Timișoara Saracens trece la potou de Dinamo, într-un finish pe muchie de cuțit: 32-29 (17-17). Al nouălea meci pe ”Dan Păltinișanu” după ”ultimul joc pe Dan Păltinișanu”

Rugbiștii Timișoarei Saracens au încheiat astăzi cu o victorie acasă meciurile de campionat dintr-un an în care au cedat titlul național în Superliga, dar încă au resimțit din plin fie și cu ocazia vizitei penultimei clasate factorul psihologic negativ indus de înfrângerile din ultima vreme, pe final și cu cântec la Baia Mare, pe ”Dan Păltinișanu” cu CSA Steaua și capac la toate săptămâna trecută la Cluj. În consecință, un oponent altfel abordabil, adesea chiar categoric depășit de către cei din Ronaț, a deschis scorul în meciul de la ora 12, a fost egal la pauză al bănățenilor, pe care i-a mai egalat și spre final, ratând atunci transformarea unui eseu și o lovitură de pedeapsă, risipă de care au profitat în cele din urmă elevii lui Sosene Anesi, prin fundașul Ionel Melinte, în sfârșit apt de joc: Timișoara Saracens – Dinamo 32-29 (17-17).  

Foștii campioni au evitat de puțin un alt rezultat care le-ar fi pricinuit coșmaruri, smulgând totuși victoria, chiar și cu emoții, capăt de ață înaintea abordării în continuarea sezonului de toamnă a restului parcursului din Cupa României, în care dețin o poziție la zi cu vedere spre trofeu. 

Iar o victorie rămâne totuși o victorie, cu atât mai importantă pentru moralul colectivului după măciuca eșecului de sub Feleac, diferența fiind semnificativă între acest salvator 32-29 și ce-ar fi fost în cazul unei noi înfrângeri în fața unui outsider. Dinamoviști mai mereu incapabili în trecut să placheze iureșul tăvălugului timișorean, alb-roșii ”clienți” ai Timișoarei Saracens. Însă, la cât de derutați ajunseseră foștii campioni după eșecurile recente, nici o reprezentație nu mai era floare la ureche pentru Popârlan și compania.

Care s-au văzut adesea surprinși pe picior greșit de vizitatorii din capitală, la un pas de a da chiar și lovitura finală pe ”Dan Păltinișanu”. Într-o ambianță pe măsura zilei și orei de start a partidei din etapa a IX-a, joi de la 12, ca nuca în perete pentru un meci din campionatul Superligii. În consecință, foarte puțini spectatori la acest al nouălea joc desfășurat pe ”Dan Păltinișanu” după trâmbițarea în primăvară a disputării la vremea aceea a ”ultimei partide pe Dan Păltinișanu” înaintea demolării arenei. Întârzierile și vorbele goale sunt la ordinea zilei în România, ceas în consecvența lor repetitivă, rezolvarea lucrurilor lăsându-se așteptată, așa cum așteptat e de câteva decenii un nou stadion necesar Timișoarei.

Cel încă în picioare, martor mut al prestației în regim de criză a rugbiștilor bănățeni, inițial conduși de Dinamo, care, inclusiv cu ex-timișoreanul Daniel Carpo cu numărul 8, a profitat în prima parte de erorile gazdelor și a fructificat nu mai puțin de 4 lovituri de pedeapsă prin fundașul Kobakhidze, răspunzând și printr-un eseu semnat de Van Heerden dar netransformat celor trei înscrise până la pauză de Timișoara Saracens prin fundașul Melinte, intrat așadar cu spor, inclusiv transformând reușita, din linia I prin Rădoi, dar și dintre mijlocași, prin Samkharadze: 17-17.

Aripile au preluat ștafeta reușitei eseurilor în partea secundă, Simionescu și Zaharia ridicând la cinci numărul baloanelor culcate în terenul de țintă al bucureștenilor, cu încă o transformare, din partea lui Manumua, 29-17, suficient pentru un triumf cu punct bonus ofensiv, altădată o obișnuință, însă picajul de la Cluj s-a repetat și pe teren propriu. Încă o cădere în joc după pauză, alte puncte încasate, oaspeții taxând printr-un eseu de penalizare transformat și un altul, înscris de Ispir dar netransformat la 29-29, ratare ce i-a împiedicat să preia conducerea spre final. Și încă una, dintr-o lovitură de pedeapsă, replica timișoreană venind din bocancul ex-stelistului Melinte, providențial la debut pentru cei din Ronaț.

Mai mulți au fost de fapt noii titulari față de XV-le de start de săptămâna trecută din Ardeal, de exemplu și Lungu respectiv Rădoi în linia I, Morrison și Rus în linia a III-a, Sabău cu numărul 8, Samkharadze și Jipa ca mijlocași la grămadă și la deschidere, Umaga și Manumua în rol de centri, Zaharia în locul lui Shennan și așadar Melinte în cel al lui Samoa. În total, unsprezece înlocuiri în garnitura de start de la un meci la altul, menținuți fiind în echipă Simionescu, Lazăr, Halalilo în linia I și Popârlan, desemnat căpitan prin preluarea banderolei de la Căpățână.

Timișoara Saracens: Melinte; Zaharia, Manumua, Umaga, Simionescu; Jipa, Samkharadze / M. Lungu, Rădoi, Halalilo; Popârlan – cpt., Lazăr; Morrison, Rus; Sabău. Rezerve la start, Căpăţînă, Taupaki, Fonoifua, Mureşan, Strătilă, Rupanu, Popa și Shennan.

Dinamo: Kobakhidze; Ispir, Ferguson, Iacob, Hreceniuc; Onofrei, Bratu – cpt. / Manole, Matkava, Tsutskiridze; Van Heerden, Doru; Moa, Radu; Carpo. Rezerve la start, Bumbac, Mătușa, A. Lungu, Bărbălău, Budilean, Vahe, Ivan, Carlescu.

Programul etapei a IX-a și clasamentul, pe coloana dreaptă.

    

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = unu

 


Ultimele articole din categoria Rugby: