conchis Marian Marin.

 

Acest articol a fost publicat în Juniori, Rugby, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 5 = opt

 


Ultimele articole din categoria Juniori: