RCM UV Timişoara, pe punctul de a mări cercul cluburilor partenere ale Saracens Football Club Londra, reunind grupări din Abu Dhabi, Kuala Lumpur, Moscova, Sao Paulo şi din Tonga

RCM UV Timişoara şi Saracens F.C., lider în Aviva Premiership şi proaspăt finalist al Heineken Cup, sunt pe punctul de a anunţa stabilirea unui parteneriat, în cadrul strategiei aplicate de noua conducere a roş-negrilor londonezi, instalată în urmă cu 5 ani, prin care a înnodat colaborări pe mai multe continente. Diriguitori ai galben-albaştrilor din Ronaţ pomeneau în iarnă despre acest demers iar în această dimineaţă găzduiesc o conferinţă de presă pe această temă, de la care vom reveni cu detalii. Până atunci, succint, câteva amănunte despre Saracens…

Fondat în anul 1876 sub numele Saracens Football Club de către un grup de învăţăcei ai unei şcoli de filologie din Marylebone, zonă din centrul Londrei, clubul englez de Rugby Football Union, rugby în XV, a ajuns să trăiască în acest sezon bucuria dominării primei ligi profesioniste din Albion, Aviva Premiership, pe care o conduce înaintea ultimelor două etape ale returului cu bilanţul 20 18 0 2 558-302 (58-32 la eseuri) 80 de puncte, în faţa lui Northampton, cu 71, respectiv Bath şi Leicester, cu câte 64, dar şi a calificării sâmbătă în finala Heineken Cup, după un autoritar 46-6 (24-6) pe Twickenham în faţa francezilor de la Clermont Auvergne.

Marea finală roş-negrii din nordul Londrei o vor disputa pe 24 mai la Cardiff, în Ţara Galilor, contra lui Toulon, după ce Saracens încheia faza grupelor în Heineken Cup, cu 24 de echipe la start, pe locul 2 în seria adjudecată de Toulouse. Triumful din weekend de pe Twickenham, în faţa a 25.942 spectatori, a fost conturat şi graţie a 6 eseuri, dintre care cele două izbutite de Chris Ashton au stabilit un nou record personal de încercări reuşite într-o singură campanie din Heineken Cup, englezul de 27 de ani ajungând la „cota 11” şi doborând performanţa lui Sebastien Carrat.

Ascensiunea lui Saracens vine şi pe fondul mutării pe propriul stadion, Allianz Arena (10.000 locuri), din februarie 2013, după ce pe parcursul deceniilor juca în diferite locaţii iar încă din ediţia 1997-1998 roş-negrii evoluau pe Vicarage Road, „casă” cu 22.000 de locuri a ex-prim-divizionarei engleze de fotbal Watford FC, din nord-vestul Londrei.

De-acum pe propriul stadion, Saracens şi-a continuat şi lupta pentru supremaţie între cele mai bune 12 cluburi din Albion, grupate în Aviva Premiership, campionat intern al cărui retur precedent îl încheia pe primul loc, pierzând în semifinalele play-off, după ce câştiga titlul în 2011.

Între semifinala europeană câştigată la scor pe Twickenham şi un ultim joc pe teren propriu în retur, pe 3 mai, cu Worcester Warriors, oficiali ai grupării londoneze de rugby, aflată într-o rivalitate locală cu Harlequins, sunt prezenţi la Timişoara pentru a lărgi grupul formaţiilor partenere de pe mapamond, incluzând şi echipe din Abu Dhabi, Kuala Lumpur, Moscova, Sao Paulo şi din Tonga. Pe lângă RCM UV Timişoara, cluburi din Seattle respectiv din zona ex-sovietică, mai exact din Georgia, sunt prevăzute a face parte din largul parteneriat, preşedintele executiv Edward Griffiths estimând că în jur de 40 de rugbişti ai lui Saracens ar putea evolua în competiţia balonului oval de la Jocurile Olimpice de vară 2016 pentru diferite naţiuni. De fapt, în lotul actual al liderului din Premiership se regăsesc pe lângă sportivii autohtoni, englezi, şi jucători din Africa de Sud, Namibia, Samoa, Fiji, Noua Zeelandă, Japonia, Argentina, SUA şi Germania, precum şi din Irlanda, Scoţia şi Ţara Galilor, după ce pe parcursul timpului pe la londonezi treceau printre alţii şi Michael Lynagh, Philippe Sella, Francois Pienaar, ca antrenor-jucător ori Kieran Bracken. Rugby-ul irlandez este reprezentat la roş-negri şi prin directorul de rugby al clubului, Mark McCall, directorul tehnic Brendan Venter preluând funcţia odată cu achiziţionarea în 2008-2009 a 50% din Saracens de către un consorţiu sud-african, moment care a coincis şi cu abordarea noii strategii internaţionale a grupării londoneze, prezidată de Nigel Wray.

Timişorenii ar putea evolua din toamnă în „Competiţia de calificare”, nouă întrecere europeană intercluburi care ar urma să ridice la 3 turneele de pe bătrânul continent, pe lângă competiţiile înlocuitoare ale actualelor Heineken Cup şi AMLIN Challenge Cup, aflate la sfârşit de drum. Saracens a devenit o abonată a întrecerii numărul 1, Heineken Cup.

RCM UV Timişoara va juca duminică la ora 11 cu „U” Cluj, în Ronaţ, în etapa a 6-a a Superligii, penultima a turului.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 − unu =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: