României îi este mai ușor cu Olanda, Belgia: acesta e nivelul

Poți crește valoric, să te apropii de atingerea potențialului, doar prin a juca în compania celor mai buni, ori România nu mai prinde nici întâlniri amicale cu principalele forțe continentale sau mondiale, darmite să-și găsească un loc în cadrul oficial de regularitate al Turneului celor 6 Națiuni, cândva un vis frumos. Risipit, ”Stejarii” pierzând în timp tot mai mult teren și fiind nevoiți să se mulțumească peste ani cu prezențele pe palierul secund valoric european, însă chiar și la acest nivel le-a venit încet, încet tot mai greu să se detașeze de alde Spania, Portugalia sau Rusia, altădată ”victime sigure”, încă zburdând acasă în fața unei ”Cenușărese” precum Olanda, dar în absența spectatorilor, mai mare rușinea pentru ideea de viață pe pământ și respect pentru demnitatea umană. Fără a uita pe de altă parte recentul dezastru al naționalei U18 la Campionatul European, 34-0 de mâna olandezilor, tot în divizia secundă continentală, acolo unde activează și noile generații ale Ovaliei carpatine, semn că și sectorul juvenil suferă din plin. N-ar părea tocmai așa prin succesul din weekend al ”Stejăreilor” sub 20 de ani în dauna Belgiei, 34-24 pentru locul 5 în eșalonul al doilea al Europei, însă victoriile pe două fronturi, la seniori cu Olanda și la U20 cu belgienii, nu sunt nici cele mai edificatoare, nici cele mai concludente, sau poate doar în sensul că nivelul de moment al rugby-ului intern ține de reușitele încă relativ facile în fața unor oponenți modești.

Întrebarea este care perspectivă și percepție o preferă România balonului oval. Cea a adevărului inconvenabil, greu de digerat, ținând de picajul valoric și calitativ al Ovaliei carpatine, atenuat de fațadă cu cârpeli de imagine, necesitatea restructurării radicale fiind în schimb subiect tabu, sau cea a întreținerii speranțelor deșarte, a realimentării iluziilor ieftine, prin exersarea reflexului furtului la nesfârșit al propriei căciuli, prin a ne minți frumos? Iar Federației Române de Rugby i-a surâs mereu a doua variantă, mai comodă, evidențe în acest sens putând fi detectate și din faptul că Ovalia carpatină continuă să naturalizeze în neștire pentru a titulariza și în noiembrie 2021 sportivi de peste hotare, crescuți de alții, căci rugby-ul intern nu mai este pare-se capabil să-și crească așa cum se cuvine propriile vlăstare.   

Acesta este contextul în care România s-a impus sâmbătă pe ”Arcul de Triumf” în fața Olandei, într-un joc oficial restant din primăvară din Rugby Europe Championship – eșalon doi continental, și în care naționala sub 20 de ani a luat locul 5 în Portugalia tot pe palierul secund valoric al Europei grație unui 34-24 (16-12) în meciul de clasament cu Belgia U20. Victoriile sunt victorii, fără a fi știrbit din meritele protagoniștilor, dar pot fi înșelătoare ca percepție a tabloului de ansamblu al Ovaliei carpatine, succese care nu spun de fapt prea mare lucru.

Din punctul de vedere al rugbiului timișorean, cei din Ronaț au avut 5 reprezentanți în meciurile de sâmbătă ale naționalei ”Stejari” și cea U20, mijlocașul la grămadă Gabriel Rupanu păstrându-și locul în selecționata de seniori, iar patru jucători fiind prezenți sub tricolor la Campionatul European U20 din Portugalia.

Acasă, naționala de rugby a României a câștigat ultimul meci din ediția 2021 a Rugby Europe Championship, 56-15 (28-10) cu Olanda, ”Stejarii” urcând pe locul 2 în clasamentul întrecerii spre Cupa Mondială 2023, la egalitate de puncte cu Potugalia, având însă avantajul victoriei directe. Primele două clasate la finele sezoanelor tur-retur din 2021 și 2022 vor obține calificarea directă la ”Mondialul” din Franța, în timp ce naționala situată pe locul 3 în primăvara viitoare va fi redirecționată spre recalificări. Desfășurat pe Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf” din București, fără spectatori căci așa-i în dictatura mascaradei ”pLandemiei”, meciul a fost dominat de ”Stejari”, care au reușit opt eseuri față de două ale olandezilor, aripa Ionuț Dumitru reușind un hat-trick.

Ex-timișoreanul Marius Simionescu a marcat primul eseu iar Dumitru pe cel de-al doilea, ambele transformate de ex-fundașul timișorenilor, Ionel Melinte, 14-0 la mijlocul primei părți. Copie la indigo până la pauză, eseuri ale lui Ovidiu Cojocaru și Hinckley Vaovasa – naturalizat, transformate de Melinte, România izbutind apoi tot 28 de puncte și după pauză, simetric, prin alte 4 încercări. Implicit, victorie cu punct bonus ofensiv și ascensiune pe locul 2 al clasamentului în Rugby Europe Championship, în umbra Georgiei.

Sâmbătă, pe 20 noiembrie, în ultimul meci al lunii noiembrie, România – îndrumată de englezul Andy Robinson, va întâlni Tonga, tot pe Stadionul Național de Rugby ”Arcul de Triumf”, de la ora 17:30, difuzat de TVR1.

La tineret, România U20 a obținut două victorii în zona locurilor 5-8 a Campionatului European U20 de la Coimbra. contra Cehiei și Belgiei, asigurându-și astfel treapta a 5-a pe palierul secund valoric continental. Dintre sportivii de la SCM USAMVB Timișoara, Alin Conache, Kemal Altinok – căpitan al naționalei U20, David Trăușan și Corrado Ștețco au fost componenți ai lotului deplasat în Portugalia, fiind implicați în toate partidele, una pierdută după prelungiri, 26-29 cu Rusia duminica trecută, celelalte victorioase, 41-20 cu Cehia și 34-24 (16-12) cu belgienii sâmbătă după-amiază. Conache a fost principalul marcator al ”Stejăreilor” în primele două apariții, cu 28 de puncte, realizate din lovituri de pedeapsă, transformări și un dropgol, iar Altinok a contribuit cu două eseuri.

Spre finele acestei luni, finala din 27 noiembrie a Cupei României, între timișoreni și CSM Știința Baia Mare, care și-a apărat cu succes titlul național în campionatul Superligii, dispunând luna trecută în finală de CSA Steaua. Clasamentul după sezonul regular 2021 al Superligii, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ cinci = 8

 


Ultimele articole din categoria Rugby: