SCM Timișoara, calificare la scor de maidan și totuși fără glorie în semifinalele Superligii

Cel mai adesea în deceniul trecut calificați direct în semifinalele campionatului Superligii în virtutea ocupării unuia din primele două locuri după sezonul regular, rugbiștii Timișoarei au fost nevoiți să se mulțumească în ediția 2021 a elitei cu locul 4 după cele 9 apariții în fazele tur-retur, ceea ce le-a oferit prilejul unui facil duel suplimentar acasă cu penultima clasată, eliminatoriu în manșă unică de calificare în penultimul act, binevenit rodaj înaintea încleștării din Ghencea cu liderul stelist pentru un loc în finala cu trofeul pe masă. Iar cum vizitatorii clujeni aveau marile lor probleme de efectiv, meciul de la ora 14 din Ronaț a avut o singură necunoscută, diferența de scor, conturată de SCM USAMVB Timișoara fără a primi nici un punct, înscriind în schimb 6 eseuri deja până la pauză: 66-0 (38-0).   

Puține ar mai fi așadar de spus după o asemenea întâlnire pentru intrarea în semifinalele Campionatului Național de rugby pentru seniori, dar ar putea fi zise și altfel, de exemplu amintind despre scorul cu care ”Stejăreii” sub 18 ani ai României au cedat pe teren neutru omologilor spanioli la Campionatul European rezervat juniorilor din a doua grupă valorică pe bătrânul continent, mai exact cu 8-45, la pauză 3-26, trimiși fiind implicit în zona locurilor 5-8 a nivelului secund, contra Portugaliei sau Olandei, ceea ce sugerează multe despre reculul în formă continuată a Ovaliei carpatine, ilustrat și în lipsa de competitivitate a principalelor cluburi din țară, clujenii de pe locul 5 fiind spulberați cu 66-0 într-o partidă la care n-ar fi avut în mod normal acces dat fiind lipsa lor de valoare dar și miza confruntării, de intrare între primele 4 grupări din România, fără însă ca dobrogenii de la Tomitanii să fie cu mult mai breji în București în confruntarea ocupantelor pozițiilor 3 și 6, 63-17 pentru CS Dinamo. 

Dacă asta este diferența valorică între vecinele ierarhice de pe locurile 4 și 5 în Superliga, atunci se poate estima că primul eșalon al rugby-ului românesc se reduce la un careu fruntaș reprezentând 3 orașe, Baia Mare, București și Timișoara, foarte puțin, sugerând lipsa de competitivitate a întrecerilor interne. Restul fiind doar amănunte, precum de exemplu că timișorenii, aliniați într-un XV experimental și întinerit, au marcat primul eseu deja în minutul 8, după o grămadă ordonată, prin închizătorul Etonia Saukuru, Dănuț Jipa transformând: 7-0.

Iar după ce Melniciuc a ratat o lovitură de pedeapsă pentru CS Universitatea Cluj în minutul 12, cei din Ronaț și-au dublat avantajul la mijlocul primei părți, Rupanu reușind a doua încercare a bănățenilor iar același Jipa transformând.

În continuare, triplarea normei de eseuri până la pauză, inițiată de Altinok Kemal, titularizat aripă, marcator în minutul 28, când Jipa a trimis în schimb alături. Nu trecea mult și fundașul Tiqe Iliesa a reușit o cursă foarte bună, pasându-i scurt lui Rupanu, care a culcat din nou balonul în terenul de țintă clujean, în minutul 32, când Jipa a transformat dintr-o poziție mult mai bună: 26-0.

Mai apoi, gruzinul Jgerenaia Khvicha s-a aflat la capătul unei faze începută din propriul teren, cu pase între mai mulți componenți ai bănățenilor, și acest eseu fiind transformat de Jipa. Tăvălugul timișorean fără replică a mai acționat o dată cu succes până la pauză, un al șaselea eseu în minutul 39, când a înscris Andrei Rădoi, Jipa trimițând a doua oară pe lângă: Timișoara 38, Cluj 0 din 6 eseuri, unul la nici 7 minute.

Și alte 4 eseuri după pauză ale favoriților detașați, o repetiție de rutină înaintea descinderii eliminatorii în Ghencea. Primul, în minutul 53, când Jipa a trimis un șut de urmărire printre apărătorii clujeni iar Jgerenaia Khvicha a recepționat și a culcat balonul în terenul de țintă, Jipa transformând pentru gazde. Câteva minute mai târziu, mijlocașul la deschidere bănățean ieșea din nou la rampă, pornind o fază din propriul 22, lucrată și de Ștețco și Iliesa, care i-a retrimis lui Jipa, autor de eseu sub buturile clujene. Iar tot acesta a transformat, 52-0 în minutul 58. Nu mult mai apoi Etonia Saukuru reușea ”dubla” în minutul 61, Jipa transformând și de această dată.

Iar după o cursă foarte bună a lui Kemal Altinok, pornită din propriu teren, acesta i-a pasat la doi metri de terenul de țintă lui Gabriel Rupanu care a reușit să-și treacă în cont a treia încercare în această partidă. Intrat și el pe teren, Vlaicu a transformat iar scorul a devenit 66-0.

Din zece eseuri, dintre care 8 transformate, Dănuț Jipa fiind principal marcator al întâlnirii, cu 19 puncte. Întâlnire cu un deznodământ dulce-amar, dulceag pe seama antrenamentului oficial al timișorenilor, amar prin prisma realităților Ovaliei carpatine, una știrbită de competitivitate. Nici nu știi, să râzi sau să plângi. Dat fiind însă soarta rugby-ului carpatin dar și cea a sportului intern în general, pentru a nu mai pomeni despre tragedia ce se va contura încet și sigur sub ochii noștri de pe urma vaxxinării, situația este cât se poate de gravă, cu atât mai gravă pe fondul incapacității populației de a percepe ceea ce o așteaptă. În fine…   

Calafeteanu a început cu XV-le Tiqe; Altinok, Khvicha, Manumua, Ștețco; Jipa, Rupanu / Chiriac, Rădoi, Digo; Mureșan, Popârlan – cpt.; Morrell, Lazăr; Saukuru, pe parcurs mai intrând Sabău, Sikote, Militaru, TRăușan, Holoia, Sîrbu, Alin Conache și Vlaicu.

Ultimele rezultate din sezonul regular, printre care SCM USAMVB Timișoara – Dinamo 7-28, precum și clasamentul tur-retur al Superligii, pe coloana datelor tehnice.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + = opt

 


Ultimele articole din categoria Rugby: