Timișoara Saracens se izbește de reduta secund clasatei CSM București și cel mult doar egalează o dată în prima parte

Ce a luat în Vinerea Mare pe mere, învingând cu 18-22 la vicecampioana din Baia Mare, campioana Timișoara Saracens a dat astăzi după-amiază pe mere, revenirea după luni bune în Ronaț cu ocazia primului meci acasă din retur aducându-i doar punctul bonus defensiv în strânsa încleștare cu secund clasata CSM București, care avea să fie egalată la mijlocul primei părți dar care și marca până la pauză unicul eseu al duelului din etapa a X-a în returul sezonului regular al Superligii, reușită care a făcut diferența, fiind conservată la reluare: 6-11 (3-8).

Campioana de pe Bega și noua forță în ascensiune a ”Municipalului” bucureștean au confirmat astăzi de la ora 14:30 așteptările legate de un duel strâns și fără prea multe puncte, axat în schimb pe încleștarea pachetelor de înaintare și organizarea defensivă a jocului, cu un plus de disciplină și acuratețe impunându-se oaspeții mai bine clasați, care și-au consolidat astfel locul secund în raport cu bănățenii de pe poziția a patra, CSM îndreptându-se spre asigurarea găzduirii semifinalei din play-off, pe când elevii lui Sosene Anesi spre o deplasare la ora confruntării eliminatorii pentru intrarea în finala ediției 2017-2018 a campionatului național.

CSM București a învins și în Superliga pe Bega, după ce în 2016 se impunea în Cupa Regelui

Timișoara Saracens rata recent tocmai în fața lui CSM București intrarea în ultimul act al Cupei României, adjudecat mai apoi de noii elevi din capitală ai lui Eugen Apjok, iar astăzi și-a diminuat șansele la găzduirea semifinalei Superligii, tot printr-un nou eșec cu aspiranta la eventul campionat-cupă, formația din Ronaț fiind acum în fața unei alte întâlniri pentru o pătrundere în finală, cea din Continental Shield, returul de sâmbăta viitoare de la ora 16, din Germania, pornind de la 26-20 pentru bănățeni.

Disputa televizată de astăzi de pe gazonul arenei ”Gheorghe Rășcanu” a semănat cu o opinteală închistată sub spectrul victoriilor bucureștene din duelurile directe din acest sezon, 28-16 în turul campionatului și 16-12 mai recent, tot în toamnă, în preliminariile Cupei, bisată printr-un și mai recent 27-22 pe ”Arcul de Triumf” în semifinala eliminatorie, iar campioana din Ronaț s-a izbit în zadar și fără sorți de izbândă de zidul oaspeților din capitală, capac la toate având parte și de decizii din partea lui Vlad Iordăchescu care i-au pus pe jar pe simpatizanții bănățenilor.

Suferind o accidentare în linia I în chiar debutul meciului, când Căpățână a fost nevoit să iasă pe margine, gazdele au intrat și în dezavantaj deja în minutul 4, mijlocașul Daniel Faasen transformând de la distanță o lovitură de pedeapsă facil adjudecată: 0-3.

Bucureștenii și-au etalat apoi abilitățile defensive prin stoparea șarjei inițiate de Umaga și continuată de Simionescu, după care amfitrionii au greșit din nou, dându-i posibilitatea aceluiași Faasen să dubleze avantajul secund clasatei. Distanța i-a jucat de astă dată de puțin festa, balonul oval lovind bara, ceea ce n-a fost cazul la execuția lui Tevita Manumua din minutul 19, dictată pentru lovirea lui Luiters de către Baliashvili, cruțat însă de Vlad Iordăchescu ca un alt semn a ceea ce avea să urmeze, Timișoara Saracens egalând binemeritat. Judecată prin prisma accidentării mijlocașului gazdelor, decizia blândă la adresa gruzinului a fost nepotrivită.

Chiar și așa, campionii ar fi putut totuși prelua conducerea prin același Tevita Manumua, însă transformarea penalității n-a fost validată, ultimele minute ale primei părți aparținând în schimb vizitatorilor din capitală, cu ex-timișoreanul Sandu Stelian Burcea la originea fazei și principalul marcator Tudorel Bratu în continuarea sa, autor al eseului din minutul 34 fiind noua achiziție Josh Rowland, la debut pentru oaspeți, într-o rară incursiune prin 22-ul ”negrilor”: 3-8. Reușita rămânea netransformată de Faasen dar și mai mari griji rezonau tot în tabăra gazdelor, tocmai căpitanul Marian Drenceanu alegându-se cu o eliminare temporară, în perspectiva reluării jocului în partea a doua. În inferioritate numerică ajungeau campionii…

Timișoara Saracens a rezistat totuși fără a primi un nou eseu, stopat fiind Tomane, ba mai mult, odată regrupată în efectiv complet, a redus din handicap tot din bocancul lui Tevita Manumua, de la punct fix spre mijlocul părții secunde: 6-8 în minutul 58. Care avea să rămână însă unicul autor al punctelor învinșilor, depășiți doar 5 minute mai apoi, când ex-timișoreanul Valentin Calafeteanu transforma și el în replică o lovitură de pedeapsă, stabilind ceea ce avea să fie scorul final, 6-11.

Deși aveau nevoie de un singur eseu pentru a smulge măcar remiza, timișorenii nu l-au făurit, atipic lor pe teren propriu, în ciuda atacurilor din ultimul sfert de oră, complicându-și astfel existența în perspectiva fazei eliminatorii semifinale, cu atât mai mult cu cât o oponentă precum CSM București a demonstrat o notabilă reziliență defensivă dar în general și o pragmatică organizare a jocului, anunțându-se drept aspirantă la onoruri. Parcă mai hotărâtă și setoasă de victorii, fără grijile confruntărilor internaționale, trupa în verde-alb-negru de pe podium a luat din nou de puțin fața unei formații fără doar și poate mai tracasate, ceea ce s-a văzut și în indecizii ale jucătorilor de impact ai gazdelor, meciul fiind presărat în general cu suficiente erori pentru acest nivel.

Este pentru prima oară în toate aceste sezoane ale deceniului în curs ca timișorenii să fie contracarați și învinși în serie de același oponent, ceea ce izbuteau și ei treptat venind din urmă în raport cu ”Zimbrii” băimăreni, de la care preluau încet și sigur sceptrul supremației. Dominația celor din Ronaț pare însă acum cu adevărat pusă la încercare, și tocmai de noii elevi ai fostului antrenor al Științei maramureșene. Mâna lui Apjok se vede fără doar și poate, cu avantajul că pe acea mână se și plusează în tonul impus în ultimii ani de ”Municipalul” multi-secție din capitală în ceea ce privește întărirea semnificativă a efectivului. CSM vine puternic din spate pe toate fronturile, ceea ce s-a văzut și din maniera de interpretare a unor faze de către tot mai controversatul inclusiv pe plan internațional Vlad Iordăchescu.

Iar sportul timișorean poate doar constata odată în plus creșterea forței ”Municipalului” bucureștean și cu ocazia manșei I de duminică de la 11 a sferturilor play-off-ului la handbal masculin, în capitală și pe TVR2, SCM Politehnica găzduind revanșa în sistemul ”două victorii din 3 jocuri” joi de la 17:30.

Timișoara Saracens s-a înclinat în premieră acasă în sezonul regular rugbistic în alcătuirea Militaru, Căpățână, Pungea; Popârlan, Drenceanu – cpt.,; Sabău, Rus, Stewart / Luiters, Umaga; Tangimana, Leiataua, Manumua, Simionescu; Fercu, pe parcurs mai jucând Radoi, Badiu, Doge, Mureșan, Lazăr, Popa, Samoa și Shennan.

Clasamentul actualizat și programul etapei viitoare, a 11-a, la mijlocul returului, pe coloana datelor tehnice.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ noua = 10

 


Ultimele articole din categoria Rugby: