Vin francezi. Vin englezi. Iar în fața arenei ”Dan Păltinișanu”, parc + parcare, mizeria e inimaginabilă, la ea acasă. FOTO & VIDEO

Respectul de sine și gradul de civilizație al unei comunități se măsoară ca piatră a sa de temelie și prin curățenia publică. Salubritatea Timișoarei lasă profund de dorit, zi de zi minus major în detrimentul vieții cotidiene a locuitorilor săi. Însă, dacă nu poate fi întreținută la parametri decenți pentru și prin populația orașului, atunci măcar să fie întreprins un demers punctual și de moment pentru salvarea aparențelor în ochii vizitatorilor străini, anunțați a descinde în arena sportivă a capitalei Banatului în 8 și 15 decembrie. Dacă traiul cotidian al populației municipiului de pe Bega colcăie prin decădere în mizeria de nedescris din spațiul public, barem să fie cât de cât protejată cartea de vizită cu expunere externă printr-o acțiune de curățenie înaintea sosirii la stadionul ”Dan Păltinișanu” a unor oaspeți de vază din lumea elevată a sportului cu balonul oval, din Franța și Anglia.

Este cât se poate de evidentă insalubritatea care mustește la tot pasul în spațiul public al Timișoarei, însă mizeria care pare a fi pus stăpânire pe împrejurimile stadionului ”Dan Păltinișanu”, punct de reper al vieții arenelor de pe Bega, denumit în memoria și amintirea unui fotbalist emblematic al alb-violetului studențesc astăzi la momentul aniversar al împlinirii a 97 de ani de la lansare, nu poate lăsa insensibil nici cel mai puțin avizat sau vigilent ochi.

Căci este copleșitoare prin extinderea și revărsarea sa, nu doar în jurul pubelelor și coșurilor de gunoi, unele dintre acestea, foarte sugestiv, fie aproape goale, fie avariate, ci fără absolut nici o excepție în fiecare metru pătrat de spațiu verde din brâul exterior al gardului împrejmuitor al stadionului, precum și în tot ceea ce cuprinde în general vasta întindere atât din parcarea din fața tribunei principale a arenei cât și din parcul imediat alăturat.

Iar fotografiile de mai jos constituie doar un infim și insignifiant eșantion din ceea ce ar putea tinde să devină un mic dezastru ecologic în respectivul perimetru, un focar de infecție nu departe de principala unitate sanitară a județului Timiș dar și de alte unități de activitate de deservire publică precum fast-food ori frizerii, pentru a oferi câteva exemple.

Insalubritatea degradantă din jurul principalului stadion al orașului, mizerie care îi cuprinde aproape întreaga circumferință exterioară și în general orice petec de iarbă din respectiva zonă, constituie o fidelă mostră a Timișoarei zilelor noastre, certată rău și urât de tot cu curățenia publică, fără însă a băga câtuși de puțin de seamă, ca element determinant în detectarea unei semnificative deficiențe sociale.

Noroc cu covorul frunzelor căzute la ceas de toamnă, estompând o primă impresie nu altfel decât extrem de nefavorabilă…

Că nu ne putem întreține curată ograda comună, așadar pentru propria comunitate, este absolut de înțeles în lumina mizeriei morale care a denaturat deja profund fibra socială, asfixiind-o, însă a nu reacționa nici măcar întru protejarea bunului la cel mai mare preț în estimarea generală a românului, imaginea de sine prin salvarea aparențelor în pofida realităților factuale de netăgăduit, sugerează că ignoranța, superficialitatea, nepăsarea și indolența au depășit cote alarmante.

Sosesc săptămâna aceasta vizitatorii francezi ai grupării de top Clermont Auvergne iar săptămâna viitoare oaspeții din Albion ai clubului Northampton Saints, acesta fiind însă cadrul insalubru de ”Bine ați venit!” întreținut prin nebăgare de seamă de un oraș desemnat Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Astfel se preocupă municipiul Timișoara și prin imaginea ambasadorului său sportul de cultivarea și emanciparea imaginii sale la nivel continental, prin a-și aștepta oaspeți de neprețuit din lumea balonului oval, curată prin puritatea sa, într-o stare vegetativă care lasă reperul de bază al curățeniei publice la cheremul degradării sociale. Care trebuie combătută inclusiv pe linia salubrizării.

Nu sunt suficiente fățărnicia de paradă și ieftinul populism cu vorbe grandioase la ceas aniversar al Centenarului Marii Uniri pentru asocierea conștiinței civice cu ideea de a fi un bun român, ci imperios necesare sunt faptele mici și bune de zi cu zi ce probează calitatea onorantă de a fi un fiu al acestor meleaguri.

Într-adevăr, suntem o societate profund împietrită sufletește și spiritual, dezumanizată și implicit sărăcită, însă săracul n-are nici o scuză pentru mizeria fizică pe care o întreține prin ignorantă acceptare în spațiul public. Iar dacă respectul de sine a fost demult pierdut, de fapt denaturat prin pervertirea sa spre false repere induse de sinistra nouă ordine, atunci măcar să fie întreținut barem de ochii lumii respectul față de vizitatori occidentali la ale căror standarde de civilizație visăm cu o râvnă demnă de o cauză mai bună, căci oricum convingerile pe linii principiale definitorii sunt evident în bătaia vântului.

Și ar fi extrem de multe de spus inclusiv din paginile unui cotidian local de sport despre drama socială românească fără leac, din perspectiva vieții lumii arenelor ca parte componentă a societății, însă ne limităm punctual la lansarea unui ”S.O.S.” pentru salvarea aparențelor înaintea meciului Timișoara Saracens – ASM Clermont Auvergne, programat sâmbătă de la ora 14:30 pe stadionul ”Dan Păltinișanu” în etapa a III-a din Grupa 1 în European Rugby Challenge Cup, urmat sâmbăta 15 decembrie de la aceeași oră de jocul campioanei României pe aceeași arenă cu Northampton Saints din Anglia, în runda a patra a acelorași serii de calificare. Vin ”Sfinți” din Albion și s-ar cădea în favoarea respectului de sine să recurgem la mai multă smerenie și introspecție întru a spulbera indiferența față de spațiul public ca bun comun, dar și la lepădarea printre altele de egocentrism, egoism și superficialitate, devastatoare pentru binele colectiv în absența identificării simțămintelor adecvate și înălțătoare care ar trebui să ne caracterizeze ca membri ai unei comunități ce se afișează a fi pe cale de emancipare.

 

Câteva secunde vă mai reținem atenția, cu cea mai mică părticică dintr-o vastă întindere a deșertăciunii, pe care n-ați vrea s-o constatați cu ochii Dumneavoastră în orașul natal…

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 4 = unu

 


Ultimele articole din categoria Rugby: