“Stejarii” României, cu numeroşi rugbyşti de la RCM UV Timişoara, doboară la limită şi Canada

Reprezentativa de rugby a României se arată a fi într-o formă remarcabilă, reuşind în această seară al cincilea succes la rând şi repetând astfel un cvintet victorios izbutit ultima oară în 2010: 21-20 (12-7) cu Canada, exclusiv din piciorul stelistului Florin Vlaicu, exact din 7 lovituri de pedeapsă, faţă de cele câte două eseuri, transformări şi lovituri de pedeapsă ale vizitatorilor.

Beneficiind din nou de un consistent aport al reprezentanţilor campioanei RCM UV Timişoara, XV-le pregătit de Lynn Howells a ajuns la al nouălea triumf din cele 10 partide disputate în acest an, în care a mai înregistrat şi o remiză, 9-9 cu Georgia, ceea ce dă speranţe în vederea calificării la Cupa Mondială din 2015.

Iar după ce marcatorul Vlaicu a adus sâmbăta trecută în ultimele clipe un remarcabil succes cu Tonga, 19-18, acelaşi transformeur stelist s-a arătat a fi précis şi la finele testului cu Canada, derulat tot pe Arena Naţională de rugby “Arcul de Triumf, răsturnând pentru ultima dată soarta unei palpitante încleştări, cu numeroase întorsături. Vlaicu a deschis scorul şi a readus apoi România în avantaj de alte 3 ori!

Românii, pe locul 17 în această lună în ierarhia IRB, au dispus aşadar de o a doua reprezentativă la rând care îi devansa pe “Stejari” în respectivul clasament, după duelul cu Canada, a 15-a în lume, urmând sâmbăta viitoare, tot de la ora 19, întâlnirea cu Fiji, pe poziţia a 12-a conform International Rugby Board.

Iar părtaşi la acest notabil succes au fost fundaşul Cătălin Fercu, jucătorul gruzin de linia I naturalizat Otar Turashvili, transformeurul campioanei, Valentin Calafeteanu, şi căpitanul celor din Ronaţ, Stelian Burcea, unii dintre ei fiind înlocuiţi după pauză dar şi alţi rugbyşti ai Timişoarei intrând pe parcurs. Astfel, Burcea i-a lăsat locul lui Dorin Lazăr, şi el de la galben-albaştri, iar Valentin Popîrlan a fost aruncat la rândul său în vâltoarea minutelor decisive, Turashvili fiind în schimb substituit de băimăreanul Rădoi, fără însă ca Gabriel Conache, convocat la joc, să-şi facă şi debutul la naţională.

Ca o remarcă, Howells a efectuat aşadar uşoare schimbări faţă de victoria cu Tonga în ceea ce-i priveşte pe timişorenii utilizaţi în XV-le de start şi incluşi în lot.

“Stejarii” s-au desprins iniţial prin Vlaicu, autor a două lovituri de pedeapsă, pe fondul unei susţinute presiuni ofensive în debutul partidei, dar un prim eseu izbutit pe centru de căpitanul închizător al oaspeţilor, Tyler Ardron, transformat, a condus la prima răsturnare de situaţie, 6-7, după care acelaşi stelist a mai semnat două lovituri de pedeapsă: 12-7, scor la pauză.

Gazdele au intrat la vestiare după ce rezistau unei perioade de inferioritate numerică, în care „roşii” au şi irosit o lovitură de pedeapsă.

Dar reprezentanţii frunzei de arţar au ripostat din nou, chiar mai susţinut, puţin după pauză, trecând iarăşi în avantaj, pe seama lui Jones, cu o lovitură de pedeapsă şi un eseu, şi acesta transformat: 12-17.

Însă, într-un final cu sufletul la gură, Florin Vlaicu a răsturnat din nou situaţia, 18-17, şi – după ce Pritchard a mai adus o dată Canada în avantaj (18-20) – le-a reamintit nord-americanilor că n-au mai învins de 3 ani în Europa, unde se impuneau doar în dauna unora ca Belgia, Spania şi Portugalia, de două ori: lovitură de pedeapsă în ultimul minut şi 21-20!

Canada a pricinuit României două înfrângeri la Cupa Mondială, în 1991 în Franţa iar în 1995 în Africa de Sud, aşadar acum circa două decenii, dar revanşa “Stejarilor” a fost remarcabilă, fie şi cu o doză de şansă şi neadăugând celor 17 eseuri izbutite de naţională în partidele din 2013.

Seara a fost cu atât mai frumoasă cu cât în deschidere „Stejăreii” s-au impus cu 21-14 în cel de-al treilea test cu omologii sub 19 ani canadieni, depăşiţi astfel în două jocuri disputate în turneul din ţara noastră.

*

România: 1. Mihăiţă Lazăr (Castres), 2. Otar Turashvili (RCM Timişoara), 3. Ion Paulică (Perpignan), 4. Alin Coste (Bourg en Bresse), 5. Marius Sirbe (Tarbes), 6. Viorel Lucaci (CSA Steaua), 7. Mihai Macovei – căpitan (Saint Nazaire), 8. Stelian Burcea (RCM Timişoara), 9. Florin Surugiu (CSM Bucureşti), 10. Valentin Calafeteanu (RCM Timişoara), 11. Florin Ioniţă (CSA Steaua), 12. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 13. Csaba Gal (CSM Baia Mare), 14. Ionuţ Dumitru (CSA Steaua), 15. Cătălin Fercu (RCM Timişoara).

Au început pe bancă: 16. Andrei Rădoi (CSM Baia Mare), 17. Constantin Pristaviţă (CSM Baia Mare), 18. Horaţiu Pungea (Scarlets), 19. Valentin Popîrlan (RCM Timişoara), 20. Dorin Lazăr (RCM Timişoara), 21. Robert Dascălu (CSA Steaua), 22. Cristian Diniş-Vârtic (CSM Baia Mare) şi 23. Gabriel Conache (RCM Timişoara).

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: