Timișoara Saracens nu mai ratează startul dar ia câte 3 eseuri în 12 minute înainte și după pauză: 3-42 cu Harlequins

Timișorenii n-au mai pășit cu stângul și în jocul cu londonezii, spre deosebire de cele cu Edinburgh Rugby și la Stade Francais, chiar deschizând scorul după mijlocul primei părți prin Calafeteanu din lovitură de pedeapsă, dar Harlequins a exploatat din plin eliminarea temporară din contul lui Morrison, profitând prompt prin 3 eseuri, cu toate transformate în nici 10 minute, începând cu minutul 28. Alte 3 au fost adăugate în primele 12 minute după pauză, așa încât favoriții din Albion și-au adjudecat întâiul triumf stagional în deplasările din campionat sau ER Challenge Cup, 3-42 (3-21) de la ora 15 pe ”Dan Păltinișanu”.

Cu al doilea eseu al jocului, printr-o lungă șarjă dezinvoltă de la mijloc, în minutul 31, jucătorul de linia a II-a George Merrick a dat semnalul desprinderii favoritei: devenea 3-12

Cu al doilea eseu al jocului, printr-o lungă șarjă dezinvoltă de la mijloc, în minutul 31, jucătorul de linia a II-a George Merrick a dat semnalul desprinderii favoritei: devenea 3-12 / foto Constantin Duma – AGERPRES

 

Campioana României și-a învățat bine lecția după testele eșuate din start cu scoțienii și la Paris, apărându-se mult mai atent și agresiv în primele minute ale jocului de la ora 15 și absorbind continua presiune a londonezilor, exercitată inclusiv în 22-ul bănățean, însă n-a fost în cele din urmă de-ajuns, continuitatea aparițiilor celor din Albion în regim constant la un anumit nivel valoric dovedindu-și importanța deloc neglijabilă în fața unei garnituri ce nu mai jucase laolaltă într-o formulă de bază aproape completă încă din 29 octombrie, de la un 24-9 tot pe ”Dan Păltinișanu” cu CSA Steaua, în preliminariile Cupei Regelui, duel intern de la care se împlineau nu mai puțin de 6 săptămâni.

Scăpați cu fața curată de primele 10 minute, ”negrii” au mutat jocul prin contraatacul declanșat de Calafeteanu și continuat de Burcea până în 22-ul advers, abia o grămadă prăbușită pe linia de 40 a englezilor încheind cele 3 minute de dominare teritorială timișoreană în terenul lui Harlequins.

Care și-a reînnodat atacurile dar același Calafeteanu a mai recuperat un balon în preajma propriului 22 și în minutul 16, stopând pentru moment tăvălugul ocupantei locului 7 în primul eșalon de Rugby Union din Albion. Alb-albastru-roșii au și culcat balonul în terenul de țintă în minutul 17, prin aripa Charlie Walker, dar eseul n-a fost validat iar introducerea timișoreană în grămadă din preajma colțului terenului a pus punct altor 4 minute de presiune insulară exclusiv în 22-ul gazdelor.

În replică, după o degajare a lui Walker ce n-a prins marginea, fundașul Fercu a obținut o lovitură de pedeapsă la mijlocul terenului, jucată în tușă, de unde timișorenii au împins jocul până la limita 22-ului advers, unde londonezii au greșit. Iar Calafeteanu a fructificat lovitura de pedeapsă, din stânga, la buturile dinspre oraș: 3-0 în minutul 23.

A urmat și rândul gazdelor să greșească, Morrison fiind trimis în sin-bin în minutul 27, superioritate numerică de care Harlequins a profitat imediat cu vârf și îndesat, Jackson trimițând în tușă iar molul rulant fiind finalizat de taloneurul Ward printr-un prim eseu, 3-5 în minutul 28. Jackson n-a ratat de la 22 de metri lateral dreapta, transformare și 3-7.

Pachetul de înaintare londonez a simțit imediat vulnerabilitatea oponentei prin absența flankerului iar puțin mai apoi, în minutul 31, un component al liniei a II-a, George Merrick, a șarjat frontal de la 40 de metri, pentru cel de-al doilea eseu, sub buturi, o formalitate pentru Jackson la transformare: 3-14.

Dacă răsturnarea de scor s-a realizat prin eseuri ale rugbiștilor din linia I și a II-a, distanțarea a fost semnată cu liniile dinapoi, mai întâi de fundaș iar la reluare de ”dubla” unei aripi și de un centru.

Dar mai întâi Harlequins a mai înscris un eseu în superioritate numerică și prin fundașul Morris, la colț, în minutul 35, 3-19, transformat de același Jackson.

3-21 la pauză și 0-3 la eseuri, dar londonezii aveau să-și asigure al doilea punct bonus ofensiv în Grupa D deja în primul minut după pauză, ba chiar la 53 de secunde de la reluare, prin aripa Charlie Walker, la capătul unei curse de 70 de metri în care s-a desprins decisiv printr-o schimbare de direcție în propriul teren. Jackson n-a greșit nici la reluare, 3-28.

Încă un eseu a semnat tot numărul 14, Walker, și în minutul 47, după un schimb scurt cu Jackson, care a avut de îndeplinit iarăși doar o formalitate, 3-35.

Dacă în prima parte londonezii adunau 3 eseuri în superioritate numerică în nici 10 minute, la reluare au adăugat alte 3 în puțin peste zece minute, dar în 15 contra 15, numărul 13, centrul Joe Marchant, interceptând încă un balon cu ușurință cedat la mijloc de timișoreni și înscriind al șaselea eseu al englezilor, în minutul 52. Transformat și acesta fără greș și cu acuratețe de același decar Ruaridh Jackson: 3-42.

Ar mai fi rămas de jucat exact perioada de timp scursă în prima parte fără ca timișorenii să nu primească nici un punct, iar simetria s-a păstrat la perfecțiune în special grație replicii reîmbunătățite a gazdelor cu șansa a doua, care au păstrat handicapul de scor sub cel al eșecului cu scoțienii, 17-59 în urmă cu 8 săptămâni, nevoiți fiind însă să se mulțumească doar cu cele 3 puncte semnate inițial de Calafeteanu, ceea ce a readus cumva aminte de înfrângerea searbădă de la Paris, din 20 octombrie, cu 27-0.

Pe fondul numeroaselor schimbări în ambele garnituri, inițiate încă din primele minute ale părții secunde, odată ce Harlequins a adăugat alte două eseuri pe tabela de marcaj, jocul s-a echilibrat simțitor iar tocmai timișorenii au fost cei care au avut mai mult posesia balonului, însă fără concretețe, în ciuda apreciabilelor eforturi depuse, totul fiind zădărnicit de lecția defensivă aplicată de vizitatorii din sud-vestul Londrei, care au exersat o partitură ce nu dăduse satisfacție în deplasările de pe parcursul noului sezon, toate pierdute până astăzi în campionat, dar și una la Edinburgh.

A fost altceva, ca un pas înainte față de meciurile pierdute încă din primele minute cu scoțienii și în Franța, astăzi cel puțin englezii fiind lăsați la zero pe tabela de marcaj pe întreaga durată a primei treimi a disputei, ceea ce n-a fost deloc puțin lucru, dar în cele din urmă diferența de rutină competițională în regim constant la un anumit nivel valoric s-a evidențiat elocvent în minutele decisive în care timișorenii au simțit că le scapă jocul din mâini, pe când englezii doar au taxat cadourile și breșele ivite.

Una peste alta, o excelentă propagandă pentru rugby-ul ca eveniment sportiv la nivel continental, tribuna timișoreană fiind onorată de prezența între cei peste 2.000 de spectatori a câtorva sute de fani ai ”Arlechinilor”, totul într-o atmosferă frumoasă, încălzind după-amiaza de decembrie, ce a avut parte de fapt și de soare.

Primul tur al inegalului duel Timișoara – Harlequins s-a consumat, returul fiind programat sâmbăta viitoare la Londra, un veritabil test de caracter pentru învinșii sperând meci de meci la mai bine și având de învățat pe măsură. Dar chiar au de la cine…

Ca înlocuiri, timișorenii l-au retras pe Calafeteanu și au apelat la Gabriel Conache însă și la o linie I împrospătată, pentru ultima peste jumătate de oră, Militaru, Rădoi, Mariș, introducându-i la câteva minute unul de altul și pe Manumua, Lemnaru, Lazăr dar și Mureșan, pentru măcar o pătrime din timpul de joc. La londonezi au fost introduși pe rând puțin după minutul 50 mai întâi Evans și Mulchrone, iar apoi și South, Hopper, Buchanan și Jones, dar în condițiile în care și alți componenți au fost lăsați acasă însă fiind pe picior de intrare eventual chiar în retur.

Revanșa din runda a IV-a se joacă sâmbăta viitoare de la ora 17 a României pe The Twickenham Stoop, iar următorul și ultimul meci acasă al timișorenilor este programat cândva în perioada 12-15 ianuarie 2017 pe ”Dan Păltinișanu”, cu Stade Francais.

Celălalt joc al etapei a III-a în Grupa D se joacă de la ora locală 19,45 (21,45 a României) pe BT Murrayfield, în Scoția, între Edinburg Rugby și Stade Francais.

*

Timișoara Saracens – Harlequins 3-42 (3-21): Calafeteanu 23 l.p. / 6 eseuri, prin Ward (minutul 28), Merrick (31), Morris (35), Walker – două (41, 47) și Marchant (52), toate transformate de decarul Jackson, principal marcator, autor a 12 puncte.

Timișoara Saracens: Fercu, Shennan, Sefanaia, Kinikinilau, Tangimana, Umaga, Calafeteanu / Aholelei, Căpățână, Pungea, Popârlan, Drenceanu, Morrison, Ianuș, Burcea – cpt.

Rezerve la start: Rădoi, Militaru, Mariș, Mureșan, Lazăr, Conache, Manumua și Lemnaru.

Harlequins London: Morris, Walker, Marchant, Stanley, Alofa, Jackson, Care – cpt. / Marler, Ward, Sinckler, Merrick, Matthews, Naoupu, Chisholm și Clifford.

Rezerve la start: Buchanan, Evans, Jones, South, Shields, Mulchrone, Swiel și Hopper.

În alte meciuri ale rundei a III-a deja disputate vineri seară, în Grupa 1, Gloucester Rugby – La Rochelle 35-14 și Bayonne – Benetton Treviso 15-28, iar în Grupa 2: Grenoble – Ospreys 7-59 și Lyon – Newcastle Falcons 42-12.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: