Elena-Luminița Cosma și Mihaela Sandu, cele două șahiste de la CS Studențesc Medicina Timișoara în lotul de 5 al României la Campionatul European feminin individual, câte 3 victorii

Stațiunea Vysoke Tatry din Slovacia a găzduit până ieri Campionatul European feminin individual de şah, competiţie cu 143 de jucătoare din 30 de ţări la care România a fost reprezentată de marile maestre Irina Bulmaga, Irina Ionescu, Elena-Luminița Cosma, și Mihaela Sandu, ultimele două de la CS Studențesc Medicina Timișoara, precum și de maestra FIDE Andreea-Mărioara Cosman. În întrecerea adjudecată cu 9 puncte de rusoaica Valentina Gunina, urmată pe podium cu câte 8 puncte de gruzina Nana Dzaganidze și Anna Ushenina din Ucraina, șahistele din Banat au obținut 6 respectiv 5 puncte, Elena-Luminița Cosma clasându-se pe locul 55 iar Mihaela Sandu pe 90, fiecare cu câte 3 victorii, în vreme ce cea mai bună situare din componența ”tricoloră” a izbutit Irina Bulmaga, a 25-a cu 6,5 puncte din 5 victorii în 11 partide.

Lansată cu 5 victorii și o remiză în primele 7 runde, Irina Bulmaga, din generația 1993 și legitimată la CS Politehnica Iași, a cochetat cu pozițiile fruntașe în puternica reuniune a cremei continentale a șahistelor senioare, încheind vineri întrecerea printr-o remiză cu egala sa la puncte în clasament Gulnar Mammadova și implicit pe un creditabil și meritoriu loc 25.

A doua ca și clasare între reprezentantele României a fost cea mai experimentată șahistă la ”Euro” din lotul ”tricolor” dar totodată a doua și ca rating, 2.340, Elena-Luminița Cosma, din generația 1972 și legitimată la CS Studențesc Medicina, încheind concursul tot printr-o remiză cu Lanita Stetsko, de fapt a șasea remiză a sportivei din Timișoara, 3 fiind înregistrate în primele tot atâtea runde, pe fondul unui parcurs și cu 3 succese dar numai două înfrângeri.

Colega sa de club de la ”Medicina”, Mihaela Sandu, din generația 1977, cu rating 2.240, a încheiat competiția tot cu 3 victorii dar numai 4 remize în totalul celor 11 runde, pe locul 90, la două poziții în urma Irinei Ionescu (n. 1973; rating 2.247), de la CSM București, care a înregistrat nu mai puțin de 8 remize, suferind doar două eșecuri, cu un succes în cont. Iar tot de la CSM București a provenit și mezina lotului, Andreea Marioara Cosman (n. 1997), a 117-a la final, cu 4,5 puncte, după o remiză cu ucraineanca Olena Martynkova în ultima rundă.

Iar apropo de implicarea șahului timișean la nivel național, și în lumina remarcii marelui maestru rus Anatoli Karpov cu prilejul participării sale la Conferinţa Internaţională a Ştiinţelor Economice şi Sociale de la Bucureşti, salutând promovarea în tot mai mare măsură de către Federaţia Română de Şah a şahului juvenil, este de notat și aspectul că Asociația Județeană de Şah Timiş, în colaborare cu F.R. Şah, va derula prima acţiune pe anul 2018 în cadrul proiectului naţional ”Școala Marilor Maeștri”, la Eforie Nord, rezervată juniorilor de perspectivă în performanţă precum şi antrenorilor care doresc să se perfecţioneze. La reuniunea din 10-17 iunie vor participa minim 50 de şahişti împărţiţi în cinci grupe valorice. Grupele se vor stabili după ELO-ul jucătorilor iar materialele prezentate se vor adresa fiecărei grupe valorice în parte şi se vor derula pe parcursul a 30 de ore în 5 zile. Coordonator al proiectului este antrenorul emerit Corneliu Paşcalău, vicepreşedinte al A.J. Şah Timiş, mai fiind de menționat conform www.frsah.ro că pentru juniorii clasaţi pe primele 3 locuri la C.N. şah clasic (fete şi băieţi) la categoriile de vârstă de 8, 10, 12, 14, 16 şi 18 ani, cantonamentul este asigurat de F.R. Şah şi A.J. Şah Timiş.

România va găzdui în acest an Campionatele Europene de şah rapid, blitz şi dezlegări pentru juniori, cu 350 de participanţi, iar în 2019 şi Campionatul European şcolar.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 × = sase

 


Ultimele articole din categoria Şah: