Timișoara Saracens își asigură la Lisabona încă dinaintea pauzei punctul bonus ofensiv și semnează cel mai clar triumf extern în cupele europene: 10-45 (5-28) și 2-7 la eseuri

Timișoara Saracens n-a străbătut degeaba Europa spre sud-vest, ba din contră, adjudecându-și primul punct bonus ofensiv în actualele preliminarii pe drumul spre Challenge Cup 2018/9 încă din minutul 38 al deplasării pe arena universitară din Lisabona, unde a conturat cel mai clar triumf extern din aparițiile în cupele continentale din ultimii nici 2 ani, 10-45 (5-28) cu CDUL, diferență superioară celei izbutite tot în peninsula iberică în 21 noiembrie 2015, 18-36 la Valladolid.

 

Cu două noutăți în XV-le de start față de formula aliniată la startul jocului victorios de sâmbăta trecută de pe ”Dan Păltinișanu”, 29-25 cu Petrarca Rugby, Simionescu și Rupanu preluând rolurile de fundaș respectiv mijlocaș la grămadă de la Samoa și Seniloli iar locurile lor pe banca de rezerve fiind ocupate de Iștoc și Leiataua, campioana României a deschis scorul încă din minutul 4 al expediției lusitane, prin Stefano Hunt, autor al primului eseu, transformat de Tevita Manumua, 0-7, în urma unei introduceri în grămadă în 22-ul advers.

Următorul marcator de eseu a provenit din linia I, Andrei Rădoi, în urma unei margini la 5 metri de terenul de țintă al portughezilor, iar Manumua n-a ratat nici această transformare, scorul ridicându-se la 0-14 deja după primul sfert de oră al partidei din runda secundă a noului sezon în Continental Shield.

Nu mult a trecut și deja la mijlocul primei părți bănățenii în negru-roșu l-au semnat și pe cel de-al treilea, prin căpitanul Popârlan, transformat fiind de același Manumua, la capătul unei prelungite contra-șarje colective din preajma propriului 22, inițiate de Helu printr-un balon de urmărire. Desprinderea la 0-21 după numai 20 de minute aducea aminte de galopuri de sănătate din trecutul relativ apropiat, însă cei din Ronaț nu s-au oprit aici în fief-ul universitarilor Lisabonei, chit că CDUL a ripostat prin eseul lui Goncalo Foro din minutul 29, netransformat: 5-21.

O altă contribuție a înaintării a dus la cel de-al patrulea eseu și punctul bonus ofensiv deja în minutul 38, reușita trecând în dreptul lui Doyle iar Manumua rămânând la fel de exact, 4 transformări din 4: 5-28 la pauză.

Campionii României mai câștigau în străinătate în urmă cu două preliminarii și în Germania, cu 10-3 la Heidelberg în ianuarie 2016, iar apoi în manșa a II-a a barajului din Italia, 28-17 la Calvisano, precum și ulterior, anul acesta, în aprilie, în turul play-off-ului cu Krasny Yar, 17-12 la Tbilisi, însă succesul de astăzi este mai clar și decât cel obținut tocmai la debut, acum 23 de luni, în Spania.

Experiența competițională la acest nivel și plusul valoric și-au făcut simțite prezența, distanțându-i pe vizitatorii de pe Bega, de notat fiind că lusitanii de la CDUL cedau clar în urmă cu 3 sezoane la lansarea acestei întreceri, 0-28 cu Enisei-STM după un 45-17 pentru Mogliano în Italia. De fapt, Portugalia n-a mai avut o reprezentantă în calificările din Continental Shield și în toamna trecută, după ce în urmă cu 2 ani lusitanii de la GD Direito smulgeau un singur succes din 4 apariții și încheiau pe trei în grupa câștigată de timișoreni, acasă pierzând cu 21-24 cu Heidelberg RK și impunându-se cu 22-12 cu spaniolii din Valladolid.

Partea a doua a confruntării n-a schimbat datele problemei, chiar dacă primele puncte le-a semnat CDUL în minutul 46, printr-un eseu netransformat, rezerva Leiataua ripostând în minutul 50 prin cel al campioanei României, servit de Hunt. Iar Manumua nu s-a dezmințit, 10-35. Nu doar Leiataua i-a luat locul lui Umaga, dar la reluare a mai intrat în liniile dinapoi și Popa, în locul lui Helu, iar în linia I Doge, Sabău și Mariș pentru Pungea, Rădoi și Badiu precum și ex-căpitanul sărbătorit al zilei Vasile Rus în locul lui Morrison.

Tot dintre rezerve, intrate în totalitate, s-au remarcat și cel de-al șaselea respectiv șaptelea semnatar de eseu, Popa în minutul 66, și primul netransformat, respectiv Sabău pe final, consemnându-se un detașat 10-45. Păstrând proporțiile, date de palierul cu totul diferit al întrecerilor, Timișoara Saracens a răspuns astăzi cu aceeași monedă la Atlantic eșecurilor suferite toamna trecută acasă în grupele Challenge Cup, cu scoțienii și englezii. Bănățenii au astfel 9 puncte din zece posibile și 74-35, pe locul I în Grupa A.

Timișoara Saracens: 15. Simionescu; Helu, Manumua, Umaga, Tangimana; Hunt, Rupanu / 1. Badiu, Rădoi, Pungea; Popârlan – cpt., Drenceanu; Doyle, Morrison; Stewart.

Rezerve la start: Sabău, Mariș, Doge, Mureșan, Rus, Iștoc, Popa, Leiataua.

CDU Lisboa: 15. Graham; Conceicao, Marston, T. Appleton, Foro; Abecassis, Belo / 1. Medeiros, Foro, Sovea; Grikh, Lino; Girao, F. Appleton; Simoes.

Rezerve la start: Melo, Madaleno, Mussolo, Sousa, McSullea, Bastos, Baptista și Noronha.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ sase = 15

 


Ultimele articole din categoria Rugby: