Robin-Alexandru Dragomirescu (CSC Ghiroda și Giarmata Vii) câștigă ”Memorialul Pius Brânzeu”, fondator în urmă cu 55 de ani al clubului de șah Medicina Timișoara

Grupare vicecampioană națională la zi a României în Superliga pe echipe masculine și feminine de seniori, păstrându-și la începutul toamnei pozițiile secunde deținute din sezonul 2018 într-o mai lungă continuitate pe podium, CS Studențesc Medicina Timișoara a găzduit zilele trecute, conform tradiției anuale peste decenii, o nouă ediție a ”Memorialului Pius Brânzeu”, Open general internațional omagiind amintirea fostului rector vreme de 12 ani al Institutului de Medicină Timișoara și fondator al clubului șahist al instituției de învățământ superior. Iar al doilea cel mai bine cotat participant conform ierarhiei la start, de la CSC Ghiroda și Giarmata Vii, Robin-Alexandru Dragomirescu, s-a impus detașat la finele celor 9 runde, cu 8 victorii și o remiză în compania deținătorului celui mai mare coeficient din concurs, Mihai-Lucian Grunberg.

Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeş” Timişoara, prin Clubul Sportiv Studențesc “Medicina”, în colaborare cu Consiliul Local Timișoara și Asociația Județeană de Șah Timiş, a organizat și în acest an tradiționalul ”Memorial Pius Brânzeu”, un turneu Open internațional de șah ce a reunit peste 50 de participanți în sala Clubului Studenților Mediciniști din cadrul căminului studenţesc 1-2 situat în Piața Eftimie Murgu.

Pius Brânzeu, fost Rector al Institutului de Medicină din Timişoara, trecut în nefiinţă la vîrsta de 91 de ani, în 2002, este omagiat prin a purta numele întrecerii Open internațional

Pius Brânzeu s-a născut în localitatea Vulcan din judeţul Hunedoara. A fost Membru corespondent al Academiei Române din 1 martie 1974. A devenit membru titular activ al Academiei Române din 22 ianuarie 1990. Studiile liceale le-a urmat la Lugoj. A urmat cursurile Facultății de Medicină la Strasbourg, unde a și lucrat în anii studenției, ajungând șef adjunct de clinică. Și-a susţinut doctoratul cu teza „Contributions a l’etude anatomo-clinique des arterites obliterantes chronique des membres”, pentru care a primit distincţia Louis Sencert. În anul 1940 a devenit medic secundar la Spitalul “Dr. Aurel Cândea”din Timișoara. În 1947 a devenit medic primar in chirurgie. A fost conferentiar si profesor la Institutul de Medicina Timişoara (1945-1981). A ocupat funcţia de director de clinica chirurgicala (1959-1981). A fost rector al Institutului de Medicina din Timisoara (1964-1976). În 1964 a fondat clubul de şah Medicina Timişoara, iar fiica sa, prof. univ. Pia Brânzeu, doctor în ştiinţe filologice, a fost campioană naţională de junioare a României la şah în anul 1965.

Și ediția din 2019 a întrecerii de pe malurile Begăi a reunit inclusiv prezențe de peste hotare, șahiști români sosiți din Germania sau Ungaria, dar și din Republica Moldova, în unele cazuri copii, totalul celor 52 de participanți fiind alcătuit în majoritate din sportivi legitimați la grupări din Timișoara și din județul Timiș, dar și cu exponenți ai unor formații din județe învecinate, din Arad, Deva, Lipova și Reșița, dar nu numai, ci de exemplu și din Cugir, Oradea și nu în ultimul rând București. De pe malurile Begăi au concurat șahiști din ”pepiniera” CSȘ1 dar și de la CSU Universitatea de Vest și gruparea gazdă, CS Studențesc Medicina, iar din județul Timiș, de la CSC Ghiroda și Giarmata Vii, CS Sînandrei, Mediator Giarmata Vii, CS Giroc-Chișoda.

CS Studențesc Medicina a găzduit competiția în calitate de dublă medaliată la Campionatul Național pe echipe de seniori ce a avut loc în luna septembrie la Mamaia, formațiile masculină și feminină ocupând treapta a doua, ambele sub îndrumarea lui Ioan Mărășescu, director al competiției memoriale.

Un șahist localnic legitimat actualmente la CSC Ghiroda și Giarmata Vii, Robin-Alexandru Dragomirescu, a abordat ”Memorialul Pius Brânzeu” în calitate de favorit numărul 2 al întrecerii pe baza coeficientului ELO la start 2427, și a câștigat turneul Open cu un total de 8,5 puncte din 9 posibile, al doilea clasat fiind Ovidiu Doru Foișor (2323), de la CS Sînandrei, cu 7 puncte, urmat pe podium cu același punctaj de Neboisa Ilijin (2117), din partea clubului gazdă, iar pe poziția a patra, în fruntea unui pluton de 8 șahiști cu câte 6 puncte acumulate din 9 posibile, de concitadinul său Mihai-Lucian Grunberg, favorit numărul 1 cu coeficientul 2456, de la CS Universitatea Agora Sport Club Oradea. Între alți participanți care au totalizat câte 6 puncte, și reprezentanți ai unor cluburi din Arad, Cugir sau Deva, precum și de la CSU UVT, dar și părinții câștigătorului competiției, Angela Dragomirescu, pe locul 7 pentru CS Studențesc Medicina, respectiv Călin Dragomirescu, din partea CS Sînandrei.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Şah și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 + = opt

 


Ultimele articole din categoria Şah: