”Stejarii”, fără finaliștii timișoreni și băimăreni ai Cupei în primul XV, 2-2 la eseuri și 32-20 (13-13) de la 13-20 cu Tonga. România a ras tot în noiembrie, din America, Europa și Pacific, dar ce folos!? Fără spectatori pe ”Arcul de Triumf” după pribegia în Italia

”Stejarii” României au completat sâmbătă seară în capitală șirul succeselor din luna noiembrie, însă dacă reprezentativa de seniori a trecut rând pe rând mai întâi de Uruguay, pe teren neutru, la Verona, sud-americanii fiind proaspăt calificați la IRB Rugby World Cup 2023, iar de Olanda și Tonga pe Arena Națională ”Arcul de Triumf”, în schimb Federația Română de Rugby nu s-a ridicat la același nivel și a rămas datoare pe vecie, organizând meciurile fără spectatori în tribune, conformistă și captivă cu docilitate impunerilor restrictive fără pic de noimă în plan științifico-medical și sanitar, în plus nelegale și neconstituționale. Sport în aer liber în care joacă selecționata ”tricoloră” fără iubitorii rugby-ului în asistență? Rușine spălată de jucători, care, într-un XV în proporție de două treimi remaniat după spulberarea Olandei, și fără băimărenii și timișorenii în pragul disputării finalei Cupei României, s-au desprins după pauză de vecinii superior ierarhici de pe locul 15 în clasamentul mondial IRB, 2-2 la eseuri cu Tonga și 32-20 (13-13). România a ras așadar tot în noiembrie, din America, Europa și Pacific, însă ce folos!? Fără spectatori pe ”Arcul de Triumf” după pribegia în Italia…  

Este ca și inacceptabilă atitudinea pasivă și fără reacție a Federației Române de Rugby în fața unor dictate nejustificate și nelegitime – frânghii de gâtul sportului în aer liber, cu atât mai inacceptabilă cu cât ramura acestor gentlemen cu brațe tari este asociată spiritului viu și integru, demn și cu coloană vertebrală. Indubitabil, dacă într-adevăr situația ar fi impus acceptarea, adoptarea și implementarea anumitor măsuri, era de datoria forului din capitală de a răspunde cu responsabilitate solicitărilor în acest sens, însă este de reamintit și subliniat că Ministerul Sănătății din Guvernul României n-a declarat oficial nici până în ziua de astăzi, începând din martie 2020, vreo epidemie pe teritoriul țării noastre, nici atât vreo ”pandemie”, iar întrebarea firească este ”Oare de ce?” 

Conștientizează oare federalii din disciplina cu balonul oval că prin interzicerea accesului iubitorilor jocului în tribunele Arenei Naționale de rugby pur și simplu au contribuit din toate punctele de vedere la înrăutățirea în plan individual și colectiv a stării de bine a simpatizanților acestei ramuri? Atât din punct de vedere medical cât și psiho-emoțional. Susținători care au fost privați de prezența la evenimente sportive în aer liber, de bucuria împărtășită cu favoriții lor, de adrenalina urmăririi prestației echipelor și de savurarea victoriilor, dar mai presus de toate de comuniunea de suflet între spectatori și a spectatorilor cu sportivii. Iar toate acestea ar întări sistemul imunitar al tuturor participanților la evenimentele sportive, fără absolut nici cel mai mic risc.   

Probabil în necunoștință de cauză, FRR adoptă cu obediență niște măsuri nu doar inutile și fără fundament științifico-medical și sanitar, pentru a nu mai pomeni despre nelegalitatea și nelegimitatea lor, împotriva statului de drept, dar de-a dreptul dăunătoare propriilor simpatizanți. Trezirea, căci sunteți duși cu preșul și de nas, nefiind deloc vorba despre vreo alertă medicală, ci, credeți sau nu, despre o perfidă conspirație la nivel mondial, Ori în asemenea momente, când realitatea o impune, este o obligație morală cetățenească de a lua atitudine în fața dictatelor tiranice, și nu o spune Sporttim, ci înaintași care au definit istoria. Timpul le va dovedi negreșit pe toate, însă atunci va fi prea târziu… Iar unii vor fi nevoiți să plece capul de rușine…

Altfel, TVR 1 a difuzat în direct și testul de sâmbătă cu Tonga, disputat așadar și acesta fără spectatori. ”Stejarii” de pe locul 16 în clasamentul mondial IRB aliniind și de această dată un debutant, Andrei Toader, în vreme ce Bogdan Doroftei și încă un naturalizat, Sioeli Lama, au luat loc în premieră pe banca de rezervă, o premieră fiind consemnată și în cazul încredințării banderolei de căpitan lui Cristi Chirică.

Selecționerul englez Andy Robinson a apelat la 10 steliști și 3 dinamoviști în XV-le de start, în condițiile în care campioana CSM Știința Baia Mare se află în turneu în Africa de Sud, înaintea finalei din weekend-ul viitor a Cupei României, cu SCM USAMVB Timișoara, de la care Gabriel Rupanu a fost înlocuit ca mijlocaș la grămadă în formația ”Stejari”. Pe de altă parte, ca urmare a evoluțiilor bune de la” Euro” U20 pe palierul secund continental, Alin Conache și Kemal Altinok au fost convocați și aceștia la naționala de seniori în pregătirea testului cu Tonga, în vederea căruia în lot s-au mai aflat doi rugbiști ai clubului bănățean, așadar Rupanu dar și Laurențiu Nica.

În general, față de echipa care învingea Olanda, în primul XV au fost nu mai puțin de 10 schimbări: Butnariu și Burțilă au intrat în linia 1, cu linia a doua în totalitate schimbată, în timp ce în linia treia Boboc și Strătilă s-au alăturat lui Chirică, prezent și în partida oficială din REC. Mijlocul, schimbat în totalitate, cu Surugiu și Boldor pe teren, în timp ce pe linia de treisferturi Neagu și Popa s-au alăturat lui Voavasa, Dumitru și Simionescu. Iar fără jucătorii care evoluează în străinătate, excepție făcând căpitanul Chirică și pilierii Costel Burțilă și Dorin Tică, România pornea cu șansa a doua în fața celor din Pacificul de Sud, însă ”Stejarii” au câștigat totuși și cel de-al treilea meci din această lună, învingând Tonga cu 32-20, la pauză 13-13, după ce au condus majoritatea timpului pe tabela de marcaj, alternând momentele bune de atac cu o apărare excepțională, care i-a întors de multe ori pe tongani, aflați la o palmă de terenul de țintă.

”Stejarii” au început în forță meciul, în primele 10 minute afându-se de două ori la conducere: Tudor Boldor a pus întâi primele puncte pe tabelă, 3-0, un avantaj anulat imediat de uvertura James Faiva, care a restabilit egalitatea, 3-3, ca în minutul 7, tot Boldor să ducă scorul la 6-3, în urma unei lovituri de pedeapsă.

Pressing-ul elevilor lui Andy Robinson s-a concretizat în minutul 13, când au ales să joace în tușă o lovitură de pedeapsă primită, iar România a pornit tăvălugul molului de margine, Tudor Butnariu finalizând acțiunea bună a înaintării. Iar Boldor transforma pentru 13-3.

Tonga a revenit în joc și a redus diferența printr-o nouă penalitate transformată de James Faiva, 13-6. Treptat, s-a instalat în 22-ul românilor, apărarea Stejarilor fiind însă de netrecut și rezistând minute bune în fața atacului dezlănțuit al insularilor. Totuși, în minutul 33, Johan Van Heerden a văzut cartonașul galben pentru greșeli repetate iar România a rămas în inferioritate numerică pentru 10 minute, până la pauză dar și ulterior. Tongalezi speculând perfect momentul, egalare la eseuri, după o nouă grămadă la 5 metri de terenul de țintă, prin finalizarea lui Latu Latunipulu. 

Puțin mai apoi, un alt eseu marcat de același Latunipulu, incomodat de Ionuț Dumitru, nu a fost validat de arbitrul sud-african al întâlnirii, Adriann Jacobs, pentru că balonul fusese culcat înaintea liniei.

Tonga începea repriza a doua în același mod în care a terminat-o pe prima, atacând în forță și marcând un nou eseu, 1-2 la acest capitol, prin Solomone Kata. Iar Faiva tranforma și adversarii treceau pentru prima dată în avantaj, 13-20.

”Stejarii” au forțat egalarea, însă au rămas din nou în 14 jucători pe teren, după ce Sioeli Lama, abia intrat, la debut, a primit cartonaș galben pentru un placaj periculos. Și totuși, în ciuda jucătorului în minus pe teren, România a atacat și egalat în minutul 48 20-20, după mai multe puncte de fixare în 22-ul tongalez, Florin Surugiu găsind perfect breșa iar Boldor transformând.

Ulterior, distanțarea prin loviturile de pedeapsă transformate de Daniel Plai, 32-20…

România: 1. Vasile Balan (CSA Steaua), 2. Tudor Butnariu (CSA Steaua), 3. Costel Burțilă (RCHCC), 4. Johan Van Heerden (CS Dinamo), 5. Andrei Toader (CS Dinamo), 6. Damian Strătilă (CSA Steaua), 7. Cristi Boboc (CSA Steaua), 8. Cristi Chirică – cpt. (Sporting Club Appameen), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Tudor Boldor (CSA Steaua), 11. Robert Neagu (CSA Steaua), 12. Vlăduț Popa (CSA Steaua), 13. Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), 14. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 15. Marius Simionescu (CS Dinamo).

Rezerve la start: 16. Florin Bărdașu (CSA Steaua), 17. Dorin Tică (Colorno), 18. Alexandru Gordaș (CS Dinamo), 19. Bogdan Doroftei (CSA Steaua), 20. Kamil Sobota (CSA Steaua), 21. Gabriel Rupanu (SCM Timișoara), 22. Daniel Plai (CSA Steaua), 23. Sioeli Lama (CSA Steaua).

Cât despre finalista de luna aceasta a Cupei României, SCM USAMVB Timișoara, cei din Ronaț au fost reprezentați din nou și sâmbătă în efectivul ”Stejarilor”, dar și prin patru tineri  rugbiști în reprezentativa U20 a României, participantă tot în noiembrie la turneul diviziei secunde a Campionatului European, în Portugalia, și anume Alin Conache, Kemal Altinok – căpitan al ”naționalei”, David Trăușan și Corrado Ștețco, unul dintre ei, Alin Conache, fiind ales în echipa ideală a întrecerii continentale.

România s-a clasat pe locul al cincilea în eșalonul 2 european, după ce în sferturi a pierdut meciul cu Rusia, unul încheiat după prelungiri, dar apoi a învins Cehia și Belgia.

Alin Conache a avut o medie de peste 15 puncte în aceste partide, fiind cel mai prolific marcator de la Euro U20, cu 47 de puncte. Rugby Europe a publicat pe site-ul său XV-le ideal al competiției, iar pe postul de mijlocaș la grămadă, a fost preferat jucătorul SCM Timișoara, Alin Conache. „A fost cel care a legat planul de joc al României, fiind ales în această postură și datorită felului inteligent în care a gestionat jocul din jurul aglomerărilor, dar și perspicacitatea de care a dat dovadă în a depăși apărarea adversă” a fost argumentația Rugby Europe.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 + = sase

 


Ultimele articole din categoria Rugby: