RCM mvt UV Timişoara, ultim examen semnificativ înaintea startului fazei play-off, de peste alte 3 săptămîni

Ca şi anul trecut, cînd, tot după aproape două luni de pauză, relega firul etapelor din returul fazei preliminare a Superligii cu un meci contra Farului Constanţa, gruparea acum campioană din Ronaţ va avea un ultim test notabil înaintea debutului jocurilor din 1-4 pe terenul dobrogenilor, sîmbătă dimineaţă. Deplasarea pe litoral constituie prima dintr-un şir de 12 dispute la finele cărora galben-albaştrii de la RCM mvt UV Timişoara şi-ar putea conserva titlul de campioni naţionali…

În ultima lor descindere la mare, vara trecută, timişorenii zburdau pe drumul spre primul titlu din istoria Universităţii după 40 de ani: 40-6 la Farul Constanţa, pe 26 august 2012. Ce va fi sîmbătă?

 

Programată iniţial a avea loc într-o etapă a 11-a amînată în cele din urmă din calendarul ultimei decade a lunii mai, întîlnirea de pe stadionul constănţean „Mihail Naca”, difuzată în direct sîmbătă de la ora 10 de www.rugbytv.ro, este abordată de clubul campion din Ronaţ sub cele mai bune auspicii, în ciuda semnificativei accidentări în IRB Nations Cup a ex-căpitanului dobrogenilor, Daniel Carpo, acum optar al Timişoarei, şi nu doar prin prisma salbei celor 5 victorii la rînd, unele categorice, în disputele directe avute din acest acelaşi punct al sezonului precedent, 2012.

*

Echipa probabilă, conform www.super-liga.ro: 1. Ţăruş, 2. Căpăţînă, 3. Pungea, Popîrlan, 5. Drenceanu, 6. Morrison, 7. Rus, 8. Burcea – cpt., 9. Calafeteanu, 10. Rose, 11. Moala, 12. Kinikinilau, 13. Sola, 14. Sheenan, 15. Fercu. Pe bancă: Gorcioaia, Militaru, Tănase, Nabalei, Shamkharadze, Umaga, Anesi, Khositashivili.

Şi XV-le lui Mircea Paraschiv va include cel mai probabil achiziţii ale verii.

*

Anul trecut, după o aşteptare din 2 iunie, cînd era lăsată ca pe ghimpi de un eşec cu 19-12 la Dinamo, pauza competiţională făcînd atunci loc unui prim triumf în competiţia internaţională găzduită de România de cîteva ediţii bune în Bucureşti, IRB Nations Cup, gruparea din Ronaţul timişorean se relansa spre cucerirea titlului cu un 29-7 (12-0) contra Farului, de fapt 29-0 pînă spre ultimele şarje ale partidei, victorie conturată prin punctele lui Calafeteanu, Moala şi Fercu, într-o dimineaţă de miercuri îmbibată de ploaie pe „Gheorghe Răşcanu”.

Şi acel joc era amînat, cu întreaga rundă a treia a returului fazei preliminare, din 14 pe 25 iulie 2012, la vremea respectivă timişorenii mai aşteptînd însă şi alte două teste concludente pînă la debutul fazei play-off, şi anume la Steaua respectiv cu campionii din Baia Mare. De-această dată însă, RCM va mai avea parte între ultimele 4 etape în decurs de 15 zile doar de o încleştare cu miză, cea de pe malul mării, celelalte 3 fiind împotriva grupărilor deja condamnate la play-out şi care au strîns laolaltă un număr de succese egal cu cel al Farului, a patra între pretendentele la podium.

Redebutul este sub cele mai bune auspicii şi pentru că formaţia timişoreană s-a întărit şi mai mult, inclusiv prin achiziţionarea primului rugbyst din sportul cu balonul oval românesc care a jucat vreodată pentru All Blacks, aripa samoană de 32 de ani Sosene Anesi, cu o apariţie din postura de rezervă, în urmă cu 8 ani, în XV-le neo-zeelandez, dar şi pe seama veştilor tot mai bune în privinţa recuperării înainte de termen a aripii Mădălin Lemnaru precum şi a numeroaselor selecţii strînse între timp de internaţionalii cooptaţi în ultima vreme de bănăţeni, triumfători cu „Stejarii” în IRB Nations Cup. În plus, semnarea unui cel mai mănos contract de sponsorizare din rugby-ul românesc nu poate decît să tonifieze şi mai mult psihicul campionilor hotărîţi să-şi apere trofeul.

Iar palmaresul direct de dată recentă, aşa cum spuneam, conferă speranţe ca istoria să se şi repete şi în 2013. De fapt, RCM mvt UV Timişoara este înaintea primei reveniri pe „Mihail Naca” de la un entuziasmant 40-6 reuşit în 26 august 2012, cu 5 eseuri la zero în contul elevilor lui Chester Williams, la vremea respectivă ca prim triumf în deplasare al întregii faze play-off. De-atunci, galben-albaştrii i-au şubrezit şi mai mult pe dobrogeni prin cooptarea din rîndul acestora a lui Morrison respectiv Van Wyk, nu neapărat componenţi de primul XV în partitura sud-africanilor, iar victoriile în confruntările directe s-au şi înmulţit.

RCM mai trecea între timp de 3 ori de RCJ Farul, de fiecare dată la Timişoara, dar nu numai pe „Gheorghe Răşcanu” din Ronaţ, şi anume mai întîi de două ori în septembrie 2012, cu 22-16 în returul play-off-ului iar apoi cu un zdrobitor 68-13 în semifinala pentru un loc în ultimul act de pe „Arcul de Triumf” bucureştean, iar apoi între primele salve ale actualei stagiuni, dar pe stadionul de fotbal CFR, 21-3 în ceea ce a şi rămas pînă acum drept unica evoluţie a formaţiei campioane pe arena din spatele Gării de Nord.

Dacă n-a fost şi ultima iar o dorită aliniere în AMLIN Challenge Cup, înscriere ratată cu ocazia ediţiei 2013-2014 tocmai datorită previzibilelor dificultăţi în privinţa standardizării terenului propriu pentru competiţii continentale inter-cluburi, a fost doar amînată pentru toamna anului viitor, rămîne de văzut, însă cert e că pe plan intern RCM mvt UV Timişoara a făcut recent paşi tot mai mari, apăsaţi şi repezi în a se detaşa tot mai clar pînă şi de o grupare mai mereu în „careul de aşi” şi cu pretenţii la podiumul campionatului.

Duelul de sîmbătă dimineaţă va putea da indicii în privinţa ecartului actual, deşi, ţinînd cont că este vorba despre primul joc de campionat din 18 mai încoace, cînd timişorenii treceau în Ronaţ cu 29-13 de Steaua, şi luînd în calcul şi lunga pauză competiţională precum şi alterările de personal, cu componenţi aruncaţi de accidentări pe tuşă dar şi noi inserţii sau reinserţii de peste hotare, în cazul lui Tuiatua, deznodămîntul deplasării la Constanţa n-ar putea fi şi cel mai concludent. De fapt, meciul de sîmbătă ar putea fi un barometru şi în privinţa întăririi adversarelor din 1-4, care, mai mult ca sigur, n-au dormit nici ele în ultimele aproape două luni, rămînînd de văzut cine optimizează mai rapid necesara omogenitate.

Mai importante se anunţă însă a fi, încă de-pe acum, cele 6 etape din play-off, cinci programate în week-end-uri succesive din august iar ultimul în primul al lunii septembrie, cînd se va juca pe punctele decizînd plasamentul înaintea semifinalelor şi implicit împerecherile din penultimul act. Anul trecut, play-off-ul se încheia cu CSM Ştiinţa Baia Mare pe unu, urmată de timişoreni, RCJ Farul şi CSA Steaua, duelurile 1-4 şi 2-3 cu avantaj al terenului propriu pentru formaţiile mai bine clasate dînd cîştig de cauză favoritelor. Şi încă la o marjă nedemnă de o semifinală, 68-13, caz al duelului din Ronaţ…

Aşadar, deja de sîmbătă în 3 săptămîni va începe faza locurilor 1-4, înaintea căreia, şi în funcţie de rezultatul de la Constanţa, RCM Timişoara ar putea pune vremelnic piciorul în prag, încheind prima cele doar 12 etape ale fazei preliminare şi reafirmîndu-şi autoritatea, ca un semn pentru duelurile decisive.

Şi totuşi, rămînem la opinia că respectivele nici 15 partide tari ale campioanei din decursul unui sezon nu au darul de a fortifica o parcă tot mai tare defalcată valoric Superligă, pe măsura a ceea ce se percepe acum a fi un avînt şi ascensiunea naţionalei „Stejarilor”, cu adevărat detectabile doar la ora Cupei Mondiale, din 4 în 4 ani. Şi cum suntem doar la mijlocul perioadei între două autentice testări iar cum ultimele prezenţe pe scena RWC s-au finalizat tot cu zero victorii în cont, mai nimic nu poate susţine teza probei contrarii.

Aşa încît, dat fiind penuria polilor valorici de forţă din rugby-ul autohton, cu 3-4 grupări concentrînd spuma selecţionabililor ce n-au luat calea cluburilor din ţări participante la „Turneul celor 6 naţiuni”, o ofertă gen RCJ Farul – RCM mvt UV Timişoara este dintre cele mai atractive şi de urmărit pe scena internă. Ceva mult mai bun de-atît nu prea există în sportul nostru cu balonul oval, iar dintr-un punct timişorean de vedere, dacă deznodămîntul este cel dorit, gustul unei noi victorii este cu atît mai dulce. Iar la autoimpusele standarde de dată recentă, aşteptările fiind din ce în ce mai mari, orice altceva ar aduce cu o dezamăgire.

În fine, în ceea ce priveşte debutul acasă al unor noi recruţi, mai puţintică răbdare, pînă vineri 19 iulie, la ora jocului cu CSM Bucureşti, sau sîmbătă 27, la finele returului, cu „U” Cluj…

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 8 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: