”Stejarii” spulberă Belgia la Buzău cu 8 eseuri, Timișoara Saracens defilează la Cluj cu 7 eseuri spre semifinalele Cupei României

Amiază de sâmbătă cu victorii concludente pentru campioana Timișoara Saracens pe frontul intern al Cupei României, trofeu al cărei deținătoare este la zi, și ”Stejarii” României în penultima apariție din ediția 2018 în Rugby Europe Championship, criteriu de calificare spre turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor, din Japonia.

Rezultate scontate chiar și prin proporțiile scorului în partidele de sâmbătă cu implicare a rugbiștilor din Ronaț, atât la încheierea fazei preliminare a Cupei României cât și în cea de-a patra rundă din noul an în competiția continentală inter-țări a palierului valoric numărul 2.

În absența mai multor internaționali, selecționați în ultima lună și ceva pentru reprezentațiile ”Stejarilor” pe tronsonul decisiv de obținere a biletelor cu destinația Țara Soarelui Răsare, Timișoara Saracens a triumfat la scor astăzi de la ora 12 în prima partidă oficială pe plan intern din 2018, 5-47 la Cluj în compania ”universitarilor” din localitate, autori ai unei victorii în etapele precedente, acasă cu Dinamo.

În condițiile în care România a aliniat astăzi 6 titulari dintre componenții bănățenilor, și anume Badiu, Căpățână și Popârlan în pachetul de înaintare respectiv Umaga, Simionescu și Fercu în liniile dinapoi, în plus Rădoi începând confruntarea contra Belgiei de pe banca de rezerve, campioana și totodată deținătoarea Cupei României a abordat deplasarea sub Feleac cu un efectiv lipsit de piese cheie, dar chiar și așa a semnat cel mai detașat triumf dintre cele 3 obținute în faza preliminară a întrecerii, după ce până acum se impunea cu 41-7 pe ”Gheorghe Rășcanu” contra steliștilor iar o săptămână mai apoi, spre finele toamnei, cu 17-24 în fief-ul lui Dinamo.

Într-adevăr, bănățenii au început anevoios actuala ediție a Cupei României, cedând cu 7-8 acasă ”Zimbrilor” băimăreni iar apoi și la București lui CSM, cu 16-12, însă și-au croit drum spre semifinalele competiției, penultimul act fiind programat pe Arena Națională Arcul de Triumf săptămâna viitoare, tot împotriva celor din capitală, de la Clubul Sportiv Municipal.

Timișoara Saracens ar mai fi avut de fapt în program o confruntare în faza preliminară, și anume cu CS Politehnica Iași, programată inițial pentru astăzi 10 martie, pe malurile Begăi, dar moldavii au aruncat prosopul în întrecerea K.O. înaintea ultimelor două apariții, ambele din 2018, astfel încât întâlnirea amânată de sâmbăta trecută cu clujenii, dat fiind vremea nefavorabilă, cu ger și viscol, a fost reprogramată astăzi pe arena ”Iuliu Hațieganu”.

Unde Sosene Anesi a apelat din start la Conache; Lemnaru, Manumua, Popa, Zaharia; Seniloli, Rose / Militaru, Sabău, Pungea; Mureșan, Drenceanu; Morrison, Rus; Stewart, iar oaspeții au punctat inițial prin fundașul lor, Gabriel Conache, precis din loviturile de pedeapsă din minutele 3 și 12, după care Jody Rose a izbutit primul eseu al favoriților, în minutul 17.

Tot din liniile dinapoi s-au remarcat și următorii autori de eseuri ai bănățenilor, Lemnaru în minutul 23 și Zaharia în minutul 26, astfel încât Timișoara Saracens avea la pauză un avantaj decisiv, 0-25.

Vizitatorii nu s-au oprit însă aici, același Mădălin Vlad Lemnaru asigurând deja în minutul 42 punctul bonus ofensiv al deținătoarei trofeului iar căpitanul Drenceanu finalizând în minutul 50 un mol rulant, moment din care și Conache i-a predat ștafeta lui Luke Samoa. Au mai ieșit totodată și Henry Seniloli, Vasile Rus, Horațiu Pungea și Lucian Mureșan, înlocuiți de Kevin Luiters, James Doyle, Mesake Doge și Dorin Lazăr, însă cursul jocului nu s-a modificat, Samoa transformând și eseul lui Marian Sabău din minutul 56.

Timișorenii au mai efectuat câteva schimbări, Gigi Militaru, Marian Sabău și Mădălin Lemnaru lăsându-le locul lui Sione Taupaki, Sione Halalilo și Alexandru Iștoc, dar au și rămas în dublă inferioritate numerică, după ce Rose și Zaharia au fost expediați în sin-bin în minutele 65 și 70. În consecință, clujenii au semnat eseul de onoare în minutul 76 dar ultimul cuvânt l-au avut tot învingătorii, în minutul 79, prin cel de-al șaptelea eseu al lor, semnat de tânăra rezervă Alexandru Iștoc.

Șapte eseuri ale campioanei la Cluj, chiar opt ale ”Stejarilor” României în a doua lor cea mai detașată victorie din noul an, 62-12 (29-5) pe stadionul Gloria din Buzău în disputa de la ora 13 contra Belgiei, în urcare pe poziția a 25-a în ierarhia IRB, un loc pierzând în schimb ”tricolorii” după eșecul din urmă cu 3 săptămâni de la Madrid, alunecând pe 17.

A fost însă un galop de sănătate al gazdelor ca repetiție finală înaintea deplasării în Georgia, românii reușind 3 eseuri de penalizare și alte câteva inclusiv prin componenți ai bănățenilor, autori de eseuri mai fiind și Umaga, Burcea, Moyake, Dumitru și Badiu, completate de Calafeteanu cu două transformări și o lovitură de pedeapsă, Fercu cu o transformare și Vlaicu, identic, pe când vizitatorii au ripostat prin câte un eseu în fiecare repriză, stabilind și scorul final.

România, de la care pilierul cu numărul 1 Ionel Badiu, de la Timișoara Saracens, a suferit o eliminare temporară, a mai contat astăzi la Buzău pe 2. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 4. Johan Van Heerden (CSM Bucuresti), 5. Valentin Popârlan (Timisoara Saracens), 6. Andrei Gorcioaia (Massy), 7. Kuselo Moyake (Steaua Bucuresti), 8. Stelian Burcea (CSM Bucuresti) / 9.Valentin Calafeteanu (CSM Bucuresti), 10. Jack Umaga (Timisoara Saracens), 11. Ionuț Dumitru (Steaua Bucuresti), 12. Sione Fakaosilea (Știința Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM Bucuresti), 14. Marius Simionescu (Timișoara Saracens) și 15. Cătălin Fercu (Timisoara Saracens), rezerve la start fiind: 16. Andrei Rădoi (Timisoara Saracens), 17. Constantin Pristaviță (Știința Baia Mare), 18. Alexandru Gordaș (Steaua Bucuresti), 19. Adrian Moțoc (Racing 92), 20. Răzvan Ilisescu (Blagnac), 21. Florin Surugiu (Steaua Bucuresti), 22. Robert Neagu (Steaua Bucuresti), 23. Florin Vlaicu (Steaua Bucuresti).

Rusia – Georgia se dispută de la această oră iar Spania – Germania duminică după prânz.

Ultimele rezultate din Cupa României și ierarhia la zi, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: