Timișoara Saracens, bonus ofensiv încă din prima parte: repetiție pentru semifinala acasă de peste 4 săptămâni cu CSM Olimpia sau Dinamo

Cu foarte puține ore înaintea finalei Cupei Mondiale 2015, Noua Zeelandă – Australia, dar și la jumătate de oră după ce restanța Steaua – CSM Baia Mare 26-21 parafa rămânerea ”Zimbrilor” pe locul 2 și înaintea bucureștenilor la finele returului, prima clasată Timișoara Saracens RCM UVT a pus punct în Ronaț sezonului regular cu un galop de sănătate cu 7 eseuri, dintre care 4 în prima parte și 3 în ultimul sfert de oră, încheind astfel detașat prima parte a sezonului pe primul loc prin stabilirea celei de-a treia diferențe de scor din Superliga 2015: 45-16 (26-9) cu CS ”U” Cluj.

Cu locul I în sezonul regular ca și asigurat încă din primăvară, roș-negrii s-au regrupat astăzi în campionat inclusiv cu internaționalii participanți pentru România la Cupa Mondială, punctând o bună repetiție înaintea semifinalei tot de pe teren propriu de la finele lunii noiembrie, de peste 4 săptămâni, când pentru calificarea în ultimul act programat în 15 decembrie la Baia Mare cei de pe malurile Begăi vor da piept cu învingătoarea barajului bucureștean dintre CSM Olimpia și Dinamo, clasate pe pozițiile 4 și 5 după cele 10 etape ale parcursului tur-retur.

Cu gândul și la Cupa Mondială, unde compatrioții lor neo-zeelandezi joacă de la ora 18 întâia finală exclusiv a emisferei sudice dintre cele 8 ale turneelor finale, contra Australiei, antrenorii Grainger Heikell și Sosene Anesi au inclus astăzi în primul XV și 7 internaționali români prezenți cu ”Stejarii” în Anglia, în ideea de a recupla cât mai rapid și în condiții de joc contingentul selecționabililor reveniți din Albion la lotul care s-a descurcat de minune între timp pe plan intern, câștigând recent atât Cupa Regelui cât și Cupa României.

Chiar dacă prestația regrupatei garnituri a liderului sezonului regular n-a curs șnur, sesizându-se absența meciurilor în mână împreună, Timișoara Saracens a fost însă nu departe de a doborî recordul de scor al Superligii 2015,  pe care îl contura tocmai la partida tur cu ardelenii, sub Feleac, 48-14, după ce a mai adăugat alte 3 eseuri spre final celor 4 din prima parte.

Deși și în tabăra vizitatoarei în jocul de la ora 13 de pe arena ”Gheorghe Rășcanu” se regăsea un rugbist cu minute jucate la Cupa Mondială 2015, căpitanul alb-negrilor Gal, era însă foarte greu de crezut că ultima clasată ar putea răsturna calculele hârtiei, ceea ce nici n-a fost cazul, bănățenii obținând și al optulea succes din 10 apariții în sezonul regular, pe când ”U” a ajuns și la a noua înfrângere.

În consecință, Timișoara Saracens va aștepta de pe primul loc, cum era previzibil încă după depășirea tur-retur a băimărenilor în primăvară, deznodământul întâlnirilor de baraj Steaua – U Cluj și CSM Olimpia – Dinamo, cei din Ronaț urmând a găzdui semifinala cu câștigătoarea duelului bucureștean, pe când campionii din Baia Mare, de pe locul 2, cel mai probabil pe roș-albaștrii din Ghencea.

Iar apropo de duelul la vârf Timișoara – Baia Mare, ce se prefigurează a se repeta în finala de campionat din Maramureș din 15 decembrie, s-a scurs aproape o jumătate de an de la ultima apariție acasă a celor din Ronaț în Superliga 2015, consemnată pe 9 mai, când Burcea&Co treceau cu 33-14 de ”Zimbri”. Ulterior, acest ultim meci din retur cu CS ”U” Cluj, programat acum 5 luni, la finele lui mai, în cadrul etapei a X-a, n-a mai avut în cele din urmă loc la orele primăverii, fiind lăsat pentru regruparea în urma Cupei Mondiale, evoluția de astăzi atingându-și scopul de a pregăti mai importantele meciuri din a doua jumătate a lunii viitoare, propunând atât debutul în deplasare, în Spania, din calificările pentru Challenge Cup, pe 21 noiembrie, cât și semifinala acasă de campionat.

La 5 săptămâni de la victoria cu 34-13 acasă cu CSM Olimpia, în semifinala Cupei României, respectiv la 4 săptămâni de la finala triumfătoare în dauna Stelei la Iași, Timișoara Saracens a pus astăzi încă din capul locului piciorul în prag la prima sa apariție, Tangimana Fonovai semnând un prim eseu în chiar prima fază a partidei, din minutul 1: 5-0, plus transformarea internaționalului Calafeteanu, 7-0.

Au urmat și primele inexactități ale favoriților, taxate de clujeni din lovituri de pedeapsă, 7-3 prin Ovidiu Melniciuc din preajma 22-ului gazdelor, după eroarea lui Rus, și 7-6 în minutul 9 prin același marcator, ba chiar 7-9 în minutul 13 din bocancul fundașului Ionuț Mazăre.

Minutul 18 a adus și pierderea busolei în cele două tabere, care și-au luat pulsul în luptele libere, pilierul Țăruș și taloneurul gruzin Genebashvili fiind eliminați temporar, iar după ce roș-negrii au ratat în minutul 21 o bună oportunitate de eseu și oponentele și-au recompletat linia I pentru grămada ordonată pe fondul inferiorităților numerice, Militaru luându-i locul lui Morrison iar Gheța intrând și el, internaționalul Stelian Burcea a semnat un eseu sub buturi grație acțiunii lui Sefanaia: 12-9 în minutul 23. Și 14-9 prin transformarea lui Calafeteanu.

Clujenii au mai ținut totuși aproape dar Melniciuc a ratat în minutul 34 o lovitură de pedeapsă, însă după ce s-a revenit la XV contra XV, Militaru rămânând și pe mai departe în teren în condițiile accidentării lui Mariș, Timișoara Saracens s-a desprins decisiv pe finalul primei părți, cu alte două eseuri.

În minutul 37 prin Lemnaru, al treilea internațional român prezent la Cupa Mondială și marcator astăzi în prima parte, din serviciul lui Rose după o grămadă clujeană, Calafeteanu ratând însă transformarea din lateral dreapta, și în minutul 43 prin Sefanaia, așadar în prelungiri, cu Calafeteanu exact: 26-9 la pauză și punct bonus ofensiv.

Cu Shennan pentru partea a doua în locul marcatorului Fonovai Tangimana, iar apoi din minutul 50 și cu Ianuș și internaționalul Rădoi, debutant pentru timișoreni în Superliga, schimbându-i pe Morrison și Căpățână, gazdele au încasat puncte precum în prima jumătate a părții întâi.

Astfel, imediat după eliminarea temporară încasată de Popîrlan în minutul 55, ”U” a semnat unicul său eseu prin Genebashvili, în urma unui mol de margine, 26-14, scor micșorat și de Mazăre din marginea stângă: transformare și 26-16.

Și alte schimbări la gazde, din minutul 58 cu Umaga în locul lui Kinikinilau iar din 64 Lemnaru fiind retras pentru Zaharia, iar apoi și un al cincilea eseu, în minutul 67. Efort al pachetului de înaintare, cu desfacerea jocului pe linia de treisferturi, intercalarea lui Conache lansându-l pe Shennan, marcator în preajma colțului: 31-16. Și Calafeteanu, 33-16.

Au mai intrat imediat și Mureșan și Sione Taupaki, în locurile altor internaționali, Popîrlan și Țăruș, iar foarte puține secunde au mai trecut până la un alt eseu, făurit din margine: 38-16. Calafeteanu a ratat transformarea de pe stânga dar finishul a fost cu zâmbetul pe buze, un mol de margine ducând la eseul izbutit de Vasile Rus pentru 43-16 în minutul 76, avantaj extins la 45-16 de Calafeteanu, autor a 10 puncte.

Cu excepția unui 32-0 al băimărenilor contra lui Dinamo, acesta a fost cel mai detașat triumf al campionatului după sus amintitul 48-14 din același duel Timișoara – Cluj, dar consemnat în tur sub Feleac. Un total de 93-30, ca între locurile 1 și 6.

O repetiție cu ceva public la revenirea celor de la Cupa Mondială pe iarba din Ronaț, dar și gânduri deja spre faza play-off a Superligii precum și la debutul internațional al Timișoarei în cupele europene…

*

Timișoara Saracens RCM UVT: Conache, Lemnaru, Sefanaia, Kinikinilau, Tangimana, Rose, Calafeteanu / Țăruș, Căpățână, Mariș, Popîrlan, Drenceanu, Morrison, Rus, Burcea – cpt.

Rezerve la start: Gorcioaia, Taupaki, Rădoi, Mureșan, Shennan, Ianuș, Zaharia, Umaga.

Indisponibil: Manasa Saulo – suspendat.

CS ”U” Prodvinalco Cluj (antrenor: Bogdan Bălan; secund: Horea Hîmpea): Mazăre, Halafihi, Gal – cpt., Banu, Paraschiv, Melniciuc, Savu / Petrucher, Genebashvili, Telesa, Kadar, Rotar, Toma, Murgoci, Curcă.

Rezerve la start: Gheța, Iustin Ciaparii, Boar, Djordjevic, Podea, Mohamed, Butoeru, Marin.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: