Timișoara Saracens, debut în apărarea trofeului Cupei României: sâmbătă la 11 pe ”Dan Păltinișanu”, cu ”Zimbrii”

Cu o săptămână după celelalte 6 colege din elită, deținătoarea la zi a Cupei României va debuta sâmbătă dimineață pe ”Dan Păltinișanu” în noua ediție a întrecerii numărul 2 din Ovalia carpatină, Timișoara Saracens având-o ca oaspete pe învinsa sa în finala din mai a campionatului Superligii, la București, dar și din mai 2016, în sezonul trecut al întrecerii knock-out, pe Bega. Un duel așadar la vârf dar totuși preliminar, între pe de-o parte campionii și totodată deținătorii Cupei iar pe de altă parte ”Zimbrii” Maramureșului, grupări oferind printre cei mai mulți internaționali lotului ”Stejarilor” în vederea testului din 18 noiembrie de la ora 18 de pe ”Arcul de Triumf”, România – Samoa, vecine pe 15 și 16 în ierarhia International Rugby Board și aspirante la calificarea la Cupa Mondială 2019, la care 5 dintre cele 20 de locuri sunt încă vacante.

În campionat, galben-albaștrii au întors scorul după pauză pe ”Dan Păltinișanu” contra ”Zimbrilor”, acum 10 săptămâni

Într-adevăr, la nu mai puțin de opt a crescut și prin cooptarea ca înlocuitor a căpitanului campioanei, Valentin Popârlan, numărul recruților Timișoarei Saracens în efectivul de 30 de rugbiști al ”tricolorilor” în vederea ”dublei” acasă din 11 și 18 noiembrie cu Samoa și Tonga, pe când vizitatorii de sâmbătă de la 11 ai arenei ”Dan Păltinișanu”, cei de la CSM Știința Baia Mare, dețin cinci selecționabili între ”Stejari”, precum liderul la zi al Superligii, CSA Steaua, printre alți convocați puțin mai mulți provenind de peste hotare, șase la cluburi din Franța.

Gazdele reeditării de mâine a ultimei finale a Cupei României îi vor avea în lotul național pentru ”dubla” cu insularii din Oceanul Pacific pe Badiu, Rădoi, Popârlan și Mureșan în pachetul de înaintare iar pe ex-băimăreanul Samoa, Umaga, Fonovai și Simionescu în liniile dinapoi, așadar și 3 naturalizați, pe când nord-vesticii în albastru-negru contribuie tot cu 4 jucători pe înaintare, și anume Pristaviță-Mardare, Cojocaru, Van Heerden și Chirică, respectiv cu centrul Sione Fakaosilea.

Până una alta însă, a demarat și o nouă ediție a Cupei României, care, în lipsă de alternative, dată de numărul redus al grupărilor de calibru din arena internă, restrâns la nivelul celor 7 din elită, detașate valoric de cele din eșaloanele Diviziei Naționale de Seniori și Diviziei A fără rostul unor dispuneri directe, copiază întocmai croiul competițional al campionatului Superligii, nefiind așadar o întrecere propriu-zis eliminatorie de Cupă în faza sa preliminară, ci pe etape desfășurate fiecare cu fiecare.

În consecință, până și preluarea programului din campionat a fost respectată întocmai, așa încât debutul deținătorilor la zi ai Cupei României se va înfăptui precum în Superliga, acasă cu băimărenii, așa cum și în vară Timișoara Saracens se lansa în noul sezon al primului eșalon printr-o dispută pe ”Dan Păltinișanu” cu vicecampionii din Maramureș.

Cele două cluburi au dat piept în acest deceniu într-atât de des, atât în preliminarii de acest gen cât și în faze play-off, iar deloc de puține ori în finalele adjudecate fără excepție de bănățeni, poate mai rar de exemplu doar în semifinale, și încă pe trei fronturi, în campionat, Cupa României și Cupa Regelui, încât se cunosc aproape ca-n palmă iar partida nu mai are nevoie de nu știm câte prezentări și introduceri.

Există însă niște circumstanțe aparte de moment, date în acest caz, pe fondul importanței ceva mai reduse a competiției Cupei României, de programarea întrecerii prin suprapunere atât peste ”dubla” din această lună a ”Stejarilor” cât și peste cea a reprezentantei Superligii în Continental Shield luna viitoare, respectiv ca intermezzo pe plan intern între turul campionatului elitei și restul celor 6 etape începând din aprilie al returului sezonului regular.

În consecință, este de urmărit în ce măsură principalele cluburi implicate și pe alte fronturi, mai exact în campionatul Superligii dar și prin selecționabilii la lotul reprezentativ, iar în cazul aparte al timișorenilor și în Continental Shield, vor marșa în forță și în Cupa României, sau vor utiliza această scenă și ca teren de încercare al unor componenți fie mai puțin utilizați, fie în revenire după probleme medicale.

Ca desfășurare, campionatul preliminar al Cupei programează rundele a treia și a patra în zilele ”dublei” României cu vizitatorii din zona Pacificului, iar a cincea și a șasea pe 2 și 9 decembrie, pe când Timișoara Saracens tocmai își reia parcursul în calificările din Continental Shield, ultima etapă fiind lăsată pe 10 martie, cam la ora aparițiilor oficiale ale ”Stejarilor” pe drumul spre Japonia.

Drept urmare, Cupa României are fără doar și poate importanța sa dar totuși în umbra celorlalte evenimente, auspicii sub care de mâine intră totuși ceva mai elocvent în scenă, prin debutul deținătoarei laurilor.

Reeditarea de pe ”Dan Păltinișanu” a ultimei finale a Cupei României adjudecate pe aceeași arenă la scor de gazdele timișorene în mai 2016 echivalează cu al treilea duel direct al rivalelor din vest și nord în această jumătate de an, oaspeții din Baia Mare impunându-se pe Bega după ce erau conduși la pauză în calificările Cupei Regelui dar și cedând în etapa a II-a a turului Superligii după ce erau în avantaj după 40 de minute.

În campionat s-a jucat pe 2 septembrie iar acel 23-15 în favoarea elevilor lui Matt Williams și Sosene Anesi s-a lăsat și el tot cu o ploaie în rafale, sub spectrul descărcărilor electrice, prevestind parcă furtuna de peste alte două săptămâni și o zi, aducând tragice pierderi de vieți omenești.

Turul Superligii s-a încheiat deja, ba chiar a început și returul prin runda sa de debut, în care bănățenii n-au fost implicați, restul urmând a continua din aprilie 2018, așa încât Timișoara Saracens se află din nou într-un moment în care ar fi la o adică ușor deconectată de arena internă, fără o apariție pe asemenea paliere de peste o lună de zile, din 7 octombrie, când își încheia reprezentațiile în tur cu un 54-20 acasă cu CS Politehnica Iași.

Băimărenii în schimb sunt mai priză la competițiile interne prin a fi jucat în ultimele două weekend-uri, la sfârșit de octombrie în debutul returului de campionat, un victorios 12-69 fără alte comentarii la Cluj, iar sâmbăta trecută de la ora 13 un 58-17 cu 10-2 la eseuri acasă cu aceiași alb-negri de sub Feleac la startul Cupei României.

Cu alte cuvinte, ”Zimbrii” și-au exersat schemele contra universitarilor din județul vecin, acel 12-69 având de fapt nevoie de oarecare comentarii prin faptul că reprezintă scorul record în deplasare al campionatului Superligii, întrecut ca triumfuri acasă doar de un 64-0 administrat tot de CSM Știința cu alte 4 săptămâni înainte celor din Iași respectiv un 70-5 semnat de CS Dinamo cu moldavii.

Iar acest 58-17 reușit de maramureșeni sâmbăta trecută în Cupă semnalează prin apropierea sa de rezultatul înregistrat tot într-o partidă acasă cu clujenii dar la debutul campionatului, și anume 59-5 pe 26 august, că ”Zimbrii” iau în serios o competiție în care se impuneau mai des în finală până ce să reapară pe firmament în acest deceniu gruparea din Ronaț.

Care timișoreni n-au mai jucat de fapt de 3 săptămâni, de la victoriosul 45-10 la Lisabona pe 21 octombrie, în cea de-a doua apariție din toamnă în Continental Shield, de astă dată, pentru confruntarea de mâine, anunțându-i drept indisponibili pe Pungea și Drenceanu în primele două linii, respectiv pe Seniloli. Oaspeții îndrumați de George Sava și Vasile Lucaci îl vor avea în rândurile lor și pe unul dintre principalii marcatori ai Superligii în curs, fundașul Ratu Taniela Maravunawasawasa, echipele probabile fiind enumerate ceva mai jos, cu circa 9-10 titulari provenind de peste hotare, în stilul clasic și încetățenit pe mijlocul deceniului în curs, fără însă ca garniturile de start să alinieze neapărat formațiile standard.

În campionat, deși a pierdut deja de două ori, mai întâi pe ”Dan Păltinișanu” iar apoi și cu 39-37 pe 23 septembrie în Ghencea, CSM Știința Baia Mare stă de puțin mai bine decât bănățenii cu un meci mai puțin disputat, ”Zimbrii” fiind pe 2 la 5 puncte în urma liderului neînvins CSA Steaua respectiv cu 6 puncte mai mult decât timișorenii cu un unic eșec, cifră depășită de restul protagonistelor, cu excepția roșu-albaștrilor.

Așadar, oricât de mult ar fi părut sub propriile standarde campania turului, Timișoara Saracens n-a rămas de fapt mai prejos oponentelor directe din finalele pe care le-a disputat în acest deceniu, semn că nu totul este ceea ce pare la prima vedere, ci cu numeroase nuanțe. Ca o repetiție similară a secvenței din primăvara lui 2016, în care, după ce în martie CSM Știința Baia Mare învingea pe ”Dan Păltinișanu” la startul preliminariilor Cupei, în mai timișorenii își adjudecau la scor trofeul. Și mai treceau 12 luni iar în mai 2017 bănățenii triumfau și în cea de-a patra finală directă a campionatului Superligii cu ”Zimbrii” maramureșeni…

Cărora le răpeau în 2011 și Cupa României, la Alba Iulia, dar apoi și în 2014, la Cluj, în 2015 învingându-i și în ultimul act al Cupei Regelui, an în care îi și deposedau de Superligă după o finală câștigată tocmai la Baia Mare.

Revenind în actualitatea imediată, căpitanul Popârlan a prefațat ieri disputa prin a semnala că-i un meci „pe care îl tratăm ca pe o finală. Ne dorim să ne mai trecem în cont o victorie contra lor și sperăm să fim susținuți și de public”, antrenorul din emisfera sudică Matt Williams remarcând la rândul său: ”Un adversar foarte puternic pe toate compartimentele, pe care îl respectam. Ei au obținut o victorie cu punct bonus în prima rundă iar noi dorim să ne respectăm statutul și să câștigăm acest joc”.

Rezultatele etapei I în Cupa României și clasamentul la zi, plus programul rundei din weekend dar și ultimele rezultate și ierarhia din Superliga, pe coloana datelor tehnice. 

*

Timișoara Saracens: 15. Luke Samoa, 14. William Helu, 13. Tevita Manumua, 12. Jack Umaga, 11. Tangimana Fonovai, 10. Florin Popa, 9. Gabriel Rupanu / 1. Ionel Badiu, 2. Andrei Rădoi, 3. Mesake Doge, 4. Valentin Popârlan – cpt., 5. Vasile Rus, 6. James Doyle, 7. Randall Morrison, 8. Mitchell Stewart.

Rezerve: 16. Viorel Sabău, 17. Gigi Militaru, 18. Samuel Mariș, 19. Ionuț Mureșan, 20. Marius Iftimiciuc, 21. Marius Iștoc, 22. Marius Simionescu, 23. John Leiataua.

CSM Știința Baia Mare: 15. Taniela Maravunawasawasa, 14. Jone Nasalo, 13. Alexandru Bucur, 12. Sione Fakaosilea, 11. Sikuea Taliauli, 10. Jonathan Bredell, 9. Bidzina Shamkaradze – cpt. / 1. Constantin Pristaviță, 2. Florin Bârdașu, 3. Waisea Nailago, 4. Johannes Van Heerden, 5. Marius Dănilă, 6. Feofaki Holoia, 7. Sean Morrell, 8. Răzvan Ailenei.

Rezerve: 16. Ovidiu Cojocaru, 17. Silviu Suciu, 18. Paul Rusu, 19. Florian Roșu, 20. Alexandru Țiglă, 21. Ionuț Botezatu, 22. George Oprea, 23. Cristian Chirică.

Arbitri: Ionuț Bodea (Galați), Mădălin Gîrbău (București), Ionel Dumitrescu (București); arbitrul numărul 4: Laurențiu Tănase (București).

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Rugby: