”Stejarii” României primesc o foarte aspră lecție de germană. Eșec de la 18 avans!

Reprezentativa de seniori a rugby-ului românesc a dezamăgit profund și cât se poate de mult prin maniera în care a risipit un avantaj considerabil și a fost depășită pe terenul ocupantei locului 24 în ierarhia International Rugby Board, Germania, la debutul de astăzi în seria de 5 meciuri pe 2017 în Rugby Europe Championship, la început de drum spre Cupa Mondială din anul 2019, din Japonia. ”Stejarii”, exponenți ai naționalei de pe poziția a 16-a în aceeași ierarhie IRB, au început cu stângul campania având drept țintă prezența la turneul final din Țara Soarelui Răsare, încheind într-o tonalitate joasă deplasarea la Offenbach am Main și implicit o săptămână marcată de alegerile din fruntea sportului cu balonul oval din Carpați.

logo_frr_transform

Deși învinși în acest deceniu într-o precedentă ieșire în Germania din cadrul aceleiași întreceri în fostul ei format, ”Stejarii” abordau ca favoriți cerți deplasarea din runda inaugurală pe 2017 în eșalonul secund inter-țări al rugby-ului continental, dar calculele hârtiei au fost în cele din urmă date peste cap pe final de sportivii gazdă, afișând o net mai mare ambiție și dorință de afirmare, care au scos la iveală mari fisuri în prestația defensivă a României.

Care s-a ales ce-i drept cu un punct în clasament, bonus defensiv în eșecul cu 41-38, dar un punct ierarhic cât se poate de amarnic, după o usturătoare lecție de germană ce redeschide răni doar la prima vedere vindecate în ansamblul disciplinei cu balonul oval românești. Iar faptul că surpriza s-a consemnat la doar 3 zile după exercițiul la vot de la Federația Română de Rugby vine ca o ironie a sorții pe fondul declarațiilor pline de optimism ale diriguitorilor forului de la București, mai degrabă însă sforăitoare prin prisma realităților factuale din această ramură.

Între care înfrângerea din Germania nu constituie nici pe departe cea mai mare pagubă, ci doar cea mai vizibilă și lesne detectabilă, ca un efect la vârf al altor mult mai semnificative deficiențe ce macină competițiile interne de seniori și cu atât mai mult întrecerile autohtone juvenile, foarte inconsistente valoric și în special numeric ca participante implicate în disputele ”pepinierelor”. Baza structurală a rugby-ului carpatin rămâne fragilă, ca un minus contrabalansând din plin calificările sistematice ale ”Stejarilor” la turneele finale, mai degrabă un prilej de îmbătare cu apă rece. În plus, infrastructura sportivă este cum este, fiasco-ul de luna trecută de la Timișoara din faza grupelor Challenge Cup fiind cât se poate de sugestiv, iar rezultatele exponentelor Superligii în întrecerile inter-cluburi continentale, pe roșu.

Iar speranțele că rugby-ul românesc și-ar fi regăsit busola pierdută peste ani par a rămâne totuși sub spectrul incertitudinii, pe alocuri și combustibilul cu care sunt alimentate fiind sub semnul întrebării, ca de exemplu în cazul titularizării conform XV-ului de astăzi a nu mai puțin de 5 componenți, o treime, dintre jucătorii naturalizați, semn că sportul cu balonul oval din Carpați nu s-ar putea regenera prin propriile-i forțe.

Dar marea adunare generală de miercuri a forului federal a reunit inclusiv iluștri intruși din orașul deținător la zi al Superligii interne de seniori, în calitate de reprezentanți de club sau votați și aleși în noua organigramă a FRR, așa încât, la atâta sclipire și competentă pertinență, viitorul nu poate fi altfel decât în mâini cât se poate de bune și sigure, înrâurind ca atare soarta ramurii cu balonul oval.

La debut de nou mandat, o cât se poate de mare gălușcă înghițită în sec, atent și cu sârg coaptă de selecționata Germaniei. Care, ca outsider, a insistat în plan ofensiv până ce nuca nu foarte tare din Carpați s-a spart de-a binelea.

Revirimentul nemților s-a declanșat odată cu eseul izbutit în minutul 58 după un mol de margine de pe stânga, finalizat de Dash Barber, număr 16 din linia I, și transformat de decarul Raynor Parkinson: 27-38.

Alte 10 minute de dominare exercitată de Germania a adus un alt binemeritat eseu în minutul 70, același excutant al marginii din 5 metri lateral dreapta, Dash Barber, infiltrându-se și la finalizare, 32-38. Iar Parkinson a transformat din nou, 34-38.

Minutul 75 echivala cu capitularea ”Stejarilor”, Marcel Coetzee semnând încă un eseu pentru nemți, la colț, după o desfășurare pe treisferturi, și transformat de Parkinson: 41-38.

Urmează în Rugby Europe Championship 2017 jocul acasă cu Spania din 18 februarie, la Iași, respectiv Rusia – România pe 4 martie, Belgia – România în 11 martie și România – Georgia în 19 martie, cu mențiunea că astăzi, tot în prima etapă, s-au mai înregistrat rezultatele Belgia – Georgia 6-31 și Spania – Rusia 16-6.

”Stejarii” se pot califica la Cupa Mondială din Japonia din 2019 în urma rezultatelor pe care le vor obține în sezonul 2016-2018, cumulat, astfel:
– dacă ocupă primul loc în Cupa Europeană a Națiunilor 2016/2018;
– dacă se clasează pe locul 2 în Cupa Europeană a Națiunilor 2016/2018 după Georgia, calificată deja direct de la Cupa Mondială din Anglia;
– dacă se clasează după echipa calificată direct și se impune în barajul cu ocupanta locului 3 în Pacific Tri-Nations (Fiji, Samoa și Tonga).

Inițial, partida debuta cu o lovitură de pedeapsă fructificată de Florin Vlaicu, dar primul sfert de oră a aparținut tot gazdelor, elevii lui Kobus Potgieter întorcând rezultatul dintr-o penalitate și un dropgol, ambele reușite de Raynor Parkinson. Apoi, ”Stejarii” s-au văzut nevoiți să evolueze în 14 jucători după ce Jody Rose a văzut cartonașul galben.

Și totuși, în ciuda inferiorității numerice, România a marcat două eseuri, Mihăiță Lazăr în urma unui mol prin care germanii erau împinși până în propriul teren de țintă, respectiv Jack Umaga după o frumoasă șarjă la mână, ambele încercări fiind transformate de Florin Vlaicu.

”Stejarii” s-au distanțat prin eseul lui Ionuț Dumitru dar Germania a revenit și până la pauză avantajul României a scăzut la patru puncte. Un eseu de penalizare și un altul reușit de Jaco Otto, după o intercepție urmată de o cursă solitară, au apropiat Germania la 20-24 după 40 de minute.

La reluare, Raynor Parkinson a ratat o lovitură de pedeapsă de la mijlocul terenului iar ”Stejarii” au răspuns prin eseurile lui Andrei Ursache, care a intrat în forța în terenul de țintă advers, respectiv Ionuț Dumitru, cu o acțiune personală, ambele transformate de Vlaicu pentru 20-38, dar ceea ce a urmat a demonstrat cu prisosință slăbiciunile rugby-ului românesc.

O lecție cât se poate de aspră și care ar trebui însușită ca atare.

Germania-Romania 41-38 (20-24) s-a jucat pe Sparda Bank – Hessen Stadium din Offenbach, unde nemții au marcat printr-un eseu de penalizare, Otto – un eseu, Barber – două eseuri, Coetzee – eseu, Parkinson – 5 transformări, o lovitură de pedeapsă și un dropgol, respectiv Mihăiță Lazăr – eseu, Umaga – eseu, Ionuț Dumitru – două eseuri, A. Ursache – eseu și Vlaicu – 5 transformări și o lovitură de pedeapsă.

Cartonaș galben: Rose.

România a pierdut în alcătuirea: 1. Mihăiță Lazăr (Castres) – cpt., 2. Otar Turashvili (Colomiers), 3. Andrei Ursache (Carcassonne), 4. Valentin Popârlan (Timisoara Saracens), 5. Johan Van Heerden (Stiinta Baia Mare), 6. Viorel Lucaci (CSA Steaua), 7. Vlad Nistor (Albi), 8. Andrei Gorcioaia (Massy), 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Jody Rose (Timisoara Saracens), 11. Stephen Shannan (Timisoara Saracens), 12. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 13. Jack Umaga (Timisoara Saracens), 14. Ionut Dumitru (CSA Steaua), 15.Catalin Fercu (Timisoara Saracens), rezerve la start fiind 16. Marian Eugen Capatana (Timisoara Saracens), 17. Constantin Pristavita (Stiinta Baia Mare), 18. Alexandru Tarus (Beziers), 19. Ionut Muresan (Timisoara Saracens), 20. Dorin Lazar (Timisoara Saracens), 21. Valentin Calafeteanu (CSM Bucuresti), 22. Madalin Lemnaru (Timisoara Saracens) și 23. Luke Samoa (Stiinta Baia Mare).

Germania: 1.Julius Nostadt (Chambery), 2.Mika Tyumenev (Strasbourg), 3.Damien Tussac (Castres), 4.Eric Marks (La Rochelle), 5.Michael Poppmeier (Heidelberger RK), 6.Jaco Otto (Heidelberger RK), 7.Sebastian Ferreira (Heidelberger RK), 8.Jarris Els (Heidelberger RK), 9.Tim Menzel (Strasbourg), 10.Raynor Parkinson (Heidelberger RK), 11.Marcel Coetzee (-), 12.Carlos Soteras-Merz (TV Pforzheim), 13.Clemens Von Grumkow (SC Neuenheim), 14.Steffen Liebig (Heidelberg RK), 15.Harris Aounallah (Heidelberger RK)

Rezerve la start: 16.Dasch Barber (False Bay), 17.Jorn Schroder (Heidelberger RK), 18.Samy Fuchsel (Albi), 19.Timo Vollenkemper (Heidelberger RK), 20.Kehoma Brenner (Heidelberger RK), 21.Christopher Hilsenbeck (Colomiers), 22.Sean Armstrong (Heidelberger RK) și 23.Jamie Murphy (Bridgend).

Arbitri: Maxime Chalon (Franța) – Mathieu Delpy (Franța), Alexandre Vallon (Franța).

* Tot sâmbătă, în etapa a II-a din Turneul celor 6 Națiuni, Țara Galilor – Anglia 16-21 și Italia – Irlanda 10-63. 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: