”Stejarii” pierd în Spania și coboară în premieră absolută sub iberici în ierarhia mondială IRB. România cade pe 4 în ERC 2019

România a pierdut în această după-amiază al doilea joc din 3 apariții în ediția din 2019 în Rugby Europe Championship, de astă dată în deplasare, la Madrid, unde se înclina și anul trecut, spaniolii izbutind acum o dublă depășire ierarhică a ”Stejarilor”, atât în clasamentul întrecerii în 6 de pe palierul secund continental, întrecere din care au mai rămas două etape, cât și în ierarhia mondială la zi a forului International Rugby Board, o premieră absolută în acest caz.

”Stejarii”, cu 4 titulari de la Timișoara Saracens, pierd în Spania și totodată locul 1, era titlul consemnării pe marginea deznodământului de anul trecut, din duminica de 18 februarie 2018, când gazdele se desprindeau cu 10-0 și triumfau 22-10, deraind parcursul României spre Cupa Mondială, programată peste o jumătate de an în Japonia.

”Stejarii”, tot cu 4 titulari de la Timișoara Saracens, au pierdut și astăzi în Spania, dar nu și prima poziție, ci au coborât de pe cea de-a treia pe locul 4, în rocadă cu ibericii, care au întrecut implicit România și în ierarhia IRB, deși diferența înaintea acestui weekend era de două locuri, 18 față de 20.

Cu alte cuvinte, un evident recul statistic în plan comparativ de la un an la altul.  

De această dată românii s-au desprins inițial la 0-10, printr-o lovitură de pedeapsă fructificată de Vlaicu și eseul lui Ionuț Dumitru, pe care l-a transformat, însă pilierul căpitan Fernando López a declanșat revenirea gazdelor prin a înscrie un eseu și grație trecerii surprinzător de facile de același Vlaicu, marcator al încă unei penalități până la pauză: 7-13.

Partea secundă a adus confirmări că ”Stejarii” au pierdut în ansamblu teren în fața Spaniei, care a înscris alte două eseuri, prin centrul Alvar Gimeno și Lucas Guillaume, din linia a III-a, și acestea transformate, 21-13 la care un contraatac al lui Vlăduț Zaharia finalizat cu eseu a asigurat punctul bonus ofensiv al României.

Palidă consolare, înfrângerea cu 21-18 (7-13) inducând repercusiuni imediate în ierarhii paralele. Mai precis, dat fiind rezultatele de ieri ale acestei etape a III-a în Rugby Europe Championship 2019, și anume Belgia – Georgia 6-46 și Germania – Rusia 18-26, ”Stejarii” au mai coborât o poziție în clasamentul întrecerii palierului secund european, Georgia rămânând prima cu 13 puncte, Rusia acumulând 10, Spania 8, România 6, Belgia 4 și Germania un punct.

Iar sâmbătă la ora 14 urmează primirea Rusiei la Botoșani, ultimă apariție acasă a ”Stejarilor” înaintea căderii de cortină de peste două săptămâni, în Belgia.

Anul trecut, în februarie, România avea ocazia asigurării la Madrid aproape în totalitate a biletelor pentru Cupa Mondială din toamnă din Japonia, dar n-a reușit atunci decât să reducă din handicap în prelungiri prin eseul celui care era dovedit ca fiind ineligibil pentru selecție, Fakaosilea, după ce oaspeții marcau doar 3 puncte în timpul regulamentar, pierzând 22-10 (13-3) meciul cheie cu Spania dar și locul 1 în Rugby Europe Championship, în favoarea învingătorilor. Ambele naționale ratau însă ulterior calificarea la turneul final IRB Rugby World Cup 2019, ibericii în Belgia iar ”Stejarii” la ”masa verde”.

Iată însă că a mai trecut un an iar în linii mari istoria s-a repetat, de astă dată românii coborând de pe o treaptă mai joasă, în anul în care în premieră în istoria turneelor finale nu vor participa la Cupa Mondială.

Ca XV aliniat, șase au fost și astăzi titularii disputei din Spania de anul trecut, și anume cei din linia a II-a, căpitanul Macovei, mijlocașii și Fercu, dar în calitate de centru, România abordând deplasarea cu: 1. Constantin Pristaviță (CSM Știința Baia Mare), 2. Eugen Căpățînă (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Țăruș (Sale Sharks); 4. Johan Van Heerden (Perpignan), 5. Marius Antonescu (Colomiers); 6. Andre Gorin (Massy), 7. Mihai Macovei – cpt. (Colomiers); 8. Cristi Chirică (CSM Știința Baia Mare) / 9.Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Florin Vlaicu (CSM București); 11. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 12. Tangimana Fonovai (CSM București), 13. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens) 14. Vlăduț Zaharia (Timișoara Saracens); 15. Marius Simionescu (Timișoara Saracens)

Între rezervele la start, și un jucător din pachetul de înaintare al celor din Ronaț: 16. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 17. Iulian Hartig (CSM București), 18. Alexandru Gordaș (CSM București), 19. Dorin Lazăr (Timișoara Saracens), 20. Adrian Ion (CSM Bucuresti), 21. Tudorel Bratu (CSM București), 22. Daniel Plai (CSA Steaua) și 23. Nicolas Onuțu (CSM București).

Naționala lui Santiago Santos, care trecea în prealabil de puțin de Rusia, a răsturnat astăzi două ierarhii în alcătuirea 1. Fernando Lopez (Ordizia), 2. Benat Auzqui (Tyrosse), 3. Xerom Civil (Agen); 4. Mickael De Marco (Agen), 5. Joshua Peters (Blackheath); 6.Manu Mora (Indepeniente), 7. Lucas Guillame (Alcobenas); 8.Pierre Barthere (Rouen) / 9. Facundo Munilla (Alcobenas), 10. Lucas Rubio (Agen); 11. Jordi Jorba (Perpignan), 12. Alvar Gimeno (VRAC), 13. Richard Stewart (Cisneros), 14. Julen Goia (Ordizia); 15. Bradley Linklater (Alcobenas). Rezerve la start ale gazdelor, 16. Jean-Baptiste Custoja (Independiente), 17. Quentin Garcia (Chambery), 18. Victor Sanchez (El Salvador), 19. Oier Goia (Ordizia), 20. Kerman Aurrekoetxea (El Salvador), 21. Andrea Rabago (Dijon), 22. Hugo Alonso (Rodez), 23. Jon Zabala (Bayonne).

*Ierarhia internă la zi din Superliga înaintea returului programat a începe peste 4 săptămâni, pe 30 martie, dar precedat de disputarea restanței campioanei timișorene cu clujenii sâmbătă de la 11 în Ronaț și a deplasării bănățenilor pe 16 ale lunii la Buzău, pe coloana dreaptă, a datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 − opt =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: