”Zimbrii” împung la mustață campioana Timișoara Saracens

De când cu creșterea pe firmament a celor de la CSM București, dar și pe fondul programului competițional al timișorenilor, care în ultimele două săptămâni au pendulat din finala Cupei României la revenirea pe plan internațional cu ocazia barajului din Continental Shield, duelul direct de astăzi cu CSM Știința Baia Mare nu părea a mai avea aceeași anvergură și însemnătate ca odinioară, dar vechile rivalități la vârf totuși s-au reînnodat, ”Zimbrii” având ultimul cuvânt pe propriul teren, după ce mai întorceau scorul și înaintea pauzei: 20-16 (8-6).   

Ceea ce a izbutit Timișoara Saracens sâmbăta trecută în dauna rușilor pe arena ”Dan Păltinișanu”, să triumfe la potoul manșei I de calificare spre grupele Challenge Cup printr-un eseu transformat, au reușit și maramureșenii la matineul rundei secunde din returul Superligii, răsturnând și pentru a doua oară situația, printr-un eseu transformat la final.

Mare echilibru într-o încleștare mereu aprig disputată, care se încheia sub diferența unui eseu transformat și în tur, 32-26 pentru timișoreni, aflați la a doua înfrângere în actualul campionat, după un 16-9 în toamnă afară la CSA Steaua.

CSM Știința Baia Mare, autoare săptămâna trecută a unui succes cu punct bonus ofensiv la reluarea returului, a înscris decisiv pe finalul celor două părți ale jocului din etapa a IX-a în sezonul regular al elitei rugbistice, contra timișorenilor, care au fost nevoiți să se mulțumească cu punctul bonus defensiv, simțind de-acum în ceafă suflarea vecinilor ”Zimbri”, apropiați în zona locurilor 3-4.   

Remarcabili în partea secundă a disputei acasă cu Yenisey-STM, rugbiștii din Ronaț au avut însă viață cam grea în ultimele deplasări din primăvară, menținându-se de puțin în avantaj dar fără punct bonus în ieșirea la nou-promovații din Buzău, iar apoi cedând pasul tot după pauză în finala din capitală a Cupei României, cu CSM București, dificultăți pe teren advers care s-au manifestat și sâmbătă în fief-ul băimărenilor, la încheierea fiecărei părți. În consecință, după ce s-au impus de puțin prin a înscrie 20 de puncte siberienilor, bănățenii au pierdut la mustață în Maramureș, prin a fi împunși de ”Zimbri”, marcatori tot a 20 de puncte. Și nimeni n-avea așteptări de la eșecurile la scor înregistrate la începutul acestui an, în ianuarie, pe plan internațional, în insulă…

Precum contra rușilor, Sosene Anesi i-a păstrat în XV-le de start pe aceiași mijlocași și jucători din liniile dinapoi, modificând în schimb în liniile pachetului de înaintare, astfel încât Doge a fost titularizat ca pilier, în locul lui Pungea, Mureșan în linia a II-a, în locul lui Iftimiciuc, iar Neculau în linia a III-a și Stewart cu numărul 8, pentru Rus și Lazăr.  

Iar vizitatorii au exploatat inițial impreciziile băimărenilor, fundașul Luke Samoa transformând două lovituri de pedeapsă, mai întâi din preajma centrului terenului, în minutul 12, iar apoi din preajma liniei de 22, în minutul 32, pe inferioritatea numerică a ambelor tabere: 0-6.

Fostul component al băimărenilor punea așadar piciorul în prag în duelul cu uvertura gazdelor, Manole, care rata de la și mai mare distanță în minutul 17, într-o primă parte marcată și de altercația între mijlocașii la grămadă Gabriel Rupanu și Alexandru Țiglă, în 22-ul timișorenilor, cei doi fiind trimiși pe margine în minutul 27.

Condiții în care s-a înscris și întâiul eseu al partidei, semnat de aripa băimăreană Apostol în flancul drept, 5-6 în minutul 35, dat fiind că Manole a ratat și transformarea, spărgând totuși apoi gheața, într-un moment psihologic, tocmai înaintea pauzei, dintr-o lovitură de pedeapsă de pe linia de 22. CSM Știința prelua în premieră conducerea la potou, 8-6. 

Timișoara Saracens s-a urnit greoi în partea secundă în jocul pe grămadă, dar a scăpat totuși cu fața curată, Manole ratând încă o lovitură de pedeapsă, după care balanța a înclinat în favoarea vizitatorilor, rezerva Dico fiind eliminat temporar, superioritate numerică de care campioana n-a profitat însă din minutul 52.

Iar așa cum se întâmplă în asemenea situații, situația poate lua o altă turnură, ”Zimbrii” antrenați de Mario Alejandro Canale împungând în minutul 65 și cu cealaltă aripă, Sikuea Taliauli, eseul în flancul stâng majorând diferența la 13-6, atât însă, căci Manole a ratat și a doua transformare.

A ratat apoi de la distanță și Luke Samoa însă riposta bănățeană a venit totuși sub forma unui prim eseu, care avea să rămână și unicul al învinșilor, tot pe stânga, prin centrul Tevita Manumua, iar cum Samoa a transformat, 13-13 în minutul 73, finalul a fost pe muchie de cuțit.

Primii au greșit băimărenii, Luke Samoa taxându-i de la și mai mare distanță, 13-16 cu două minute rămase de jucat, dar rodul insistenței pachetului de înaintare al ”Zimbrilor” s-a metamorfozat într-un al treilea eseu al maramureșenilor, făurit la final pe axul central, cu care Dorin Manole și-a spălat păcatele, lăsând transformarea pe seama lui Taniela Maravunawasawasa, care n-a iertat… 20-16. CSM Știința prelua a doua oară conducerea, decisiv…

Eșec timișorean într-un duel reînnodat al orgoliilor, 20-16 și 3-1 la eseuri și punct bonus defensiv pentru învinși, care vor repeta înaintea deplasării de peste două săptămâni la Krasnoyarsk prin a-i primi pe steliști sâmbătă de la 11 pe ”Gheorghe Rășcanu”, în a treia rundă din retur. Bucureșteni care au făcut scorul etapei cu 8 eseuri într-o rundă strict a gazdelor, 52-0 contra nou-promovaților din Constanța, pe când fruntașa CSM București a înscris 5 eseuri clujenilor iar buzoienii două în capitală dinamoviștilor, care au câștigat la limită: 13-12. 

Timișoara Saracens a pierdut în alcătuirea Samoa; Shennan, Popa, Manumua, Simionescu; Umaga, Rupanu / Halalilo, Căpățână – cpt., Doge; Popârlan, Mureșan; Morrison, Neculau, Stewart, rezerve la start fiind Sabău, Boshoff, Pungea, Iftimiciuc, Rus, Whitehurst, Tătăruș și Zaharia.

CSM Știința Baia Mare s-a impus în alcătuirea Maravunawasawasa; Taliauli, Khvicha, Fakaosilea, Apostol; Manole, Țiglă / Mardare Pristaviță, Cojocaru, Nailago; Dănilă – cpt., Roșu; Iurea, Alexe, Ailenei, rezerve la start fiind Tejerizo, Dico, Nica, Mtya, Shamkaradze, Bucur, Lămboiu și Morrell.

Rezultatele etapei a IX-a în Superliga, clasamentul și programul viitor, pe coloana dreaptă.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 7 = cincisprezece

 


Ultimele articole din categoria Rugby: