RCM Timişoara, start al asaltului la titlu: 3 din trei cu Steaua?

Dacă primele 14 etape, disputate pînă sîmbăta trecută drept „încălzire” şi pentru departajarea echipelor în zonele play-off (1-4) respectiv play-out, au avut un deznodămînt mai mult decît aşteptat, campioana CSM Ştiinţa Baia Mare şi RCM Timişoara împărţindu-şi victoriile în jocurile directe şi dominînd în general destul de clar întrecerea, chiar şi în dauna ocupantelor locurilor 3-4, Steaua şi RCJ Farul, în schimb cele 6 runde din careul de aşi, demarate azi cu un remarcabil 30-13 în favoarea dobrogenilor, pe litoral, în dauna maramureşenilor, se anunţă cu scînteietoare şarje, galben-albaştrii lui Chester Williams abordînd însă derby-ul de duminică seară (ora 18, GSP TV), din Ghencea, sub cele mai bune auspicii, cel puţin din două puncte de vedere.

Primul şi cel mai important este că lotul timişorean este în plenitudinea forţelor, sud-africanii Williams şi Linee avînd de unde alege pentru alinierea unui XV care să doboare Steaua pentru a doua oară la rînd în scurt timp în Ghencea, după un 30-25 înregistrat în returul primei faze a Superligii 2012. Mai mult, FRR a răspuns pozitiv cererii clubului bănăţean în privinţa suspendării lui Johnny Sola, şi tot aşa cum competiţia a repornit astăzi de la zero în privinţa punctelor puse în joc, fără a mai lua în considerare cuantumul acumulat în prima fază, şi rugbystul lui RCM mvt UVT are un cont alb pentru evoluţiile în play-off.

La un lot complet, şi un moral tonificat de dublul succes în dauna Stelei, înregistrat în turul şi returul primei faze, triumfuri cu care Timişoara a răsturnat practic ierarhia din 2011, cu bucureştenii pe atunci vicecampioni iar galben-albaştrii ajunşi pe 3, depăşind Farul. Altele sunt aşadar datele problemei, cu cei din Ronaţ punînd piciorul în prag şi avînd pe undeva statutul de favoriţi ai serii, mai rămînînd ca duelul bocancilor internaţionalilor Calafeteanu şi Vlaicu, principali marcatori ai Superligii 2012, cu 89 respectiv 116 puncte, ultimele în contul stelistului, să se încline în favoarea nouarului cooptat în vestul Timişoarei.

Cei doi puneau osul pentru RCM mvt UVT în triumful din decembrie, din finala Cupei României, cînd galben-albaştrii cucereau trofeul la Alba Iulia, în dauna campioanei din Baia Mare, pe-atunci stelistul jucînd un unic meci pentru „Lei” sub formă de împrumut, dar acum demarcaţia este clară, cu avantajul de partea celui venit tare din urmă, transformerul Calafeteanu.

Va fi o seară demnă de urmărit pe GSP TV, şi este bine că un asemenea derby are parte de o transmisie în direct difuzată la nivel naţional, şi la o oră de mare audienţă, duminica, venind după un 30-13 la Constanţa care anunţă parcă intensitatea celor 6 runde din play-off.

Un al doilea semn bun pentru timişoreni, în disputa la vîrf pentru titlu, l-ar constitui tocmai puncţionarea campioanei, care a încasat azi-dimineaţă o gură plină de nisip pe litoral. Wiringi, transformerul campioanei din Baia Mare, a dus scorul la 0-6, însă dobrogenii au ripostat şi cu primele lor două eseuri, răsturnînd la 15-6 şi intrînd la pauză în avantaj cu 15-13, după un unic eseu maramureşean, prin Oancea, avantaj pe care l-au amplificat în ultimele minute de joc, cu nu mai puţin decît alte 15 puncte: 30-13!

De reamintit că primele două clasate la finele acestor 6 etape cu meciuri tur-retur, fiecare cu fiecare între cele 4, vor găzdui semifinalele în joc unic, avantajul terenului propriu constituind un mare atu în încercarea de a păşi în finala cu trofeul pe masă, de la Bucureşti, din octombrie.

Toate însă la timpul lor, prima mutare fiind duminică seară, în Ghencea, după care urmează deplasarea la resuscitata RCJ Farul.

Rămîne de văzut dacă RCM mvt UVT îşi va păstra într-adevăr măcar locul 2 acontat aproape la pas în prima fază şi la finele rundelor de play-off, momentan noi enumerînd lotul convocat pentru derby-ul de la Steaua, conform portalului oficial al clubului din Ronaţ, www.rugby-timisoara.ro: BĂLAN Petru-Vladimir, BORZAŞ Paul Constantin, BURCEA Sandu Stelian, CALAFETEANU Valentin Nicolae, CĂPĂŢÎNĂ Marian Eugen, CARPO Daniel, DRENCEANU Marian, DUMITRU Victor Alexandru, FÂNTÂNARU Florin, FERCU Cătălin, KAFATOLU Mateaki, KINIKINILAU Paula, LAZĂR Dorin, LEMNARU Mădălin Vlad, MILITARU Gigi, MOALA Viliami Tu’akalau, PUNGEA Horațiu Eugen, ROSE Jody Gavin, RUS Vasile Sorin, SOLA Johnny, TĂNASE Laurențiu Marian, TUIATUA Ben Dominic, TURASHVILI Otar.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ doi = 9

 


Ultimele articole din categoria Rugby: