Timișoara Saracens, la 80 de minute de o nouă participare în faza grupelor din Challenge Cup

Campioana națională Timișoara Saracens începe sâmbătă de la ora 14 un tur de forță cu 5 apariții în două săptămâni, inclusiv cu ”intermediare”, dar regula că primul meci este și cel mai important e cu atât mai mult întărită de faptul că bănățenii joacă în acest weekend pentru o nouă pătrundere în faza grupelor din European Rugby Challenge Cup, iar în cazul reușitei vor apărea în plus și pe 13 mai într-un meci la Edinburgh între calificatele din acest baraj al întrecerii continentale numărul 2 a cluburilor.

timisoara-saracens

Intrată anul trecut pe 23 aprilie în premieră în faza grupelor din Challenge Cup după un traseu fără greșeală cu 4 victorii cu avantaje de minim un eseu transformat în seriile preliminare și alte două triumfuri în barajul cu Rugby Calvisano, Timișoara Saracens ține să-și păstreze imbatabilitatea din tururile premergătoare celui principal și cu ocazia manșei secunde a playoff-ului cu rușii de la Krasny Yar Krasnoyarsk, de care dispuneau în urmă cu 3 săptămâni pe teren neutru la o diferență de un eseu netransformat, 17-12 pe 1 aprilie la Rustavi, în Georgia.

În 2016, rugbiștii din Ronaț își asigurau un avans mai mare după manșa I a barajului, găzduită pe ”Dan Păltinișanu”, 36-23 pe 9 aprilie cu italienii de la Rugby Calvisano, avându-l în componență și pe Florin Vlaicu, iar elevii lui Grainger Heikell se impuneau la o diferență similară și în returul de peste două săptămâni din ”Cizmă”, cu 28-17, ajungând ulterior să joace, la orele toamnei și iernii, în grupe, cu cluburi cu mare blazon precum Edinburgh Rugby, Harlequins London sau Stade Francais Paris.

De această dată, campionii României au de apărat avantajul pe teren propriu, dar așa cum a remarcat și Valentin Popârlan în conferința de presă susținută astăzi de cei din Ronaț, după antrenamentul căpitanului, derulat de la ora 14, principalul obiectiv al timișorenilor este ”să atacăm, să înscriem puncte, nu să apărăm acel avantaj de 5 puncte”.

Pe de-o parte, timișorenii se aliniază fără câțiva dintre protagoniștii jocului tur, accidentați în Georgia, precum Daniel Ianuș, Jody Gavin Rose ori Tangimana Fonovai, plus alți indisponibili ca de exemplu Gigi Militaru, Stephen Shennan sau Dorin Lazăr, și o fac în urma unei rare înfrângeri pe plan intern, suferită la limită vinerea trecută pe terenul liderului CSA Steaua, cu 9-8, însă pe de altă parte au atât avantajul terenului propriu cât și al victoriei din prima manșă, catalizatoare pentru năzuința de a semna premiera pătrunderii pentru al doilea sezon la rând în faza grupelor din E.R. Challenge Cup.

Tot ce mai nădăjduiesc rugbiștii din Ronaț este ca vremea să fie favorabilă la ora partidei de sâmbătă, după o săptămână cu precipitații, iar gazonul să reziste cât mai bine și în urma meciului de fotbal de ieri de la ora 18, Popârlan invitându-i totodată pe timișoreni să descindă în număr cât mai mare în tribuna arenei ”Dan Păltinișanu”. O notabilă prezență asigurată va fi din partea învățăceilor participanți în acest an la proiectul local Rugby4Schools, circa 150 de elevi urmând a fi implicați în deschiderea partidei dar și în pauza acesteia, sub forma unui joc de rugby-tag.

Vizitatori sunt rușii de la Krasny Yar Krasnoyarsk, care, precum timișorenii în sezonul trecut, s-au calificat fără înfrângere din seriile preliminare, pierzând în premieră tocmai în jocul tur de baraj, găzduit pe teren neutru, în fața campioanei României. Care a fost scutită în calificările acestei noi ediții de fazele incipiente ale întrecerii, ca un semn din partea organizatorilor competiției că este suficient de redutabilă pentru a se alinia direct la baraj și în baza prezenței în grupele campaniei în curs, Timișoara Saracens având în plus oportunitatea de a disputa și o partidă cu cealaltă grupare câștigătoare în play-off, detașată încă de pe-acum prin prisma unui 46-0 în tur la Mogliano ca fiind Enisei-STM, nimeni alta decât principala formație din același oraș rusesc Krasnoyarsk.

Enisei-STM câștiga barajul și în 2016, precum timișorenii, după ce în 2015 trecea chiar de CSM Știința Baia Mare, iar rușii s-au arătat combativi în faza grupelor din actuala ediție în Challenge Cup, câștigând două meciuri. Dacă timișorenii vor trece de concitadinii celor de la Enisei-STM, atunci învingătoarele vor fi răsfățate pe scena desfășurată în premieră cu această ocazie a trofeului Continental Shield, rezervat câștigătoarelor la baraj, și care va fi disputat tocmai în weekend-ul și în orașul gazdă al principalelor finale din Champions Cup și Challenge Cup, pe 12-13 iunie la Edinburgh.

Unde timișorenii și-au încheiat aparițiile din precedenta stagiune prin a pierde în luna ianuarie în fața celei care avea să fie câștigătoarea Grupei 5, Edinburgh Rugby, ulterior eliminată acasă din sferturile Challenge Cup. Dacă va trece de Krasny Yar, Timișoara Saracens va fi în capitala Scoției la aceeași oră cu finalistele ediției 2016-2017, vineri 12 mai fiind programat ultimul act în Challenge Cup iar sâmbătă 13 mai cel în Champions Cup, competiție numărul 1, tot în sâmbăta de 13, la amiază conform orei locale, fiind programat și Continental Shield, un duel mai de la est.

Finalele principale se vor derula în seri consecutive pe arena cu 67.144 de locuri BT Murrayfield, a Federației Scoțiene de Rugby, prețul biletelor variind de la 10 la 30 de lire în Challenge Cup respectiv de la 35 la 80 în Champions Cup, pe când jocul pentru impulsionarea aspirantelor din anticamera sportului ”mare” cu balonul oval pe o arenă din același complex BT Murrayfield.

Pentru a ajunge din nou la Edinburgh dar mai ales în grupe timișorenii sunt însă obligați să nu piardă sâmbătă acasă cu mai mult decât un eseu netransformat iar până la a ajunge în Scoția mai au de bifat și parcursul final în returul sezonului regulat, marți de la ora 11 acasă cu CS U Cluj, pe ”Gheorghe Rășcanu”, sâmbăta viitoare la București cu Dinamo, pe 3 mai la Baia Mare în restanța cu CSM Știința iar în 7 mai cu ieșenii, acasă.

Ulterior, în funcție de locul ocupat după retur, unu sau doi, timișorenii ar putea evita sau nu în respectivul weekend de 12-13 mai o suprapunere ca program cu barajul pozițiilor 2-7, 3-6 și 4-5 pentru accederea în semifinalele Superligii, anunțate în jurul datei de 21 mai și urmate după încă o săptămână de finala cu trofeul pe masă, de apărat în cazul elevilor lui Grainger Heikell.

Miză suplimentară așadar în cazul returului cu Krasny Yar, care a câștigat pe drumuri în preliminariile din decembrie, cu 50-21 la Heidelberg și cu 42-11 la Rovigo.

Timișoara Saracens – Krasny Yar constituie totodată întâiul meci oficial internațional al bănățenilor pe teren propriu în 2017, după ce cel cu Stade Francais Paris, din 14 ianuarie, eșua într-un lamentabil fiasco organizatoric, dar și al doilea joc al campioanei României în această lună pe ”Dan Păltinișanu”, după triumful cu punct bonus ofensiv din urmă cu două săptămâni, în campionat, cu CSM București.

Iar apropo de francezi, este un weekend plin și în principalele întreceri europene, sâmbătă și duminică jucându-se semifinalele în manșă unică din Challenge Cup, La Rochelle – Gloucester Rugby și Stade Francais – Bath Rugby, precum și cele din Champions Cup: Munster – Saracens și ASM Clermont Auvergne – Leinster Rugby. Iar pe plan intern antepenultima rundă din sezonul regulat e inaugurată sâmbătă tot de la ora 14 de derby-ul de interes și pentru bănățeni CSM Știința Baia Mare – CSA Steaua, în direct pe Dolce Sport (vezi clasamentul la zi al Superligii, programul rundei și ultimele rezultate pe coloana dreaptă).

Toată concentrarea campionilor se rezumă însă momentan strict la returul cu rușii, în vederea căruia trebuie ”să creștem nivelul de joc și un efort suplimentar”, conform spuselor antrenorului principal Grainger Heikell tot în conferința de astăzi de la ora 15.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: