Timișoara Saracens conduce în fiecare parte și înscrie 4 eseuri în Rusia, căutându-l furibund la final pe cel de-al cincilea, dar pierde returul și calificarea: 40-32 (16-20) și 58-52 la general pentru Yenisey-STM Krasnoyarsk

Timișoara Saracens a dominat furibund și copios în prelungirile părții secunde din Siberia, insistând pe toate căile în preajma terenului de țintă advers, în 5 metri, în căutarea unui eseu pe care dacă l-ar fi și transformat, s-ar fi calificat la limita unui punct în ansamblul scorului general al celor două manșe, dar cu tot admirabilul efort în inferioritate numerică s-a izbit de zidul conglomeratului rusesc-estic, nu degeaba STM fiind inițiale pentru ”Utilaje Grele Siberiene”. Deși a făcut o bună propagandă rugby-ului carpatin, cu câte două eseuri marcate la Krasnoyarsk în fiecare parte, campioana României a plătit în cele din urmă tribut cartonașului roșu încasat de Halalilo în linia I imediat după pauză, căruia i s-a adăugat spre final eliminarea lui Simionescu, la scorul de 40-32 (16-20), conservat cu disperare de gazde.

Dat fiind miza majoră a acestei manșe retur, și anume calificarea în faza grupelor de la toamnă din European Rugby Challenge Cup, a doua întrecere continentală, în care ambele cluburi au jucat fără succes și în ediția 2018-2019, implicit și calitatea partidei de pe stadionul astăzi inaugurat, Avangard Arena, a fost de un bun nivel, superior meciurilor de aceeași factură cu timișorenii protagoniști la baraj și în 2016, contra lui Calvisano, și în semifinala din aceeași fază a competiției în 2017, cu concitadinii rușilor, de la Krasny Yar, și în sferturile și semifinalele de anul trecut, cu RC Batumi respectiv Heidelberger RK.   

Și în orice caz, puțini ar fi crezut că un duel decisiv între grupări estice ar fi putut oferi nu mai puțin de 72 de puncte, total sugestiv în privința apetitului campioanelor.

Prestația valorică a oponentelor foarte echilibrate s-a ridicat la nivelul unui duel cheie pentru pătrunderea din ”anticamera” Continental Shield în E.R. Challenge Cup, rezultând un meci animat, dinamic, cu numeroase faze de rugby bun, pe alocuri foarte dârz disputat, și cu o pleiadă de eseuri, nota ofensivă a partiturilor conferindu-i o atractivitate în plus, ce a dus și la răsturnări de situație pe tabela de marcaj, atât înainte cât și după pauză: de la 8-6 la 11-20, dar și de la 23-20 la 23-32, respectiv 40-32. Fluctuații date și de erorile din cele două tabere, compensate însă de atitudinea pozitivă față de joc.

Conștiente că puțin le desparte, ceea ce s-a dovedit și în urmă cu 3 săptămâni prin prisma deznodământului final al unei încleștări tur cu părți diametral opuse, 20-18 (0-18), adversarele n-au așteptat invitații speciale, pledând pe cartea atacului, pentru ruperea echilibrului.

Ruptură apărută în plan numeric, mai întâi în minutul 32, când înaltul număr 8 al lui Yensiey-STM a fost trimis pe margine pentru restul primei părți, dar mai apoi cu caracter decisiv și impact major în înrâurirea revanșei, imediat după pauză, când Halalilo, din linia I a bănățenilor, se alegea cu cartonașul roșu. Lovitură în plin pentru XV-le redus la 14 al timișorenilor pe-atunci în avantaj, cu 16-20, și care avea în cele din urmă să conteze, în ideea în care campioana României aborda oricum deplasarea cu câteva indisponibilități, de exemplu în cazul lui Fercu sau Rose, pentru a numi numai câteva.

Implicit, campionii ”albaștri” ai Rusiei au revenit rapid la conducere, prin primele puncte ale părții secunde, un eseu, așa cum luau inițial conducerea și în debutul întâlnirii de la ora locală 15, 11 a României, însă Timișoara Saracens a ripostat incisiv cu aceeași monedă, ba chiar și plusând ulterior, ceea ce i-a amplificat speranțele unei reușite.

Și totuși, superioritatea numerică și-a exercitat în cele din urmă importanța în economia partidei, în favoarea rușilor, care au preluat din nou conducerea în ultimul sfert de oră, din minutul 68, și au majorat avansul în minutul 78, la o diferență minim superioară unui eseu transformat: 8 puncte.

Chiar și așa, dat fiind triumful acasă în ultima fază la două puncte diferență, 20-18 grație eseului lui Morrison, transformat, un eseu transformat la potou i-ar fi adus campioanei României un eșec la limită în retur dar și o mult mai importantă calificare la mustață, în ansamblul celor două manșe.

Ceea ce părea cu atât mai greu realizabil odată ce și Marius Simionescu a fost eliminat temporar, după ultima penalitate fructificată de elevii lui Pervukhin. Însă, cu un ultim efort, cei din Ronaț au asaltat gazdele, baricadate cu disperare pe linia terenului de țintă, apărată și cu prețul unei eliminări.

Se va repeta isprava bănățenilor din ultima fază a meciului tur? Cât de aproape au fost, prin tentative pe toate căile, și pe partea închisă, și sub buturi, și printr-un balon de urmărire pe schimbarea de flanc, Churasov stopându-l atunci pe Popa cu prețul eliminării. Însă și cât de departe… Obligați în continuarea fazei să înscrie, vizitatorii s-au pripit cu o margine lungă, care și-a ratat ținta, intercepția salvându-i la mustață dar și decisiv pe rușii sub presiune.

Calificați de puțin și nu neapărat foarte convingător, dar în oglindă prin prisma finish-ului manșei I, atunci cu timișorenii venind din urmă, pe val.

Bucurie în tribuna plină din Krasnoyarsk, calificare de puțin a campioanei Rusiei în Challenge Cup 2019-2020. În contrast, amărăciune a celui învins după o bună prestație în care a condus de mai multe ori. Până la urmă, plusul jocurilor în picioare a contat în favoarea bănățenilor, cu o etalare peste cele afișate în acest an, prinzând un bun vârf de formă peste Munții Urali, însă nu decisiv și până la capăt, experiența superioară a lui Yenisey-STM fiind fructificată în partea secundă cu jucător în plus.

Desigur, păstrând proporțiile și punând lucrurile într-un context de ansamblu, fără a uita așadar că ambele formații au pierdut în ianuarie prin a încasa peste 100 de puncte de la oponenți englezi din Challenge Cup, campioanele Rusiei și României sunt precum Cenușăreasa în cadrul întrecerii europene numărul 2, în completare până la numărul de 20 de participante, dar pentru propriul nivel valoric, în încleștarea directă, și-au depășit pe moment posibilitățile. Erorile individuale făcând diferența, una, decisiv.

Așa a fost să fie, ca timișorenii să fie eliminați după 2 ani, tot la ceas de primăvară, și de mai valoroșii concitadini ai alb-verzilor de la Krasny Yar, care i-au surprins atunci în returul de pe ”Dan Păltinișanu”, eliminarea venind acum sub imperiul forței ”albaștrilor” de la ”STM”, pe malul fluviului Yenisey. Cu alte cuvinte, ieșiri din cadru pentru trei sezoane la rând în aceeași fază a semifinalelor, în 2018 în returul din Germania, trecerea de acest prag datând din 2016, atunci în dauna peninsularilor. 

Mai organizată și exactă, Yenisey-STM a început mai bine returul și a fost prima echipă autoare de eseu, prin fundașul Baranov, netransformat dar completat cu o lovitură de pedeapsă din partea lui Gaisin, tot mai încrezător pe parcurs în execuțiile sale, românii replicând prin Luke Samoa, cu două penalități fructificate: 8-6 în primul sfert de oră.

Prinzând curaj, mai mobili și inventivi, cu un joc mai variat în posesia balonului, timișorenii au preluat conducerea spre mijlocul părții întâi, în minutul 19, 8-11 grație eseului lui Florin Vlăduț Popa, după ce Shennan recepționa mingea de urmărire a lui Samoa, la o schimbare de direcție după un atac cu vârf de lance aripa Simionescu pe partea închisă. Iar Samoa transforma, 8-13 la mijlocul primei părți.

Pe următorul atac, prompt, rușii i-au surprins pe timișoreni, iar Gaisin n-a mai ratat, de la 25 de metri, din poziție centrală… 11-13. Echilibrul era evident iar jocul implicit s-a înăsprit, Pungea, Morrison și mai ales Popârlan, ieșit cu capul spart, fiind scuturați de STM, ”Utilajele Grele Siberiene”. Iar locul în linia a II-a îi era luat de masivul mai tânăr Iftimiciuc, sânge proaspăt în izbiturile pachetelor de înaintare.

Urma inevitabil și o eliminare în tabăra gazdelor, în minutul 32, a numărului 8, Krotov, superioritate numerică expert exploatată de Shennan, puțin mai apoi, în minutul 35, eseu, și tot la colțul stâng, 11-18 amplificat de Samoa tot din unghi închis: 11-20. Tot atâtea puncte marcate până la pauză, cât în întregul meci acasă…

Timișoara Saracens s-a lăsat însă pe-o ureche tocmai când trebuia s-o facă mai puțin, la acest avantaj, tocmai înaintea pauzei, iar rușii au profitat prin gruzinul Meshki în colțul dreapta, deși în numai 14: 2-2 la eseuri, fără însă ca Gaisin să transforme din stânga. 16-20 după 40 de minute.

Oaspeții, în grafic și parcă totuși acomodați asprului climat siberian…

Ieșirea din grafic, imediat după pauză, în minutul 41, când arbitrul gruzin i-a arătat direct roșu lui Halalilo, pentru o ”cravată” aplicată balticului Saulite, linia I fiind recompletată cu Doge. La care Yenisey-STM n-a stat pe gânduri iar Gaisin a căutat marginea în 22-ul românilor, de unde un mol rulant a dus balonul în terenul de țintă timișorean. Nici Gaisin nu mai greșea, transformare pentru 23-20. Scor de calificare pentru ex-sovietici.

Puțin prea siguri pe ei pe fondul unui ideal start al părții secunde, siberienii au fost însă imediat prinși descoperiți, semn al limitărilor de ambele părți, ultima, exploatată în minutul 47 printr-o nouă incisivă șarjă a rugbiștilor din Ronaț, care au schimbat cursul atacului pe partea deschisă, unde Simionescu l-a servit pe Tevita Manumua, jucător al etapei în ultima rundă din Superliga, eseu la colț și 23-25. 3-3 la eseuri, Samoa ratând pe lângă prima bară, de pe stânga.

La care mai intra la vizitatori și Boshoff, din minutul 50, într-un pachet de înaintare și cu Rădoi. Schimbările aveau să-și facă efectul dorit, locul lăsat de Shennan lui Vlăduț Zaharia aducând roade imediate. Servit de Popa, Zaharia a semnat și el un eseu la colț, pe stânga, în minutul 56, când Samoa și transforma: 23-32.

Rușii ar fi avut așadar nevoie de două eseuri în jumătatea secundă a părții a doua, și neapărat unul transformat, iar totul fără replică pentru a prinde din nou un scor de calificare…

Dar și rezervele lor și-au intrat în rol, finalizare în minutul 62 printr-un rulaj al pachetului de înaintare, după o margine din 5 metri. Deja 8 eseuri marcate, 28-32, Gaisin transformând… 30-32.

Cursa de urmărire a fost completată în minutul 68, când tânăra aripă Viktor Kononov a sprintat pe flanc după balonul de urmărire precis expediat pe jos de același Gaisin, cel care le-a făcut jocul rușilor, avansat uvertură după apariția ca fundaș pe ”Dan Păltinișanu”, modificare dând roade. Iar Gaisin a și transformat.

Yenisey-STM a conservat apoi destul de confortabil avantajul suficient, mai mult la balon și mai degrabă în jumătatea adversă, în căutarea unei noi greșeli a oaspeților, venită în minutul 78. Atunci, Gaisin n-a avut cum să rateze penalitatea de pe centru, 40-32.

Neavând nimic de pierdut, timișorenii s-au năpustit cu tot elanul, ceea ce l-a costat pe Simionescu după un duel înalt în tușă cu Meshki, aripa lui Anesi văzând galben, eliminare pe post de capac la toate. Situația părea compromisă dar campioana României merită toate laudele pentru combativitatea cu care a ripostat apoi ofensiv în căutarea eseului care ar fi calificat-o în cazul transformării, atât de aproape de terenul de țintă advers. Însă, cu toate strădaniile, zadarnic, chit că gazdele s-au apărat și cu prețul eliminării lui Churasov. Până la urmă, o margine prea lung repusă a pus capăt chinului defensiv al rușilor, rămași la 40-32, cu 5-4 la eseuri…

Timișoara Saracens a pierdut calificarea cu Samoa; Shennan, Popa, Manumua, Simionescu; Umaga, Rupanu / Halalilo, Sabău, Pungea; Popârlan, Mureșan; Neculau, Rus; Morrison – cpt., așadar cu aceeași componență la start în liniile dinapoi și ca mijlocași, pe parcurs mai intrând Iftimiciuc, Doge, Rădoi, Boshoff, Doge și Zaharia. Trupa lui Pervukhin și Valeev s-a impus grație tăriei superioare a înaintării în XV-le Khatiashvili, Selskiy, Zykov; Saulite, Elgin; Gachechiladze, Belenkov, Krotov / Sherban, Gaisin; Kononov, Gerasimov, Kacharava, Meskhi respectiv fundașul Baranov, rezerve la start fiind Mamukashvili, Pronenko, Musin, Churashev, Uzunov, Mikhaltsov, Jordaan și Gordon.

Gazdele au câștigat și celălalt meci retur din semifinale, Femi-CZ Rugby Delta Rovigo – Kawasaki Robot Calvisano 30-28, însă insuficient pentru răsturnarea situației și intrarea în grupele Challenge Cup. Au pășit așadar înainte Yenisey-STM Krasnoyarsk și cei din Calvisano.

Iar Saracens London s-a calificat în finala competiției numărul 1, Champions Cup, printr-un 32-16 astăzi la Coventry în semifinala în manșă unică în fața lui Munster Rugby.

*S-a jucat astăzi și pe plan intern, în runda a XI-a, de la mijlocul returului în sezonul regular al Superligii, meciurile fiind echilibrate, în frunte cu duelul CSA Steaua – CSM Știința Baia Mare 13-13. CS Dinamo, viitoare vizitatoare a timișorenilor vineri 26 aprilie de la ora 11, a cedat acasă cu 25-27 nou-promovatei de pe litoral, deși s-a impus la capitolul eseuri, cu 4-3, iar CS U Cluj a dispus în Ardeal de SCM Gloria Buzău cu 26-16, înscriindu-se câte două eseuri de fiecare parte. Clasamentul actualizat și programul, pe coloana datelor tehnice. Timișorenii vor încheia returul în mai cu deplasări succesive la CSM București, pe 1 mai la ora 11, ACS Tomițanii Constanța pe 4 mai și ”U” Cluj pe 8 mai.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 3 = trei

 


Ultimele articole din categoria Rugby: