„Bega” creşte „tăuraşi” pentru Timişoara

Grămada lui CSŞ Bega hibernează pe locul 3

Ioan Chiriţă este încă din 1991 la secţia de rugby a CSŞ Bega Timişoara dar unele lucruri nu se schimbă niciodată, nici măcar într-o după-amiază cu vânt rece şi soare cu dinţi abia facându-şi loc printre blocurile din jur.

Îl găsesc pe antrenor cu lopata în mână, scoţând câte-o piatră şi nivelând gazonul moale al terenului din Circumvalaţiunii, înaintea antrenamentului grupelor de juniori ale clubului. La acest nivel, pasionaţii truditori se îngrijesc de toate.

Mai ales de pregătiri, în cuplu cu Mircea Bologa, 36 ani, un profesor de sport de loc din Chişoda, al doilea pe ţară la absolvirea Academiei de Rugby, „în al treilea său an aici, cu mine”. Chiriţă, 59 ani, îmi expune ideea că îşi călesc elevii, aliniindu-se în competiţiile regionale din vest cu juniori mai mici decât ai categoriei respective de vârstă. „La sub 18 ani jucăm cu un băiat născut în 1993 şi cu ceilalţi de ´94, rodându-i pentru a evolua şi în 2011-2012 cu aceeaşi garnitură la respectivul nivel. Dar şi aşa, tot am prins podiumul în această toamnă”.

Aceeaşi strategie şi la sub 16 ani. „Doar un jucător e născut în 1995, restul în ´96 şi chiar în 1997, dominând chiar şi aşa întrecerea. Aici conducem seria, cu 26 puncte, adunate şi din câte-un bonus pentru cele măcar 4 eseuri marcate de fiecare dată, ba chiar şi din unicul eşec, strâns, la Lyons Arad”.

Ca ţel principal, Chiriţă aminteşte „continuitatea cu o generaţie, cei mari fiind în al patrulea sezon la rând cu noi. Este poate cel mai mare succes, pentru că vrem să creştem noi şi noi talente. Acesta este idealul nostru!” Iar juniorii mai mari şi-au dovedit deja potenţialul în anii precedenţi, unii din lot dând piept cu Samoa, Fiji şi Irlanda în 2007, pentru România, la Campionatul Mondial pentru copii sub 14 ani din Franţa, an marcat şi de postura de vicecampioni naţionali, după o finală cu Arieşul Mihai Viteazu.

Chiriţă şi Bologa sudează de 3 ani parteneriatul la secţia de rugby a CSŞ Bega

În egală măsură, juniorii mici au gustat şi ei din crema unui turneu final pe ţară, în 2009, „unul cu toată spuma”, după cum spune Bologa, în care au cedat doar în faţa lui CSŞ Pantelimon, toamna anului trecut aducându-le şi un loc I la Cupa Ungariei pentru copii. Iar anul acesta s-au întors la turneul final naţional, sfârşind pe 7.

Însă ca o modificare de abordare, aliniind în acest sezon jucători sub categoria lor de vârstă, CSŞ Bega nu va avea drept de participare la turneul final viitor, unde 20 de jucători trebuie să fie născuţi în 1995. Ponderea în lotul lui Chiriţă şi Bologa e de băieţi din 1996, dar, după cum a repetat, scopul final e altul: „Să călesc jucători pentru perspectivă, şi în mod ideal pentru cine altcineva decât pentru Timişoara!?”

Desigur, RCM Timişoara s-a reorganizat şi a recrutat de la alte cluburi din ţară în vederea atacării titlului naţional la seniori în 2011, însă cel puţin la CSŞ Bega se pregăteşte o potenţială generaţie de mâine, care să fie la o adică în bloc-starturi, adaptată într-o bună zi pentru saltul la seniori.

„Ideal ar fi să nu-i dăm, să aibă continuitate cu noi, până împlinesc 19 ani”, explică Ioan Chiriţă, care arată către Octavian Robotă, de loc din Şag, un băiat de 1,87 metri şi 110 kilograme, licean la Auto, „care oricum n-ar avea încă voie la seniori, după cele întâmplate la Arad cu juniorul folosit în jocul celor mari”. De fapt, tocmai pentru a le veni elevilor în ajutor, juniorii sunt pregătiţi şi pe terenul Liceului Auto, de unde profesorul de sport Osain a alimentat peste ani cu copii grupele de juniori ale Begăi. „Mare ajutor în selecţie ne-a oferit şi profesorul Iosif Feher, ex-handbalist, de la Şcoala Generală 29, Zoltan Lany, fostul rugbyst, de la Generală 19, şi Angela Kimmel şi Nataşa Chiriţă, de la numărul 6”.

Din împrejurimi, Chiriţă şi-a amintit şi de juniorii săi gemeni, Rareş şi Bogdan Golban, din Chişoda, unul de 94 kilograme, celălalt de 84, „nişte pilieri pe care-i diferenţiem după aluniţele unuia dintre ei. Sunt munciţi, cuminţi şi ca nişte tăuraşi. De fapt cu toţii sunt nişte băieţi serioşi, veniţi din medii muncitoreşti, care pun suflet în activitatea lor. Şi nu fără sacrificii! Imaginaţi-vă că dau fuga aici după şcoală, cu un prânz pe fugă, să alerge şi să pună osul pe terenuri grele”.

Sprinturile sunt gata, la fel şi cele câteva scheme de joc, băieţii din grămadă reunindu-se pentru o fotografie de grup. Sunt dintre juniorii mari, despre care aflu ca ultim amănunt că au prins un loc 3 în luna iunie, la Beograd, în patrulaterul internaţional „Cupa Sighidunum”. De-aproape îmi par într-adevăr nişte uriaşi în devenire dar cu suflet blând, torcându-şi fiecare numele, din picioare şi de la stânga… Robert Frăţilă, Raul Radiş, Ruben Choroşi, Octavian Robotă, Daniel Cornea, Eduard Ruge, Rafael Medelean, Costi Darius, Bogdan Liteanu, Dumitru Florea, Marius Varvaroi şi Denis Gruin. În primăvară, din nou un tur-retur pentru ambele grupe de juniori, în zona de vest, de aşteptat cu tot atâtea victorii.

Privindu-i pe aceşti localnici, îmi pare că schimbul de mâine al Timişoarei poate fi completat inclusiv din propria ogradă. Ca o alternativă loco la noua strategie a clubului senior RCM, care, peste ani, şi la reînfiinţarea sa, şi mai recent, s-a alimentat cu succes dintre blocurile Circumvalaţiunii. „Mereu am dat jucători buni de la CSŞ Bega şi să veniţi în retur, să vedeţi ce pot şi aceştia, căci nu-s mai prejos”, a conchis pe bună dreptate Ioan Chiriţă.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: