Timișoara Saracens câștiga pe 1 aprilie în Georgia, în play-off. Come-back sâmbătă la vicecampioana RC Batumi

Unică neînvinsă dintre cele 8 participante în faza grupelor din actualele preliminarii în Continental Shield, Timișoara Saracens este la un pas de a reedita invincibilitatea pe același parcurs de la debutul din urmă cu două sezoane, totul depinzând de deplasarea din weekend peste Marea Neagră, într-o revenire în Georgia după 8 luni și jumătate. Altfel, campionii din Ronaț sunt deja calificați în sferturile din ianuarie, fază în plus de care n-aveau parte în primăvara lui 2016.

Timișoara Saracens are 3 succese din tot atâtea dueluri cu formații latine în Grupa A din actuala ediție, deplasarea de sâmbătă fiind în Georgia

În urmă cu două campanii, la întâia apariție pe scena Continental Shield, întrecere de calificare spre cea de-a doua competiție ca importanță a rugby-ului european inter-cluburi, gruparea timișoreană câștiga în ianuarie 2016 și în cea de-a patra etapă din faza seriilor, ultima din grupe, 3-10 în Germania, la Heidelberg, pătrunzând astfel cu succese pe linie în finala adjudecată tur-retur în aprilie 2016 contra italienilor de la Rugby Calvisano, pas spre premiera participării în grupele Challenge Cup.

De astă dată, în ediția în curs, cea de-a patra rundă din grupă este programată deja la mijlocul lunii decembrie, sâmbătă, când se vor decide perechile sfert finaliste din ianuarie, miza dublei manșe de la începutul anului viitor fiind dată de asigurarea locurilor în finala tur-retur din primăvară pentru intrarea în grupele European Rugby Challenge Cup din toamna lui 2018.

Pentru timișoreni, tot o ultimă apariție în deplasare, în acest caz în Georgia, unde revin după ce anul acesta, în manșa I a barajului play-off din Continental Shield, pentru care au fost calificați din oficiu în virtutea participării toamna trecută în grupele Challenge Cup, s-au impus pe arena Rustavi din Tbilisi cu 12-17 în dauna rușilor de la Krasny Yar Krasnoyarsk, triumfători în schimb în revanșa de pe ”Dan Păltinișanu” la o diferență care le-a permis pătrunderea în actuala fază a grupelor din Challenge Cup.

Eliminați în aprilie la baraj, rugbiștii din Ronaț au fost implicit nevoiți s-o ia de la capăt în calificările din Continental Shield, însă roadele toamnei, 29-25 acasă cu cei din Padova, 45-10 la Lisabona și 15-13 sâmbătă tot pe ”Dan Păltinișanu” cu Pataro Calvisano Rugby, i-au reapropiat de o abordare a deplasării finale din grupe cu biletele în buzunar pentru tururile eliminatorii.

În față le vor sta sâmbătă după-amiază vicecampionii la zi ai Georgiei, cei de la Rugby Club Batumi, actualmente pe locul 5 în elita internă cu zece grupări, deținând 28 de puncte din 5 victorii, o remiză și 3 înfrângeri, la egalitate deși cu un meci mai puțin jucat cu campioana RC Jiki Gori dar în urma formațiilor de pe podium, Aia Kutaisi, Lelo Saracens Tbilisi și Lokomotivi Tbilisi, cu câte 38, 36 respectiv 33 de puncte, primele două din câte zece apariții.

RC Batumi a bifat așadar jumătate dintre partidele sezonului regular, în vreme ce în seriile preliminare din Continental Shield deține cealaltă poziție de lider înaintea rundei finale, georgienii pe locul 1 în Grupa B, timișorenii în fotoliul fruntaș în Grupa A. Esențial de menționat în privința sistemului de desfășurare al acestor serii de calificare cu câte 4 jocuri pentru fiecare club și câte 4 formații în fiecare grupă este că punctele adjudecate în compania a 4 oponente sunt contabilizate în ierarhia alcătuită cu celelalte 3 grupări cu care nu sunt programate întâlniri directe. De aici și explicația confruntării de sâmbătă între garnituri din serii diferite, ceea ce a fost cazul pe tot parcursul întrecerii de calificare demarate în octombrie.

Reprezentanții Georgiei nu și-au asigurat însă accederea în sferturile din ianuarie, din contră, toate cele 4 echipe din Grupa B având câte o victorie și două înfrângeri, georgienii cu 8 puncte, iar cele trei învinse ale timișorenilor, Pataro Rugby Calvisano, Petrarca Rugby respectiv CDU Lisabona, câte 7, șase și 4 puncte. Lupta pentru primele două poziții în Grupa B este așadar mai deschisă decât în Grupa A, în care timișorenii conduc cu 13 puncte dintre care unul bonus ofensiv și cu linia de clasament 3 3 0 0 89-48 și 11-4 la eseuri, urmați fiind de Femi-CZ Rugby Rovigo Delta cu 11 puncte, Heidelberger RK cu 8 puncte și Rugby Viadana, cu șase.

Multe depind așadar de jocurile de sâmbătă după-amiază, și anume Calvisano – Femi-CZ Rovigo, CDUL – Heidelberg, Petrarca – Viadana respectiv cel de la Batumi, arbitrat de scoțianul Keith Allen.

De semnalat despre gazdele de la malul Mării Negre că au avut un exponent între cei 32 de selecționabili implicați în reprezentativa de seniori a Georgiei în meciurile test ale lunii trecute, și anume Giorgi Tkhilaishvili, din generația 1991, contabilizând 10 eseuri în cele 38 de selecții acumulate în pachetul de înaintare al calificatei la IRB Rugby World Cup 2019 din Japonia.

După ce pe 19 martie, la București, Georgia ceda României ”Cupa Antim Ivireanul” în urma unui 8-7 al ”Stejarilor” la finele primei jumătăți a campaniei în curs spre Mondialul nipon, luna trecută selecționabilii lui Milton Haig au dispus cu 54-22 de Canada și cu 21-20 de SUA, cedând cu 6-13 în Țara Galilor, ex-sovieticii fiind pe locul 12 în ierarhia IRB, cu 3 deasupra României.

Pe plan intern, în ediția trecută din Didi10, în primăvară, RC Batumi a pierdut finala play-off la titlu cu 28-22 în fața celor de la Jiki Gori, campioni în premieră, după ce oponenții de sâmbătă ai bănățenilor încheiau tot pe 2 și returul, cu două puncte în urma aceleiași viitoare campioanei, Aia Kutaisi clasându-se tot pe podium la egalitate de puncte cu a doua clasată iar Lelo Saracens Tbilisi cu un punct în urmă.

RC Batumi a repetat practic performanța din 2009 de a deveni vicecampioană a Georgiei, după ce în 1999 și 2002 titlul național era adjudecat de Datvebi Batumi.

Finala Continental Shield va fi jucată în mai la Bilbao de câștigătoarea semifinalei din primăvară de pe ruta grupelor cu învingătoarea dublei manșe ruse dintre Enisei-STM și Krasny Yar, ambele din Krasnoyarsk, calificate direct pentru respectiva fază în calitate de participante în ediția în curs din Challenge Cup. Finalistele de la Bilbao vor evolua la vremea respectivă cu biletele pentru grupele Challenge Cup 2018/9 în buzunar, speranțele timișorenilor legându-se de o revenire la nivelul competițional în care întâlneau adversare din Edinburgh, Londra și Paris.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: