RCM UV Timişoara, pas înainte fără joc, spre sferturile Cupei României, pe seama realei stări de fapt din rugby-ul românesc: greu să stea în picioare la start

Rugby-ul românesc se străduieşte din răsputeri să-şi îmbunătăţească imaginea, pentru a-l face cât mai atractiv tot mai multor simpatizanţi, scoţând în evidenţă găzduirea şi câştigarea IRB Nations Cup sau repetitivitatea cu care accede la Cupa Mondială ori veleităţile noii Superligi, dar realitatea e că, pe fondul subfinanţării, mica lume a sportului cu balonul oval sângerează prin pierderea de echipe, prin disputarea în format restrâns a întrecerilor interne şi prin minusurile de aceeaşi natură de la nivel juvenil. Iar că deţinătoarea titlului, RCM UV Timişoara, este o altă grupare calificată fără joc în sferturile Cupei României, pe seama forfaitului arădenilor de la U Aurel Vlaicu, e o dovadă în plus în acest sens.

Anul trecut cam pe vremea aceasta, optimile Cupei se disputau în format complet, cu cele 8 meciuri în program, după ce tot opt erau şi jocurile din calificările pentru respectiva fază. Anul acesta, doar două au fost partidele din calificări, iar optimile se vor reduce la patru dispute. Ce poate fi mai clar decât atât în privinţa situaţiei reale de fapt din rugby-ul carpatin, redus mai mult sau mai puţin în ultimii 2 ani la o dispută la vârf pe podiumul Superligii, între galben-albaştrii campioni ai Timişoarei, ex-campioana până în 2011 din Baia Mare şi stelişti!?

Scăderea drastică de la un an la altul a numărului partidelor din primele două faze ale Cupei României sunt indiciul la prima vedere insignifiant dar autentic al reculului din preajma buturilor autohtone.

Anul acesta a adus o reducere a participantelor până şi în elita Superligii, rămasă doar în şapte şi cu probleme financiare chiar şi în rândul acestora, de exemplu CSM Bucureşti şi Dinamo nefiind departe de aruncarea prosopului, iar o competiţie secundară precum Cupa României suferă cu atât mai mult de pe urma inconsistenţei competiţiei, alb-roşii bucureşteni fiind la al doilea sezon la rând în care declară forfait în întrecerea al cărei nume e legat de controversata Gold Corporation.

Într-adevăr, campioana naţională aşteaptă acum tragerea la sorţi a sferturilor Cupei României, după ce ieri, imediat după tragerea la sorţi a optimilor competiţiei K.O., arădenii au anunţat spăşit că aruncă prosopul, influenţaţi de aflarea numelui adversarei din întrecere, nimeni alta decât RCM UV Timişoara. Să admiţi încă din start într-un sport de luptă şi combativitate precum rugby-ul că nu are nici un rost să te aliniezi la centrul terenului, ceea ce au admis imediat arădenii, relevă cât se poate de bine slăbiciunea de fond a jocului cu balonul oval din Carpaţi.

Dar – nu-i aşa!? – e întotdeauna ceva de trâmbiţat şi de scos în evidenţă, de pudrat şi rujat, iar acum urmează partidele test ale „Stejarilor”, cu Tonga, Canada şi Fiji, pe rând, în 9, 16 şi 23 noiembrie, adică tocmai în datele de disputare ale optimilor, sferturilor şi semifinalelor Cupei, pentru a arăta cu atât mai mult cât de importantă e cu adevărat în accepţiunea federală întrecerea knock-out, aşa încât problemele reale vor fi din nou puse deoparte şi date uitării într-un sport care se doreşte a fi perceput drept performant dar care e doar o umbră palidă a rugby-ului românesc de acum circa 3 decenii. Când, poate, în cazul desfăşurării la fiecare 4 ani a unei Cupe Mondiale, România nu s-ar fi întors constant cu un mare şi rotund zero în dreptul victoriilor din faza grupelor.

Iar cum timişorenii au cam o jumătate de XV convocat în selecţionata reprezentativă, şi cele două jocuri prin care ar putea ajunge în finală trebuie să le abordeze fără internaţionali, ceea ce nu ar fi însă o premieră. Fercu, Calafeteanu, Lazăr, Ţăruş, Căpăţână, Turashvili, Popârlan şi căpitanul de echipă Burcea vor fi cu toţii implicaţi în disputele internaţionale din noiembrie, cu începere cu cea de sâmbătă 9 noiembrie, de la ora 19, împotriva Tongăi, iar antrenorul celor din Ronaţ, Daniel de Villiers, va avea implicit ocazia în Cupă să ia pulsul componenţilor pe care se va putea baza şi în Superliga 2014 dar să-l şi reconecteze la pulsul meciurilor oficiale pe unul ca internaţionalul Vlad Mădălin Lemnaru, revenit după o gravă accidentare şi o lungă convalescenţă.

Lotul naţional include şi 6 jucători de la Steaua, 5 de la CSM Baia Mare dar şi 9 de la cluburi din străinătate, printre care şi Horaţiu Pungea, ajuns la Scarlets după câştigarea titlului cu timişorenii.

E drept, CS U AV Arad – RCM UV Timişoara n-ar prea fi avut oricum rost, dar nu aceasta e problema. Jale cu măşti.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: