Victoriile pot aduce victorii, mai ales acasă în Ronaț

Autoare a două succese după eliminarea la București din semifinalele Cupei României, trecând pe ”Dan Păltinișanu” de cei din Heidelberg în manșa I a barajului pentru grupele Challenge Cup și la Baia Mare de ”Zimbri” la reluarea returului, campioana Superligii s-a reorientat din nou spre iarba verde de-acasă în vederea primirii ”Municipalului” din capitală, care-i tot pune recent probleme, revenind astăzi în Ronaț, unde, după o perioadă mai delicată, se regăsea prin a dispune cu 41-7 de steliști în 25 noiembrie, în cupă. Este a doua și ultima apariție a Timișoarei Saracens din retur înaintea manșei secunde din Germania, decisivă pentru revenirea la toamnă în întrecerea numărul 2 a cupelor europene.

Timișoara Saracens, din nou în Ronaț, unde își regăsea în noiembrie spiritul colectiv și pofta de eseuri, 41-7 contra Stelei

Într-adevăr, au trecut peste 4 luni și jumătate și rugbiștii Timișoarei s-au întors pe arena ”Gheorghe Rășcanu” pentru restul partidelor acasă din returul campionatului Superligii, după o destul de îndelungată pauză atât mai ales în ceea ce privește găzduirea jocurilor în Ronaț dar și a partidelor pe teren propriu din întrecerea în care mai dețin trofeul. Căci primirea în toamnă a Stelei pe gazonul pe care bănățenii au prins din nou aripi la începutul acestui deceniu constituia aproape o excepție după mai numeroasele apariții pe ”Dan Păltinișanu”, la început doar arareori, cu ocazii speciale sau forțați de împrejurări în ceea ce privește terenul de pe ”Gheorghe Rășcanu”, ulterior tot mai adesea, în ritmul impus de reprezentațiile internaționale.

Sufletul rugbiștilor a rămas însă mereu în Ronaț iar ”Gheorghe Rășcanu” i-a răsplătit, Timișoara Saracens încheind luna noiembrie prin a se reabilita la scor prin a dispune de Steaua, după ce în weekend-uri succesive ceda tot în Cupa României băimărenilor la limită pe ”Dan Păltinișanu” dar și bucureștenilor de la CSM, în capitală. Acum, campioana nu vine după înfrângeri, dar e pusă în gardă de ultimele insuccese cu vizitatorii de astăzi de la ora 14:30, elevii lui Eugen Apjok, noua forță crescând în retrovizoare a ”Municipalului” de pe Dâmbovița.

Care a dispus de timișoreni cu același 16-12 atât în jocul tur din campionat, de la București, cât și în acea etapă preliminară din noiembrie în Cupa României, reîntâlnirea tot în capitală având mai recent același deznodământ în semifinalele întrecerii eliminatorii, 27-22 pe 16 martie pe ”Arcul de Triumf”. Iar între timp garnitura îndrumată de Apjok a și cucerit la limită primul ei trofeu, chiar pe teren neutru, la Cluj, dar a mai și legat victorii pe frontul sezonului regular al Superligii, permițându-i să se poziționeze a doua în ierarhie.

De fapt, căutând să copieze modelul timișorean de la începutul acestui deceniu, prin a se întări masiv și în forță într-un timp relativ scurt, investind în achiziții de jucători, CSM București a ajuns să piardă tot mai rar în ultima vreme, de exemplu cu 12-15 în nocturna din tur de pe ”Arcul de Triumf” cu liderul neînvins CSA Steaua, pe 7 octombrie, ultim minus în agenda celor din capitală. Chiar și așa, o victorie timișoreană cu punct bonus ofensiv în partida de astăzi ar duce la egalarea la puncte a grupării lui Apjok în ierarhia subțiată a Superligii, intrată la apă prin aruncarea prosopului de către codașa fără victorie CS Politehnica Iași, pas înapoi sugerând problemele cu care se confruntă Ovalia carpatină și prin prisma mai evidentelor crăpături survenite pe plan internațional prin intrarea sub lupă a utilizării de către ”Stejari” a naturalizatului Fakaosilea dar și a prestației arbitrului Iordăchescu la Bruxelles.

Într-adevăr, doar două jocuri are această rundă a zecea din 14 ale sezonului tur-retur în Superliga, cel de astăzi din Ronaț, programat la o oră totuși nepotrivită dat fiind că în România totuși încă se mai și lucrează cât de cât, și difuzat de Telekom Sport, respectiv matineul de sâmbătă CS Universitatea Cluj – CSA Steaua, în condițiile în care Dinamo își ia punctele la ”masa verde”, 0-5 la Iași. Ale timișorenilor s-ar putea înmulți pentru o urcare pe 3 înaintea deplasării în Germania dar și în Ghencea, după care tot pe ”Gheorghe Rășcanu” vor mai apare pe 28 aprilie și 1 mai pentru mai facile dispute cu Dinamo și clujenii, pe când CSM București se va înfrunta sâmbăta viitoare acasă cu ”Zimbrii” băimăreni, într-o altă încleștare purtând tot pecetea mizei locului 2, permițând găzduirea semifinalei de campionat.

Una peste alta, triumfători cu o excepție în actualul parcurs european cu 7 borne în ”anticamera” Continental Shield dar și învinși o singură dată în turul Superligii, tocmai de CSM la București, timișorenii pot fi mai optimiști înaintea revanșelor cu cele 3 bucureștene în fața cărora nu se impuneau la rând în tur.

Ținând cont și de deplasarea la Baia Mare din Vinerea Mare dar mai ales de returul din Germania de sâmbăta viitoare, Sosene Anesi și Ulises Gamboa au apelat la mai multe modificări de la meci la meci în XV-le de start, așa cum procedau cu succes și săptămâna trecută în Maramureș, comparativ cu manșa I contra nemților, astăzi schimbând 3 componenți la start în pachetul de înaintare, dintre care doi în linia I, și chiar patru în liniile dinapoi: 1. Militaru, 2. Căpățână, 3. Pungea, 4. Popârlan, 5. Drenceanu – cpt., 6. Sabău, 7. V. Rus, 8. Stewart, 9. Luiters, 10. Umaga, 11. Tangimana, 12. Leiataua, 13. Manumua, 14. Simionescu, 15. Fercu. Rezerve la start sunt anunțați: 16. Rădoi, 17. Badiu, 18, Doge, 19. Mureșan, 20. Lazăr, 21. Popa, 22. Samoa, 23. Shennan.

CSM se aliniază cu Savin, Oancea, Baliashvili, Gigauri, Van Heerden, Winter, căpitanul Ion și Sobota pe înaintare, mijlocașii Bratu și Faasen respectiv Ispir, Maliepo, Prunaru, Cobden și Lama, rezerve fiind Ionescu, Bălan, Pocriș, Arvinte, Burcea, Calafeteanu și Baron. așadar și cu Tudorel Bratu, principal marcator la zi al Superligii, cu 84 de puncte. Apjok apelează așadar la 13 titulari dintre cei care se desprindeau pe 16 martie în semifinalele Cupei României de timișoreni la 17-0 la pauză în capitală, bucureștenii triumfând cu 27-22, și anume Oancea și Van Heerden preiau ștafeta în pachetul de înaintare de la Tongia și Arvinte.

”Ne-am pregătit foarte bine pentru a nu mai repeta greșelile din trecut iar de-acum fiecare meci contează pentru a juca semifinala acasă, așa încât trebuie să o luăm pas cu pas. Primul e cu CSM București, și nu s-a mai întâmplat Timișoarei în ultimii ani să piardă ultimele 3 meciuri directe cu aceeași echipă. În momentele fixe la margine și la moluri, cred că acolo s-a făcut diferența și nu am fost concentrați pe tot parcursul molului”, a semnalat căpitanul Marian Drenceanu, subliniind atmosfera bună din colectivul celor din Ronaț.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ unu = 8

 


Ultimele articole din categoria Rugby: