”Stejarii” pierd și în Portugalia: 22-11 (17-6)

Rugbiștii României au pierdut pentru a doua oară consecutiv la debutul campaniei din 2020 în Rugby Europe Championship, în această după-amiază pe terenul unor adversari de care cel mai adesea dispuneau chiar și la scor, 22-11 (17-6) pentru Portugalia. Cu 7 modificări în XV-le de start față de deplasarea pierdută sâmbăta trecută cu 41-13 (8-6) în Georgia, doar trei rămânând titularii de la Timișoara Saracens, și anume Mureșan, Simionescu și Melinte, ”Stejarii” au preluat conducerea prin același Vlaicu, 0-6, dar au cedat inițiativa, lusitanii înscriind 22 de puncte la rând, după care replica românilor, prin unicul lor eseu, a survenit pe superioritate numerică. 

”Tricolorii” selecționați de englezul Andy Robinson au fost învinși și în cea de-a doua deplasare la rând din noua ediție a Rugby Europe Championship, astăzi nu pe terenul fruntașei favorite Georgia, care se desprindea oarecum firesc în ultima pătrime a încleștării de săptămâna trecută de la Tbilisi, de la 13-13 la 41-13, ci în fieful ”buturugii mici” Portugalia, pe arena Complexo Desportivo das Caldas da Rainha, lusitanii punctând revenirea la acest nivel competițional pe plan continental prin a semna al doilea succes în campania în curs, după recentul 23-17 cu Belgia. 

Precum în Georgia, România a încasat numeroase puncte la rând și la Oceanul Atlantic, 28 în succesiune peste Marea Neagră, 22 în partida de la ora 17, decisiv în economia confruntării. Florin Vlaicu, marcator al tuturor punctelor selecționatei ”Stejari” în deplasarea la Tbilisi, a fructificat două lovituri de pedeapsă cu care oaspeții au luat un start bun, însă riposta gazdelor pregătite de francezul Patrice Lagisquet a fost cât se poate de puternică încă din prima parte, portughezii preluând inițiativa și prin aportul liniei I, Francisco Fernandes, Mike Tadjer, Ivo Morais, dominare concretizată prin eseurile aripii Dany Antunes, ambele transformate de același jucător, care a mai înscris și dintr-o lovitură de pedeapsă: 17-6 la pauză.

Iar tot gazdele au marcat primele și în partea secundă, în urma unui mol rulant, Mike Tadjer culcând balonul în terenul de țintă al românilor: 22-6. ”Stejarii” au izbutit în superioritate numerică unicul lor eseu, de consolare, după ce mijlocașul la grămadă al amfitrionilor, Duarte Azevedo, a fost eliminat, însă n-au putut evita o înfrângere apăsătoare, confirmând reculul rugby-ului autohton. Pas înapoi în comparație cu detașata victorie în dauna lusitanilor în recalificările pe drumul ratat spre turneul final IRB Rugby World Cup din toamna trecută…

Urmează două săptămâni până la primirea Spaniei la mijlocul sezonului la Botoșani, ibericii având în program duminică partida acasă cu Georgia. În celălalt meci al zilei, Belgia – Rusia 38-12. Și cu mențiunea că Spania învingea în runda inaugurală în Rusia cu 12-31.

România a început la Lisabona cu un titular în premieră, Sobota, XV-le de start fiind: 1. Ionel Badiu (Valence Romans Drome Rugby), 2. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare) 3. Alexandru Țăruș (Zebre Rugby); 4. Ionuț Mureșan (Timișoara Saracens) 5. Adrian Moțoc (Agen Rugby); 6. Mihai Macovei – cpt. (Colomiers), 7. Dragoș Ser (CSA Steaua); 8. Kamil Sobota (ACS Tomițanii Constanta) / 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Tudor Boldor (CSA Steaua); 11. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 12. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 13. Taylor Gontineac (Clermont Espoirs), 14. Marius Simionescu (Timișoara Saracens); 15. Ionel Melinte (Timișoara Saracens). Rezerve la start: Căpățînă, Pristăvița, Ion, Van Heerden, Bratu, Popa, Onuțu și Burtilă.

Programul etapei viitoare, a treia (22.02.2020): România – Spania, Georgia – Belgia și Rusia – Portugalia.

Clasament provizoriu:

1. Portugalia… 8 puncte (2 jocuri)

2. Belgia 6p (2j)

3. Georgia 5p (1 joc)

4. Spania 5p (1j)

5. Rusia 0

6. România 0p.

Gazdele s-au impus în alcătuirea Fernandes, Tadjer, Morais; Sousa, Andrade; Granate, Wallis, Picão / Azevedo, Lima; Antunes, Appleton, Vidinha, Marta; Pinto. Rezerve la start: de Freitas, Ferreira, Pedro Lucas, Costa, José Lima, Campergue, Freudenthal.

Datele tehnice din Superliga internă – ultimele rezultate din 2019, programul rundei inaugurale din martie 2020 și clasamentul, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × = unu

 


Ultimele articole din categoria Rugby: