România revine de la 6-22 și înfrânge Portugalia

Dominată în prima parte, în care a ajuns treptat să fie condusă și cu 16 puncte, 6-22, și autoare a unui prim eseu abia în prelungirile dinaintea pauzei, față de cele deja 3 ale vizitatorilor lusitani, care au început mai bine, cu un alt eseu, și partea secundă, 13-27, România a răsturnat sâmbătă seară soarta celui de-al doilea meci jucat tot acasă în 2022 în Rugby Europe Championship, trecând de Portugalia, egală a Georgiei duminica trecută pe teren gruzin, 37-27 (13-22) pentru ”Stejari”.

Un succes la îndemâna ”tricolorilor” prin prisma ierarhiei la zi a International Rugby Board, România fiind clasată pe locul 15 înaintea întâlnirii de la ora 17:30 cu Portugalia pe Arena Națională ”Arcul de Triumf”, în vreme ce oaspeții lusitani pe 17. S-au confirmat așadar calculele hârtiei, gazdele valorificând avantajul terenului propriu, ceea ce nu părea însă atât de evident prin prisma formei generale din ultimul timp a celor două selecționate, cea de la Atlantic venind după un meci jucat de la egal la egal și remizat în fief-ul liderul competiției europene inter-țări numărul 2, Georgia.

Performanța de a semna un rezultat de egalitate cu numai 6 zile înainte pe terenul fruntașei imbatabile Georgia nu a fost completată până la capăt de lusitani în deplasarea cuplată în România, Portugaliei venindu-i peste mână să ducă două încleștări de o intensitate mai ridicată într-un regim de timp similar celui de la turneul Cupei Mondiale, căderea celor de la Atlantic și revirimentul ”Stejarilor”, care au marcat un eseu și la finele părții secunde, echivalând cu o răsturnare majoră de scor, de la 13-27 la 37-27.

”Tricolorii” au reeditat revenirea din jocul tur de anul trecut de la Lisabona, unde se impuneau la potou la un punct diferență, reveniri pe final care contează substanțial în economia parcursului spre Cupa Mondială de anul viitor din Franța, România rămânând pe locul 2 în clasament înaintea ultimelor 3 etape, loc de calificare directă, cu un punct avans în fața Spaniei, pe care o va întâlni peste două săptămâni la Madrid, duminică 27 februarie. Spaniolii au triumfat și ei într-un duel echilibrat, 37-41 în Rusia, menținându-se astfel în coasta ”Stejarilor”, pe când liderul Georgia n-a avut milă de olandezi, pe terenul acestora, 10-74, cu mențiunea că fruntașii gruzini vor fi viitorii dar și ultimii oaspeți ai românilor, luna viitoare, peste 4 săptămâni.

Pe val după depășirea Rusiei la București cu 34-25, încleștare în care ”Stejarii” au început cu stângul fiecare parte, efectuate fiind și 3 schimbări de la un meci la altul în XV-le de start, inclusiv pe linia mijlocașilor, cel la grămadă fiind menținut în persoana lui Gabriel Rupanu – unic reprezentant al timișorenilor în efectiv, rolul la deschidere fiindu-i atribuit în schimb lui Daniel Plai, România a deschis de astă dată scorul, dintr-o lovitură de pedeapsă fructificată de fundașul ionel Melinte, și avea în cele din urmă s-o scoată la capăt, cu 3 eseuri înscrise în partea secundă, spre final, apropiere conturată și pe fondul inferiorității numerice a portughezilor.

”Stejarii” s-au văzut dominați spre pauză, Lima înscriind în minutul 25 primele puncte dar și primul eseu al lusitanilor, 3-5, calapod al reușitelor oaspeților, care s-au desprins rapid, în numai 5 minute, dintr-o penalitate fructificată aproape de la mijlocul terenului, dar și printr-un alt eseu, croit pe treisferturi după o tușă în 22-ul românesc: 3-15. Melinte aducea alte 3 puncte după o tentativă de mol a ”Stejarilor”, însă vizitatorii pe val au înscris un alt eseu în minutul 38, prin Pinto, scorul luând proporții: 6-22.

Moment psihologic cheie, România a marcat exact înaintea pauzei, intrând la vestiare cu speranțe reînnoite după ce Dragoș Ser a semnat primul eseu al gazdelor, valorificând presiunea exercitată de ”Stejari”. 13-22. Un pas înainte, doi înapoi, ”tricolorii” greșind din nou și în debutul părții a doua, ceea ce a facilitat semnarea încă unui eseu de către Pinto, 13-27, fără a ști însă lusitanii la vremea aceea că vor fi și ultimele lor puncte.

Merit absolut al selecționabililor englezului Andy Robinson, dominanți în ultimele 30 de minute, astfel încăt România a rămas imbatabilă acasă în campania 2021-2022 de calificare la IRB Rugby World Cup 2023 pe tărâm francez. Care se vede tot mai mult, pare tot mai aproape, după absența din 2019 din Țara Soarelui Răsare. 

Semnalul revirimentului a fost dat de eseul reușit de Ovidiu Cojocaru, transformat de Ionel Melinte, 20-27, ocazie cu care Marques primea cartonașul galben, pentru un înainte intenționat. Românii jucau în margine lovitura de pedeapsă și înscriau un nou eseu, după tușă și mol rulant – specialitatea casei. Marcator contra rușilor, Ovidiu Cojocaru concretiza din nou.

Iar Portugalia a continuat în inferioritate numerică, de care românii au profitat, Alexandru Savin înscriind și el un eseu. transformat de același Melinte, 27-27. Care pe care cu România revenind pe turnantă și din nou la conducere din minutul 70, când Ionel Melinte s-a dovedit a fi la fel de precis, 30-27.

Final de meci cu un nou eseu al României, Andre Gorin reușind a patra încercare a ”Stejarilor”, transformată de același Melinte, principal autor al punctelor învingătorilor, nu mai puțin de 17 în 37-27.

Însă dacă rugbiștii români și-au făcut fără replică și fără greș datoria în ultimele 30 de minute, susținuți și de simpatizanții de pe ”Arcul de Triumf”, în schimb Federația Română de Rugby a rămas din nou tributară iubitorilor sănătoși ai sportului cu balonul oval, discriminați prin interzicerea accesului în tribune pe aceleași criterii fără pic de justificare atât în plan științifico-medical, cât și în cel al dreptului constituțional. Încuviințează FRR ca rugby-ul să fie un vehicul de segregare socială pe falii artificiale? Realizează oare FRR că sportul devine implicit un agent tacit de propagandă al așa-zisei ”vaccinări”, nici vorbă de o vaccinare propriu-zisă!? Sportul n-ar trebui să fie târât într-o zonă a complicității la ceea ce nu este nici mai mult nici mai puțin decât o frauduloasă farsă de proporții planetare. Timpul le va dovedi negreșit pe toate, iar când evidențele vor deveni implacabile, responsabilii stării de docilă complicitate, fără conștiință și filtrul rațiunii, vor pleca rușinați fruntea. Până atunci, din lipsă de smerenie dar și de cunoaștere,  se pretează inconștient unui joc inacceptabil într-o societate cât de cât ”umană”. 

Una peste alta, triumf românesc cu două treimi dintre titularii XV-lui din Superliga internă, 5 de la CSA Steaua, câte doi de la campionii băimăreni respectiv CS Dinamo, și Rupanu la grămadă, din Ronaț: 1. Vasile Bălan (CSA Steaua) , 2. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 3. Alexandru Gordaș (CS Dinamo); 4. Marius Antonescu (Bourg en Bresse), 5. Adrian Moțoc (Stade Aurillac); 6. Cristi Chirică (Sporting Club Appameen), 7. Dragoș Ser (CSA Steaua), 8. Mihai Macovei – cpt. (Colomiers) / 9. Gabriel Rupanu (SCM Timișoara), 10. Daniel Plai (CSA Steaua); 11. Marius Simionescu (CS Dinamo), 12. Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare), 13. Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), 14. Ionuț Dumitru (CSA Steaua); 15. Ionel Melinte (RCHCC). Rezerve la start: 16. Tudor Butnariu (CSA Steaua), 17. Alexandru Savin (SOC), 18. Alexandru Țăruș (Rouen), 19. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 20. Andre Gorin (RCHCC), 21. Florin Surugiu (CSA Steaua), 22. Vlăduț Popa (CSA Steaua), 23. Nicolas Onuțu (CS Vienne). Andrew Robinson este antrenor principal, Stephen Scott antrenor pe înaintare, iar Sosene Anesi antrenor pe treisferturi.

A început luna aceasta și o nouă ediție a Turneului celor 6 Națiuni, competiție demarată inițial cu patru participante în decembrie 1882, ulterior și u Franța în cadru, din 1910, iar din anul 2000 și prin implicarea Italiei. Din acel moment, Anglia a câștigat cel mai adesea trofeul, de 7 ori, Țara Galilor ricicându-l de șase ori – ultima oară anul trecut, în ediția 2021, iar Franța în 5 rânduri și Irlanda de 4 ori.

În 2022, Irlanda – Țara Galilor 29-7 în jocul de debut din 5 februarie, Scoția – Anglia 20-17 sâmbăta trecută și Franța – Italia 37-10 duminică, etapa a II-a având loc în acest weekend: Țara Galilor – Scoția 20-17 și Franța – Irlanda 30-24. Duminică după-amiază, Italia – Anglia. Până acum, francezii cu două succese acasă…

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− cinci = 2

 


Ultimele articole din categoria Rugby: