„Stejarii” se frâng doar pe finaluri în faţa vicecampioanei cu 13 nume noi după 4 zile: 38-11 (17-6) Franţa

România a debutat decis şi coerent la Cupa Mondială 2015, punând destule probleme până la un anumit punct vicecampioanei mondiale la zi, care s-a desprins însă pe finalurile fiecărei părţi şi a cucerit şi punctul bonus ofensiv, în penultimul minut chiar şi depăşind totalul reuşit în victoria la debut de sâmbătă, cu Italia, duel faţă de care Franţa a apelat în această seară de la ora 22 pe Stadionul Olimpic din Londra la 13 noi titulari: 38-11 (17-6).

Franţa - România 38-11 (sursa foto: www.frr.ro)

Franţa – România 38-11 (sursa foto: www.frr.ro)

 

„Stejarii”, cu 3 titulari de la Timişoara Saracens RCM UVT şi ceilalţi 3 convocaţi pentru acest meci dintre selecţionaţii din Ronaţ intraţi în partea a doua, au jucat pe alocuri şi foarte bine împotriva francezilor aflaţi deja la a doua apariţie la IRB Rugby World Cup 2015, şi care i-au păstrat doar pe Picamoles şi Nakaitaci în XV-le de start faţă de victoria cu 32-10 din urmă cu 4 zile, însă n-au putut ţine pasul şi în inferioritatea numerică din ultimele 10 minute ale primei părţi respectiv în ultimul sfert de oră al partidei, pe parcursul cărora vicecampioana lumii a izbutit perechi de eseuri în câte 3-4 minute.

Franţa a căutat să-şi dozeze cât mai judicios resursele în perspectiva unui turneu pe care şi-l doreşte cât mai lung prin a gestiona în rotaţie efectivul, lingându-şi pe undeva şi rănile după pierderea pentru întreaga competiţie a aripii Yoann Huget, accidentat la genunchi în urmă cu nici 100 de ore contra Italiei, iar de starturile mai anevoioase ale „Cocoşului galic” au profitat românii, egali ai vicecampionilor mondiali atât în primele 30 de minute ale întâlnirii cât şi în primele 25 după pauză.

A fost însă de-ajuns în minutul 30 o ieşire a lui Paulică Ion din rigorile disciplinare, la un mol francez în preajma terenului de ţintă „tricolor”, pentru ca versaţii oponenţi să profite prompt de superioritatea numerică, tocmai prin înlocuitorul în lot al lui Huget, aripa de 26 de ani Sofiane Guitoune, aflat la a patra selecţie, care a semnat la colţ pe dreapta întâiul eseu al meciului: 8-3, şi transformat de Morgan Parra.

Regăsiţi, francezii au exploatat şi mai mult turnura favorabilă, zvâcnirea fundaşului Dulin ducând în minutul 34 la eseul lui Yannick Nyanga, tot pe dreapta şi transformat de acelaşi Parra: 17-3.

Scorul se arăta cam dezamăgitor pentru outsideri prin prisma raportului de forţe de până atunci, mai ales că Vlaicu fusese stopat doar printr-un placaj cu torsionare de ultim moment a bustului să culce balonul în terenul de ţintă advers, în minutul 18, ca primă mare şansă de eseu, tot el ratând şi o lovitură de pedeapsă din poziţie centrală, în minutul 26, după ce egala 3-3 prin acelaşi procedeu tocmai la mijlocul primei părţi, însă jucătorul lui CSM Olimpia a mai îndulcit scorul, având ultimul cuvânt în minutul 40, tot de la punct fix: 17-6 pauză.

Scenariul s-a repetat şi pe o bună durată după pauză, românii nefiind cu nimic mai prejos în multe aspecte ale jocului, însă de această dată eforturile depuse deja şi în prima parte s-au făcut şi mai acut resimţite de „Stejari”, care au început să dea ceva mai repejor în primire în comparaţie cu căderea dinaintea pauzei, moment de care Franţa a profitat din nou, prin acelaşi Guitoune, în minutul 66, iar apoi destul de repede şi prin Wesley Fofana, autor al unui al patrulea eseu prin care învingătorii îşi asigurau punctul bonus ofensiv încă din minutul 69.

Între aceste două eseuri era înlocuit unul dintre cei 3 titulari ai Timişoarei Saracens, Valentin Popârlan, cu Toniţa, apărut aşadar şi la al cincilea turneu final mondial, pe fondul mai multor schimbări efectuate de Lynn Howells, printre care şi introducerea lui Andrei Rădoi, în minutul 59, pentru un fost component al celor din Ronaţ, Turashvili.

Francezii îşi primeneau şi ei pachetul de înaintare în minutul 50, cu o triplă modificare, resimţind replica primită de la „Stejari”, iar următorul eseu al partidei a fost şi cel de onoare pentru România, prin Valentin Ursache, finalizând un foarte expeditiv mol de margine, pentru 31-11 în minutul 74.

Pe-atunci intrau în joc şi ceilalţi 2 internaţionali de pe Bega convocaţi la acest meci, Calafeteanu, ajuns astfel la a 74-a selecţie, în locul lui Surugiu, şi Burcea, un debutant tocmai contra Franţei la Bucureşti, în 2006.

Ca un semn totuşi al diferenţelor tot mai elocvente pe finaluri, Gael Fickou a avut ultimul cuvânt cu al cincilea eseu al celor din Hexagon, şi acesta transformat de Rory Cockott, intrat în locul lui Parra.

În cele din urmă o victorie logică a vicecampionilor lumii dar ceva mai puţin clară şi detaşată decât ar putea-o sugera scorul final, tot efortul lăudabil al României fiind măcar răsplătit cu eseul de cu 6 minute înaintea finishului, rămas netransformat de Vlaicu.

Duminică însă, de la ora 18,45, pe Wembley, un şi mai dificil examen cu Irlanda, şi prin prisma celor doar 3 zile de odihnă rămase acum la dispoziţia „Stejarilor”, aidoma francezilor înaintea disputei de azi, joc la care au asistat peste 50.000 de spectatori. Iar până atunci, o vizionare, sâmbătă de la Leeds, Italia – Canada, adevăratele ţinte în cătarea românilor, pe 6 şi 11 octombrie.

Ca date statistice, 55% posesie a Franţei, în creştere de la 48% la pauză, 57% ca dominare teritorială, tot faţă de 48% la pauză, dar şi 4-6 la grămezi câştigate, aşadar cu superioritate românească, manifestată şi în tacklinguri, 74 la 105, respectiv la disciplina jocului, cu 13 lovituri de pedeapsă în dauna învingătorilor, faţă de 8 în dreptul „Stejarilor”, surprinzător de agili în recuperarea baloanelor în prima parte, cu un raport de 8 la 1, şi iniţial chiar şi la margine.

Una peste alta, i-au făcut pe Les Bleus să transpire pentru triumful lor, învingătorii mai având – să zicem aşa – de lucru raportat la propriile standarde…

Selecţionerul galez Lynn Howells a apelat pentru jocul inaugural al „Stejarilor” la IRB Rugby World Cup 2015 la 1. Mihăiţă Lazăr, 2. Otar Turashvili, 3. Paulică Ion, 4. Valentin Popârlan, 5. Johan Van Heerden, 6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci, 8. Mihai Macovei – cpt., 9. Florin Surugiu, 10. Dănuț Dumbravă, 11. Adrian Apostol, 12. Florin Vlaicu, 13. Paula Kinikinilau, 14. Mădălin Lemnaru şi 15. Cătălin Fercu, în calitate de rezerve optând pentru 16. Andrei Rădoi, 17. Andrei Ursache, 18. Horațiu Pungea, 19. Ovidiu Tonița, 20. Stelian Burcea, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Ionuț Botezatu şi 23. Csaba Gal, cu toţii utilizaţi.

Cei mai mulţi titulari de miercuri, 5 la număr, evoluează tocmai în rugby-ul de club francez, întreaga linie I a României provenind de la grupări din Hexagon, pe când Timişoara Saracens a avut 3 rugbişti în primul XV, CSM Ştiinţa Baia Mare, Steaua şi CSM Olimpia – câte doi, iar Saracens Londra – unul, pe fundaşul Fercu.

Franţa (selecţioner Philippe Saint-Andre) a început cu 1.Debaty, 2. Szarzewski – cpt., 3. Atonio, 4. Le Roux, 5. Flanquart, 6. Nyanga, 7. Ouedraogo, 8. Picamoles,. 9. Parra, 10. Tales, 11. Nakaitaci, 12. Fofana, 13. Fickou, 14. Guitoune, 15. Dulin.

Arbitru: Jaco Peyper (35 de ani).

* În celelalte jocuri ale zilei, Scoţia – Japonia 45-10 (12-7), cu învingătorii reuşind toate cele 5 eseuri după pauză, în urma celui realizat de niponi în prima parte, respectiv Australia – Fiji 28-13 (18-3), Pocock izbutind două dintre cele 3 eseuri ale câştigătorilor, faţă de unul prin Volavola.

Mâine se joacă Noua Zeelandă – Namibia, ocazie cu care debutează în turneu şi ultima naţională prezentă în Albion, cea africană, iar vineri, tot în Grupa C, se mai dispută meciul Argentina – Georgia.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: