Timișoara Saracens, repetiție de succes înaintea primirii lui Rugby Calvisano. Triumf în Cupă la Dinamo, unde remiza în Superliga

Campioana Timișoara Saracens, deținătoare și a Cupei României, a câștigat astăzi în premieră în deplasare în noua ediție a întrecerii eliminatorii, la cea de-a doua tentativă după eșecul suferit în urmă cu două săptămâni în capitală la CSM, răsturnând scorul de 3 ori într-o altă ieșire în București, la CS Dinamo: 17-24 (10-14). Succes de bun augur înaintea primirii sâmbăta viitoare în ultima apariție acasă din grupele de calificare din Continental Shield pe Pataro Rugby Calvisano, lider în Eccellenza cu 6 victorii din 7 apariții și două puncte avans față de Femi-CZ Rovigo Delta.

Deși fără a excela și fără punct bonus ofensiv, timișorenii au făcut un pas înainte pe frontul Cupei României în comparație cu rezultatul de egalitate înregistrat pe 23 septembrie în antepenultima etapă din turul campionatului Superligii, 22-22 în București la CS Dinamo, deținătoarea trofeului semnând al doilea succes consecutiv după categoricul 41-7 conturat sâmbăta trecută la revenirea în premieră în 2017 pe ”Gheorghe Rășcanu”, unde îi administra Stelei întâiul eșec din noul sezon pe două fronturi, campionat-cupă.

Prin prisma detașatului triumf cu steliștii, deplasarea de astăzi de la ora 12 pe ”Florea Dumitrache” părea a fi ceva mai facilă pentru campioni, însă Timișoara Saracens a fost condusă de două ori până la pauză iar o dată și la reluarea partidei din etapa a V-a în turul preliminar al Cupei României, revenind de fiecare dată pe tabela de marcaj: 17-24 (10-14). Bănățenii și-au consolidat astfel poziția a patra, de calificare în semifinalele competiției eliminatorii, calificare ca și adjudecată dat fiind că urmăritorii dinamoviști de pe locul 5 au rămas cu 4 puncte în urmă iar în restul fazei preliminare cei din Ronaț mai au de jucat facile partide la Cluj respectiv cu ieșenii, în martie 2018.

Până atunci, bucuria revirimentului în Cupa României, victorii legate contra bucureștenelor fără de care Timișoara Saracens nu și-ar fi apărat blazonul, periclitat în urma înfrângerilor din debutul noii ediții a întrecerii knock-out, acasă cu CSM Știința Baia Mare și la CSM București.

Vizitatorii de pe Bega n-aveau astăzi altă variantă decât să învingă în disputa vecinelor de clasament și au lăsat din nou deoparte nemulțumirile de natură financiară, legate de amânările și întârzierile în încasarea salariilor restante, minus al clubului asociat la nivel municipal care a condus și la despărțirea din aceleași motive de tehnicianul Matt Williams, Timișoara Saracens revenind de fiecare dată prin eseurile lui Marian Drenceanu, Vlăduț Popa și Vasile Rus, toate transformate. Timișorenii semnau tot 3 eseuri și în remiza din septembrie de pe ”Florea Dumitrache”, dar nu se alegeau cu toate punctele în ciuda faptului că gazdele înscriau unul singur, de astă dată CS Dinamo reușind două, suficient pentru smulgerea unui punct bonus defensiv.

Sosene Anesi, reînvestit interimar după ultima modificare pe banca tehnică, a apelat astăzi la amiază la 4 înlocuiri în XV-le de start față de garnitura aliniată la revenirea în Ronaț, reintrând Mariș, Rus, Hunt și Sefanaia, care au preluat ștafeta de la Militaru, Doyle, Rose și Iștoc, în cazul lui Jody Gavin Rose în urma unei accidentări suferite la antrenamentul de vineri, schimbat fiind de Stefano Hunt.

Pe o vreme închisă și rece, umedă, gazonul fiind moale și alunecos, pe alocuri fără iarbă și chiar cu ochiuri de apă, ”negrii” Timișoarei s-au văzut inițial prinși pe picior greșit, ”roșiii” din capitală fructificând o lovitură de pedeapsă în minutul 5, 3-0. În continuare, deși în superioritate numerică deja din minutul imediat următor dat fiind eliminarea temporară a aripii dinamoviste Pascu, pentru un placaj în aer, campionii n-au izbutit să înscrie însă și ei primele puncte, trecând de puțin pe lângă un prim eseu în minutul 25 dar finalizând în schimb un mol rulant în minutul 28, când tocmai căpitanul Drenceanu a culcat balonul în terenul de țintă: 3-5. Tevita Manumua a transformat iar oaspeții păreau a prelua controlul.

Dinamoviștii, aflați la întâiul meci acasă în Cupa României, după ce pierdeau cu 36-20 la CSA Steaua și cu 26-22 weekend-ul trecut la Cluj, ieșiri intercalând o dispută adjudecată la ”masa verde” cu 5-0 dat fiind neprezentarea celor din Iași pe ”Florea Dumitrache”, au revenit totuși și ei în minutul 32, printr-un prim eseu semnat de pe aripă și transformat de Tudorel Bratu: 10-7.

Într-o nouă răsturnare de scor, momentul fiind cu atât mai prielnic, tocmai înaintea pauzei, Timișoara Saracens a înscris un nou eseu, în minutul 38, prin Vlad Popa, Tevita Manumua transformând și de această dată: 10-14.

La reluarea partidei cu Valentin Popârlan în locul lui Ianuș, vizitatorii au fost surprinși și în cel de-al cincilea minut al părții secunde, de această dată în urma unui eseu, CS Dinamo preluând și pentru a treia oară conducerea, 17-14, cu ceea ce aveau să fie și ultimele puncte ale bucureștenilor, căci deținătoarea trofeului a egalat peste alte 5 minute din lovitura de pedeapsă fructificată de același Manumua, 17-17, după care, cu forțe proaspete, a izbutit și eseul decisiv, care, transformat, a conturat diferența finală.

Sosene Anesi și-a revitalizat mai întâi linia I, ieșind Horațiu Pungea și Marian Sabău, înlocuiți cu Sione Halalilo și Mesake Doge, eliminat însă temporar odată cu pilierul dinamoviștilor, iar apoi l-a introdus și pe Marius Simionescu în locul lui Rupanu, oaspeții instalându-se în jumătatea de teren adversă dar ratând prin Manumua o lovitură de pedeapsă de la distanță, în minutul 61.

Minutul 67 avea să aducă eseul decisiv, reușit de Vasile Rus și transformat de Tevita Manumua, răsplată a ofensivei susținute din ultimele minute, după care vizitatorii au mai apelat la înlocuiri atât în pachetul de înaintare, ieșind Samuel Mariș și Randall Morrison și intrând Sione Taupaki și Vlad Neculau, cât și în liniile dinapoi, Vlad Zaharia lăsându-i locul lui William Helu.

Finalul a fost dificil pentru Timișoara Saracens, rămasă în inferioritate numerică în urma eliminării lui Brian Sefanaia, campioana apărându-și totuși cu succes avantajul de un eseu transformat, în ciuda presiunii exercitate de Dinamo: 17-24. În București s-a impus în această penultimă rundă din 2017, tot de la ora 12, și CSM Știința Baia Mare, cu 8-22 la CSA Steaua, două dintre cele 3 eseuri ale învingătorilor fiind de penalizare.

Urmează partida acasă cu Pataro Calvisano Rugby, din etapa a III-a în grupele Continental Shield, sămbăta viitoare, vizitatorii din Italia urmând a descinde pe ”Dan Păltinișanu” pentru a doua oară, după disputa tur din play-off-ul acelorași calificări din primăvara lui 2016, când bănățenii făceau primul pas spre Challenge Cup. Mai apoi, pe 16 decembrie, deplasarea la RC Batumi, în runda finală a fazei I în preliminarii.

*

Dinamo: Mătușa, Matkava, Manole, Doru, Mitroi, Melinte – cpt., Kata, Grădinaru / Bratu, Onofrei, Pascu, Ferguson, Balaban, Sibanda, Fili.

Rezerve la start: Pelin, Bumbac, Bucurescu, Ekuasi, Ivan, Budileanu și Semmai.

Timișoara Saracens: Mariș, Sabău, Pungea, Stewart, Drenceanu, Ianuș, Rus, Morrison / Rupanu, Hunt, Zaharia, Sefanaia, Manumua, Lemnaru, Popa.

Rezerve la start: Halalilo, Taupaki, Doge, Popârlan, Neculau, Iștoc, Simionescu, Helu.

Rezultatele etapei a V-a, clasamentul la zi și programul viitor, pe coloana datelor tehnice.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 1

 


Ultimele articole din categoria Rugby: