Timișoara Saracens galopează la matineu la încheierea turului cu noul record al sezonului Superligii. Al optulea joc pe ”Dan Păltinișanu” după ”ultimul joc pe Dan Păltinișanu”

Rugbiștii Timișoarei n-au ratat ocazia astăzi la matineu să dispună de unica prim-divizionară fără victorie în actualul campionat prin a semna noul scor record al ediției 2019-2020 în Superliga, 69-7 (40-0) cu ”lanterna roșie” ACS Tomițanii Constanța, aflată în cel de-al doilea sezon consecutiv în elită dintre cele 4 derulate în ultima vreme în sistem toamnă-primăvară. Diferența de scor este superioară cu un singur punct vechiului record al turului, 80-19 pentru steliști în Ghencea tot împotriva dobrogenilor, acum 3 săptămâni. 

Turneul final al Cupei Mondiale de rugby continuă și astăzi în cea de-a doua parte a fazei grupelor, propunând de la ora României 12:45 un atractiv Africa de Sud – Italia, iar pe plan intern a demarat de la ora 10 penultima etapă a turului în elita Superligii, prin cel de-al optulea meci desfășurat pe stadionul ”Dan Păltinișanu” după ”ultimul joc pe Dan Păltinișanu”, cum greșit se grăbea în primăvară mai toată suflarea să anunțe demolarea vechii arene. Căci întârzierile din spațiul mioritic sunt la ordinea zilei, numărătoarea dezvăluind în adevărata sa lumină diferența între vorbe și fapte. Și era cât se poate de previzibil că multă apă avea să mai curgă pe Bega fără ca spusele să-și găsească un suport în realitatea faptică, trecând deja ani buni de când Timișoara trebuia de fapt să aibă parte de un nou stadion.  

Toate semnele indicau un galop în trombă al Timișoarei Saracens la ultima sa apariție în turul sezonului regular, atât prin prisma necesității de a se reabilita după eșecurile consecutive de la Baia Mare și de săptămâna trecută cu steliștii, cât și a victoriilor repurtate la scor cu punct bonus ofensiv în fața celorlalte prim-divizionare, toate din afara podiumului. Și nu în ultimul rând în lumina proporțiilor depășirii alb-albaștrilor de pe litoral la precedenta lor descindere în Banat, acum o lună și ceva, pe 24 august 2019, 75-6 în turul fazei grupelor Cupei României.

Cu orgoliul rănit de eșecurile din precedentele două reprezentații în fața finalistelor ediției trecute de campionat, rugbiștii din Ronaț și-au valorificat astăzi de o manieră categorică avantajul valoric și al terenului propriu, depășind cu mult marjele altor succese la scor din acest tur, 54-18 în etapa I cu oaspeții din Cluj și 52-14 în runda a doua la București, cu Dinamo.

Punctul bonus ofensiv a fost asigurat destul de rapid în cursul primei părți, ”negrii” din Ronaț desprinzându-se la 40-0 până la pauză, inclusiv prin șase eseuri, într-o implacabilă cavalcadă ofensivă. Iar alte 5 au fost adăugate de către învingători în jumătatea a doua a întâlnirii din runda a VI-a, Timișoara Saracens totalizând nu mai puțin de 11 eseuri marcate. 

Tevita Manumua a înscris 3 dintre eseurile gazdelor, două fiind semnate de Simionescu, iar câte unul de Lungu, Morrison, Lazăr, Shennan, Hinckley și Sabău, în vreme ce Jipa a devenit al doilea marcator al timișorenilor în partida de la matineu prin transformarea a 7 dintre eseuri.

Astfel au devenit timișorenii primii care să încheie partidele din turul sezonului regular în Superliga, dar și cu titlu provizoriu pe primul loc al ierarhiei, de pe care ar urma cel mai probabil să alunece până chiar pe poziția a treia în urma celorlalte meciuri rămase de disputat din tur în etapele a VI-a și a VII-a, săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, în care elevii lui Anesi și Gamboa vor sta.

Ulterior, miercuri 16 octombrie, jocul de debut al rundei a VIII-a dar și al returului, tot cu bănățenii protagoniști, de la ora 16 pe arena ”Iuliu Hațieganu” din Cluj, Timișoara Saracens deschizând apoi și etapa a IX-a, joi 24 octombrie de la ora 12, acasă cu Dinamo.

Așadar, o serie de zile dar și ore de start ale partidelor ce sugerează că arena sportului cu balonul oval a dezarmat în fața evidențelor fără echivoc legate de interesul foarte scăzut din jurul majorității meciurilor din sezonul regular, întâlniri văduvite de un număr consistent de spectatori în tribună, unii metamorfozându-se în telespectatori, prin grija etalată de forul federal și postul public național de televiziune, partener al F.R.R.  

Luna noiembrie va aduce returul fazei grupelor în Cupa României, în principiu cu apariții în data de 2, 9 și 16, acasă cu cei din Cluj dar și Baia Mare, respectiv tocmai la Constanța, cu mențiunea că timișorenii abordează de pe primul loc a doua jumătate a fazei de calificare, cu perspective spre fazele finale, tot din 2019.

Mai apoi, în 2020, celelalte 5 etape rămase din programul returului în Superliga, dintre care bănățenii vor juca în primele patru, începând din 4 aprilie, la Buzău.

Momentan, savurarea unei victorii fără glorie, în dauna unei codașe care se descurca mult mai bine în vizita pe Bega din returul sezonului regular al ediției trecute, doar 26-25 pentru timișoreni în mai 2019, însă constănțenii n-au mai bifat deloc și în noua campanie victorii care-i plasau pe locul 5 la finele campaniei tur-retur din stagiunea 2018-2019, așadar în urma careului fruntaș, cea în curs fiind abordată printr-un eșec cu 42-17 la Baia Mare, linie de la care ACS Tomițanii nu s-a abătut.

Pe de altă parte, mereu salutar de constatat că noua grupare a celor de la malul Mării Negre a reînnodat fie și la flacără mică tradiția prezenței Farului în elita Ovaliei carpatine, întreruptă la capătul campionatului din 2014, pe-atunci încă în sistem primăvară-toamnă, alb-albaștrii clasându-se la vremea aceea pe podiumul sezonului regular.

În absența câtorva accidentați precum Conache, Fercu, Pungea ori noua achiziție Melinte, dar și a lui Rus, care și-a ispășit a doua etapă de suspendare, Timișoara Saracens a început astăzi cu Simionescu; Shennan, Maliepo, Umaga, Manumua; Jipa, Samkharadze / Lungu, Căpățână – cpt., Halalilo; Lazăr, Iftimiciuc; Morrison, Tătăruș, Strătilă, rezerve la start fiind Rădoi, Fonoifua, Aranda, Mureșan, Sabău, Rupanu, Hinckley și Zaharia.

ACS Tomițanii: Burlacu; Barbu, Nasalo, Sola – cpt., Coman; Baron, Mihalache / Chiriac, Cuprian, Pocriș; Toader, Macoveanu; Ciorbac, Don; Gorcioaia. Rezerve la start: Ciocoiu, B.E. Neacșu, Sasu, Gigauri, Ciobota, Berbece, Oțelea, Swanepoel. 

Programul și clasamentul, pe coloana dreaptă.

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 16

 


Ultimele articole din categoria Rugby: