Vlaicu, toate punctele: România – Spania 13-3 și 1-0 la eseuri. Popârlan, Lazăr, Shennan, Umaga și Fercu, titulari

”Stejarii” României, cu 5 titulari de la campioana Timișoara Saracens, câte 4 provenind de la CSA Steaua respectiv de la grupări franceze iar 2 de la CSM Știința Baia Mare, au dominat și au învins în primul dintre cele două jocuri programate acasă în acest an în noua ediție din Rugby Europe Championship, 13-3 (10-3) la București cu Spania, însă n-au înlăturat în totalitate semnele de întrebare îngroșate după eșecul de sâmbăta trecută din Germania, cărora li s-ar putea oferi răspunsuri pe 4 martie la Soci, în fief-ul Rusiei, respectiv în 11 ale lunii viitoare în Belgia și tot în martie, acasă, în derby-ul cu Georgia.

Programat inițial a se disputa pe stadionul ”Emil Alexandrescu” din Iași, meciul cu Spania a fost strămutat săptămâna aceasta pe Arena Națională ”Arcul de Triumf”, dat fiind defecțiunea instalației de încălzire a gazonului arenei moldave și temperaturile geroase ale iernii cu ninsori, abătută peste estul țării. În plus, ora de start a partidei a fost devansată cu 60 de minute, tot datorită prognozei meteo.

Spania, învingătoare sâmbăta trecută în runda inaugurală cu 16-6 acasă în dauna Rusiei, următor oponent al ”Stejarilor” care s-a impus astăzi cu 25-18 într-o altă deplasare, în Belgia, tot în cadrul etapei secunde, s-a aliniat astăzi la București de pe locul 21 și în urcare în ierarhia mondială International Rugby Board, ibericii opunând o foarte dârză rezistență defensivă favoriților selecționați de Lynn Howells, care a optat pentru conservarea efectivului de 23 de rugbiști convocați și în disputa din Germania.

Gazdele s-au revanșat dar au izbutit un singur eseu, în urma unui mol de margine finalizat în minutul 15 de Florin Vlaicu, autor al deschiderii de scor care a și transformat reușita, 7-0, după ce Luke Samoa nu înscria în primul sfert de oră dintr-o lovitură de pedeapsă.

Restul primei părți a consemnat egalitatea pe tabela de marcaj, Linklater reducând din handicap printr-o lovitură de pedeapsă dar și ratând o altă execuție prin același procedeu, iar Vlaicu restabilind avantajul de 7 puncte: 10-3 la pauză.

Același Vlaicu a stabilit puțin după primul sfert de oră al părții secunde, în minutul 56, ceea ce avea să fie rezultatul final al partidei România – Spania, 13-3, departe de victoriile mai detașate de altădată în fața ibericilor. Se constată așadar o oarecare comprimare a diferențelor valorice între reprezentativele europene de pe cel de-al doilea palier, tendință căreia ”Stejarii”, în căutare de înlocuitori, îi fac față momentan ceva mai greu pe fondul unei dorite schimbări de generație în perspectiva conturării lotului pentru mondialul nipon, într-o predare de ștafetă cu propuneri cel puțin până la ora actuală mai puțin concludente în raport cu exponenți ai unor generații trecute.

Duminică după-amiază, în ultima întâlnire a etapei secunde din eșalonul valoric numărul 2 al rugby-ului continental inter-țări, Georgia – Germania, naționale învingătoare în runda inaugurală.

România s-a impus în XV-le 1. Mihăiță Lazăr (Castres), 2. Otar Turashvili (Colomiers), 3. Andrei Ursache (Carcassonne), 4. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 5. Johannes Van Heerden (Știința Baia Mare), 6. Viorel Lucaci (Steaua București), 7. Vlad Nistor (Albi), 8. Dorin Lazăr (Timișoara Saracens), 9. Florin Surugiu (Steaua București), 10. Luke Samoa (Știința Baia Mare), 11. Stephen Shennan (Timișoara Saracens), 12. Florin Vlaicu (Steaua București), 13. Jack Umaga (Timișoara Saracens), 14. Ionuț Dumitru (Steaua București) și 15. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens), rezerve la start fiind 16. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 17. Constantin Pristaviță (Știința Baia Mare), 18. Alexandru Țăruș (Beziers), 19. Ionuț Mureșan (Timișoara Saracens), 20. Andrei Gorcioaia (Massy), 21. Valentin Calafeteanu (CSM București), 22. Mădălin Lemnaru (Timișoara Saracens) și 23. Jody Rose, tot de la Timișoara Saracens.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: