Timişoara, a doua la Sevens şi cu veteranul Bălan legitimat

RCM Timişoara a primit ca o uşurare anularea jocului amical programat duminică la Szeged, cu Battai Bulldogok, la solicitarea clubului maghiar, care invoca numeroasele accidentări din lot, în condiţiile în care delegaţia bănăţeană a revenit abia duminică la ora 14 de la Bucureşti, unde obţinuse în ziua precedentă cea mai bună clasare dintre participările la campionatul de rugby în 7 al Superligii, locul 2.

„Ne-a prins bine să nu mai jucăm la Szeged, ceea ce am aflat vineri, pentru că şi-aşa am fi revenit foarte târziu din Bucureşti, pentru a mai juca şi cu Bulldogok”, a explicat Dan Borzaş, conducător executiv al RCM MVT UVT Timişoara, şi care a reuşit în week-end legitimarea veteranului pilier Petru Vladimir Bălan (născut în 12 iulie 1976), un fost component al „Stejarilor” României la Cupa Mondială din 2007.

Pilierul Petru Bălan a ajuns la RCM MVT UVT Timişoara

În componenţă la Bucureşti cu Căpăţână, Roşu, Bradu, Tănase, Zaiba, Bizo, Dumitru, Fântânaru şi Conache, RCM MVT UVT Timişoara a reuşit pentru prima dată o clasare pe podium la „Sevens”, în ceea ce a fost prima dintre cele 4 etape ale Superligii de rugby în 7, disputată sâmbătă în complexul Ghencea.

Borzaş, care marţi face deplasarea în Franţa, unde joi reprezentativa României incluzând 4 selecţionabili de la gruparea timişoreană va disputa un joc test în compania secund-divizionarei Perigueux, a spus că galben-albaştrii au făcut cu brio faţă de-această dată specificului jocului în 7: „Ne-am prezentat foarte bine şi suntem mulţumiţi de clasarea noastră pe locul 2, în condiţiile în care ne-am dus să luăm un loc pe podium. Este pentru prima dată în participările noastre la Sevens în care să ne clasăm pe podium, şi sperăm să dovedim că nu a fost doar a simplă întâmplare iar la final, când se adună toate punctele acumulate la turnee, să ne regăsim tot între primele trei”.

Steaua, care a câştigat turneul bucureştean, a acumulat 9 puncte, timişorenii adunând 8. „Diferenţa este foarte mică şi poate fi oricând anulată”, a spus Borzaş, menţionând că steliştii au înregistrat 4 victorii şi o remiză, comparativ cu cele 4 succese şi un eşec ale elevilor lui Cosmin Cioriciu. De fapt, înfrângerea s-a consemnat în finala cu Steaua, 21-38. Următoarele turnee vor avea loc în fiecare sâmbătă, pe 27 la Baia Mare, în 3 din nou la Bucureşti iar pe 10 la Constanţa.

„Rugbyul în 7 este un joc practicat în viteză, în care mai degrabă se evită contactul, specificul fiind oferit de controlul şi posesia balonului oval iar atunci când se iveşte o gaură,  cum îi spunem noi, sunt rare situaţiile când ajungi să nu marchezi dintr-o asemenea oportunitate. Jucătorii convocaţi trebuie să fie mai tehnici, pe viteză, să aibă o bună priză, să mânuiască bine balonul oval, din moment ce orice cât de mică eroare poate costa”, a explicat Borzaş caracteristicile în linii mari ale competiţiei de rugby în 7, în care RCM Timişoara a fost repartizată în Grupa B a Superligii, reunind garniturile „reduse” ale cluburilor din elită, alături de Ştiinţa Baia Mare, CSM Bucureşti şi „U” Cluj.

Timişorenii au dispus sâmbătă în jocurile cu reprize a câte 7 minute de Ştiinţa Baia Mare, cu 17-12, reuşind 3 eseuri, de CSM Bucureşti, cu 22-17, culcând de 4 ori balonul oval în terenul advers de ţintă, de „U” Cluj cu 52-0, iar în semifinală de Farul, cu 36-12 (6 eseuri). În finala cu reprize a câte 10 minute, în care galben-albaştrii au reuşit 4 eseuri, Steaua s-a impus cu 38-21.

RCM MVT UVT Timişoara se va concentra în aceste săptămâni pe disputele de sâmbăta în Sevens şi nu a programat momentan un alt joc amical pentru XV-le bănăţean, în care Vlădeanu este accidentat, cu o afecţiune oculară, după ce a suferit spargerea arcadei în amicalul de sâmbătă trecută cu Ştiinţa Petroşani, sperându-se în recuperarea sa până sâmbătă, iar Ciprian Borzaş a suferit o operaţie la ligamentele încrucişate ale genunchiului.

În altă ordine de idei, Petru Vladimir Bălan, pilierul de 35 ani prezent la Cupa Mondială din 2007, după care a mai evoluat în selecţionata „Stejarilor”, retrăgându-se în urma unei accidentări care l-a scos din circuit vreme de un sezon, a fost legitimat vineri, timişorenii acontând astfel serviciile unui veteran care la vremea sa era declarat „cel mai mare jucător pe post din Franţa”, după cum a remarcat Borzaş, adăugând că „aşteptăm să pună umărul, să ne ajute în Superliga”.

Bălan are un palmares impresionant, cu două titluri de campion în Franţa cu Biarritz, fiind finalist în Heineken Cup şi obţinând titlul de rugbyst al anului în Romania şi peste 50 de selecţii în echipa naţională. Un moment deosebit al carierei sale îl constituie faptul că prestigiosul cotidian L’Equipe l-a introdus în echipa ideală a campionatului francez în anul 2006. Suceveanul a jucat de-a lungul carierei sale la Dinamo Bucureşti, Grenoble, Brive, Biarritz sau Dax, club la care a suferit o accidentare ce l-a ţinut pe margine un an.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Timişoara, a doua la Sevens şi cu veteranul Bălan legitimat

  1. Balan spune:

    Sunt mandra c-am nascut un asemenea fiu ,care prin rezultatele sale a reusit sa bucure o tara moderna ,civilizata ,cum este Franta .Am ramas uimita intr-o vara ,cand m-am dus cu el, la un meci de fotbal undeva intr-o localitate,si foarte multi fani ai sai i-au strans mana prieteneste . La noi in tara nu se bucura de un asemenea respect,Probabil nu a impresionat inimile romanilor indeajuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × = cincisprezece

 


Ultimele articole din categoria Rugby: