Semifinala Superligii 2014, RCM UVT Timișoara – Farul Constanța, întârziată de absența vizelor medicale din carnetele de joc ale unor titulari ai campioanei

Ceea ce ar fi trebuit să fie o sărbătoare a rugby-ului s-a transformat sâmbătă seară într-o farsă, ora de începere a semifinalei Superligii 2014, dintre RCM UVT Timișoara și RCJ Farul Constanța, fiind amânată cu o jumătate de oră, 20,30 în loc de 20. Forfotă în curtea vestiarelor arenei ”Dan Păltinișanu”, din jurul oficialilor federali delegați la partidă, arbitri și observatori, răzbătând că gazda campioană întâmpina probleme în privința vizelor medicale din carnetele de joc a 6 componenți ai lotului lui Grainger Heikell, dintre care 5 titulari și o rezervă.

Antrenorul principal neo-zeelandez a confirmat în jumătatea de oră de așteptare că 6 jucători convocați inițial în lotul pentru semifinală al timișorenilor, între care o rezervă, n-au putut fi aliniați între cei 23 la ora partidei datorită absenței vizelor medicale în cazul lui Fercu, Umaga, Căpățână, Calafeteanu, Kinikinilau și a rezervei Tangimana, piese cheie în angrenajul gazdei. Fundașul, centrii, un ”stâlp” al liniei I, transformerul…

Regulamentul jocului de rugby prevede ca în asemenea situații lovitura de începere a partidei să fie amânată cu o jumătate de oră, pentru a da posibilitatea formației întâmpinând probleme de efectiv să pregătească alinierea unei garnituri modificate.

După apariția unei scrisori ”pierdute” de către club, iată și dispariția filelor cu vizele medicale din legitimațiile a șase rugbyști ai Timișoarei…

Din surse neoficiale, absența unor file legate de vizele medicale ale jucătorilor din documentația necesară conform regulamentului FRR stă la baza întregului neajuns pentru RCM UVT Timișoara. Cătălin Fercu, fără a mai îmbrăca echipamentul de joc al echipei, a admis în aceleași momente de așteptare, pline de tensiune, că nu mai avea viza medicală din 2010.

Extrem de mare bluf pentru clubul campion, ultimul pe fondul despărțirii tacite în acest sezon de fostul secretar general al grupării din Ronaț, Dan Borzaș, și a divulgării sub nasul presei a scrisorii pe care RCM UVT Timișoara o adresa FRR în privința nemulțumirilor bănățenilor, urmată de refuzul campioanei de a răspunde afirmativ convocării a 9 selecționabili pentru partidele din 20 și 27 septembrie ale ”Lupilor București”.

Dacă notăm că Bucharest Wolves urmează să debuteze în calificările European Challenge Cup la doar o săptămână după finala Superligii, programată în 13 septembrie pe ”Arcul de Triumf”, se poate specula la nesfârșit că n-ar fi exclus ca farsa din această seară să aibă pe undeva de-a face cu poziția adoptată miercuri de RCM UVT Timișoara, care a refuzat să-și lase selecționabilii la ”Lupi”. Ipotezele ar fi mai multe, dacă ne-am lua însă și după cuvântul ”sabotaj”, auzit prin preajmă și ducând cu gândul și la ”transpirarea” scrisorii pierdute, înaintea începerii play-off-ului.

Lăsând însă la o parte cauzele controversei iscate înaintea semifinalei din această seară, cu certitudine RCM UVT Timișoara a suferit un imens șoc, atât în plan sportiv, fiind nevoită să alinieze un alt XV de start prin titularizarea unor rezerve și aducerea pe bancă a unor componenți ai lotului neconvocați între primii 23, care se pregăteau să urmărească semifinala fără o implicare efectivă, cât și în plan imagistic.

În consecință, gazdele au început cu Gorcioaia, Țăruș, Saulo, Popîrlan, Mahu, Burcea – cpt., Lazăr, Carpo, Dumitru, Rose, Moala, Lemnaru, Anesi, și antrenor secund, Shennan și Conache. 

Imposibilitatea de a alinia 5 titulari, plus o rezervă, a pus capacul unei serii mohorâte, cu puțini spectatori la fața locului, aflați în special la tribuna I, sub cele două copertine, și o ambianță departe de importanța unei semifinale de campionat național. Și momentul loviturii de începere plănuită a fi realizată de Dan Păltinișanu, a căzut de pe lista organizatorică a unui eveniment ca și ratat.

În toată harababura zecilor de minute de incertitudine, cu un continuu du-te – vino în zona vestiarelor, și cu nervi pe măsură, au ieșit în evidență și diligențele unor oficialități din partea Municipalității, și anume Nicolae Robu, primar, și Radu Țoancă, consilier local, care au traversat suprafața de joc de la tribuna oficială, spre zona vestiarelor, însoțindu-l pe finanțatorul Dan Dinu.

După o oră sub semnul ridicolului și al penibilului, semifinala a început la ora 20,30, cu oaspetea RCJ Farul în formula preconizată, de bază, cu Tamba, Turashvili, Bădălicescu, Petre, Crichton, Agiacai, Ravulo, Vueti, Ranuku, Ranulu, Apostol, Vlaicu, Faamita, Tuchasvili și Sabbagh.

Apropo de oficialii federali, Vlad Iordăchescu este arbitrul meciului, Bogdan Miliță și Alexandru Ionescu asistenți, Gheorghe Sabău, observator.

Primele puncte ale serii, după mai multe lovituri de pedeapsă ratate de ambele părți, prin Conache și Vlaicu, au fost reușite de principalul marcator al Superligii în 2014, numărul 12 al Farului, Vlaicu, 0-3 în minutul 36, puțin înaintea pauzei.

Vom reveni, întrebându-ne ce se întâmplă cu adevărat în bucătăria internă a clubului și cât e vorba de incompetență și dezorganizare, și cât de… destabilizare. Și în folosul cui?

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− doi = 3

 


Ultimele articole din categoria Rugby: